Miért vagyok folyton éhes? 1. rész

2016-07-12 13:41:00

Amikor fogyni szeretnénk, sokunk ellensége az állandó éhség, amivel nem könnyű megküzdeni. Azonban van néhány egyszerű ok, amire nem is gondolnánk, hogy okozhat maró gyomorkorgást és hatalmas étvágyat. Próbáld meg ezeket kiiktatni és könnyedén túlléphetsz a problémán!

Folytonos éhség leküzdése

Túl sok lisztes, cukros étel

Bármennyire is hihetetlen, minél több lisztes, cukros ételt fogyasztasz, annál éhesebb leszel. Ráadásul igen hamar. Ezért sem előnyös péksüteményt, fehér kenyeret, kekszféléket stb. enni, ha fogyni szeretnél. Egyéb egészségromboló hatásuk mellett magasra emelik a vércukorszintet, amit a szervezet azonnal vissza akar állítani inzulin segítségével, amely a raktárakba, zsírpárnákba tessékeli a  cukrokat. Ám a hirtelen vércukorszint emelkedés hatására hirtelen az inzulin reakciója is, így túlkompenzálva alacsony vércukorszintet okoz, amitől újra éhes leszel! Egyél helyette lassabb felszívódású szénhidrátforrásokat, mint a zabpehely, barna rizs, teljes kiőrlésű pékáruk, bulgur, hajdina, árpagyöngy stb.

Tulajdonképpen szomjas vagy

Gyakran tévesen ítéljük meg az éhséget és inkább a szomjúságot érezzük annak. Így amikor éhesnek érzed magad, igyál meg egy jó nagy pohár vizet, mert eséllyel elmúlhat az étvágy. Próbálj meg napközben egyébként is több folyadékot fogyasztani, hogy ezt a lehetőséget elkerüld. Legalább 2-2,5 liter folyadék lenne az ideális. Ha sportolsz, akkor ehhez még pluszban hozzájön az edzés alatt fogyasztott folyadék!

Túl sok a stressz

Van, aki a stressz hatására képtelen enni, de vannak, akik az evéssel kompenzálnak és inkább több energiát visznek be a szervezetükbe, mint normálisan. Tudom, okos tanács, de próbáld ezt elkerülni. Vegyél vissza a tempóból, meditálj, tanuld meg kezelni a stresszt és nem károsítani vele az egészségedet.

Nem alszol eleget

Az, hogy nem alszod ki magad, bődületesen meg tudja növelni az étvágyat, ezt nem nehéz megtapasztalni. Gyakorlatilag ez is egyfajta stressz a szervezet számára. Ugyanúgy, mint a stressz idején, megnő a kortizol termelés, ami a zsírraktározásért felelős. Ráadásul a leptin hormon szintje leesik, ami megnöveli az étvágyat és vonzóbbá teszi az ételeket is számunkra. Az alvás hiány egyébként a fogyás akadályozója is, mert fáradtan nem vagy annyira aktív és nem égetsz annyi kalóriát, mint ha rendesen kialudtad volna magad.

Túl sok mesterséges édesítőszert eszel

Legyen az diétás kóla, vagy cukormentes üdítő, édesítőszerrel készült bármilyen étel növelni fogja az étvágyadat! Óvatosan ezekkel az italokkal. Inkább szokd meg a tiszta vizet, az oltja a legjobban a szomjadat és nem fog éhessé tenni.

Hamarosan jön a folytatás...

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Nagy Dóra TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK