Miért nem jó egy vékony sportolónak sem a finomított cukor?

2016-07-12 12:46:00

Sokszor vitakérdés, hogy egy vékony sportolónak, hogyan is kellene táplálkoznia.

Jellemző reggeli a müzli (ami valójában gabonapehely) tejjel. Ezek a sokszor cukrozott gabonapelyhek hirtelen megemelik a vércukorszintet és ugyanolyan hirtelen le is esik, mire leér edzésre és csodálkozunk rajta, hogy nem bírja az edzést vagy nem tud koncentrálni az órán az iskolában.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/263/o_sugar-015_20160712130040.jpg

Óriási tévhit, hogy korlátlanul tömhetik magukba cukros, fehérlisztes dolgokat.

A kristálycukor nagyon könnyen felszívódó szénhidrát, mely gyors vércukorszint növekedés hatására, gyors inzulinválaszt idéz elő, mely hatására leesik a vércukorszint és újabb cukoréhség következik be, a felesleget pedig zsírraktárban tárolja a szervezetünk. Ez a tényező is elengedhetetlen egy sportolónál, de a legfontosabb a vércukorszint ingató hatása, ami rosszul időzített és nem megfelelő szénhidrátbevitel esetén komoly teljesítményromboló hatással bír.

Labdajátékosoknál vagy hosszabb ideig tartó állóképességi sportoknál is tapasztalható ez a hatás, amikor második félidőben vagy a táv második felében már azt se tudja fiú vagy lány, nem tud koncentrálni, begörcsöl, ez mind kiküszöbölhető a jól összeállított és megfelelő időben történő étkezésekkel.

Silye Gabriella

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD GABRIELLÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Silye Gabriella TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK