Mikor igyak fehérje turmixot?

2016-06-02 09:40:00

Szeretném ezt a kérdést kicsit tisztába tenni, mert azt tapasztalom, hogy zavar van a fejekben. Olvastam már reggeltől estig sőt éjszakáig minden időpontot, ami indokolt lehet, és olyanról is hallottam, aki mást sem csinál egész nap, mint turmixból viszi be a szükséges fehérje mennyiséget. Ezt azért nem árt elkerülni, mert a folyamatosan fogyasztott folyékony tápanyagtól az emésztőrendszer hamar kikészül. De mégis mikor igyam akkor?

Fehérje por

  1. Nos, az elsődlegesen, alapvetően indokolt időpont az az edzés után van.  Ilyenkor az a cél, hogy a regenerációt gyorsítsuk, és minél hamarabb helyreálljon a szervezet egyensúlya. Gyógyuljanak a sérült izomrostok, épüljön az izomzat és kaphassa a következő terhelést. A turmix gyorsan szívódik fel és gyorsan hasznosul, ezért kiválóan betölti ezt a feladatát abban a rövid időszakban (edzés utáni kb. 1 óra), amíg a szervezet különösen jól hasznosítja a bevitt tápanyagokat.
  2. Reggelire: sokan reggeliznek például zabpelyhet fehérje turmixszal, vagy egyszerűen csak isznak egy turmixot, hogy valami mégis legyen a gyomrukban. Ez is remek ötlet és megoldás, hiszen a hosszú, alvással töltött éjszaka után a szervezet igényli a gyors tápanyag bevitelt. Ugyanakkor a reggelit meg lehet oldani tojással, csirkemellel, teljes kiőrlésű pékáruval és millió más étellel is, ha a turmixszal spórolni szeretnél.
  3. Vacsorára: Vacsorára túróval, cottage cheese-zel, vagy akár omlettként, de egy sima turmix is jó megoldás, ha éppen fogyni szeretnél és így csökkenteni a kalória bevitelt egy finom turmixszal, ami ráadásul hasznos tápanyagot tartalmaz. Akár lefekvés előtt is betolhatod, nem kell attól félni, hogy a zsírpárnáidat gyarapítja!
  4. Éjszaka: ha arra ébredsz, hogy éhen halsz, akkor is jó megoldás, ha a kolbászos szendvics vagy az oreo helyett inkább a turmixot részesíted előnyben. Ha már megszakítottad az alvást és nem bírsz az éhségtől aludni, akkor legalább hasznos tápanyagot vigyél be a szervezetedbe.
  5. Edzés előtt: ha nincs időd enni egy komplett étkezést megfelelő időben, akkor egy turmix is jó megoldás arra, hogy az edzés építő és ne leépítő hatást eredményezzen. Tehát vészhelyzeti megoldásként jó, egyébként ebben az esetben a benne található Aminosavak energiaként is felhasználhatók a szervezet számára nem csak izomépítőként.
  6. Nasinak vagy éhenhalás ellen: Napközben is bedobhatsz egy turmixot, mert hasznosabb, mintha chipset, kekszet vagy más rágcsálnivalót majszolgatnál, illetve amikor fogyni szeretnél, akkor is jó megoldás éhen halás ellen egy turmix. Főleg azért, mert remekül kielégíti az édesség iránti vágyat is.

Most akkor egész nap fehérje turmixot igyak?

Nem, semmiképp! Sőt, amikor csak lehet szilárd étkezéssel vidd be a szükséges tápanyagokat, a fehérjét húsokkal, hallal, tejtermékekkel, tojással. A fenti időpontokból az edzés utáni az, amikor leginkább ajánlott a turmix, a többi inkább opcionális. Azt a szempontot vedd figyelembe, hogy a szükséges fehérjemennyiség maximum felét szabad turmixból fedezni. Semmiképp se ess túlzásba, hiszen a túl sok folyékony tápanyag puffadást, emésztési zavarokat, hasmenést okozhat. A fenti opcionális lehetőségek inkább vészhelyzeti megoldások, amiket alkalomszerűen célszerű alkalmazni! Mindenesetre még mindig jobb egy turmix, mint egy szendvics, keksz vagy péksütemény!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Nagy Dóra TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK