Mindennapi frissítés a triatlonos életében

2016-08-24 10:02:00

Bevezető gondolatok…

Az előző írásaimban többször utaltam rá, hogy a hosszú távú állóképességi teljesítményt limitáló faktor nem a rendelkezésre álló energia mennyisége, hiszen annyi energiaszeletet, banánt, csokit kínál egy verseny frissítőállomása, hogy az egy falu havi ellátásra is elég lenne. Ezért felesleges 5-6 energiaszeletet felragasztani a bringavázra a fürt banán mellé, amihez a biztonság kedvéért egy 2l-es ivózsákkal is feltankolnak néhányan. Biztos, ami biztos alapon. Sosem értettem, és nem is tudtam lebeszélni ezeket a „túlélő” versenyzőket erről a szokásukról. A „hasznos teher” néha felesleges.

Ha a (feláldozható) edzések során a kísérletezgetés eredménnyel jár, (jól hidratálódsz, nem görcsölsz be, benned is marad, amit megittál, stb.) akkor jön a végső fázis, azaz, hogyan ültetjük át az egészet a versenyre. De ahány verseny, annyi féle megoldandó helyzet. Az egyik pálya szeles, a másikon úgy érzed, hogy mindig csak dombra tekersz, a harmadikon meg állandóan párás, fojtogató meleg van. Ez megint újrakeveri a kártyákat, ezért minden versenyre külön stratégiát kell készítened. Ezért irigykedem néha edzésen a testépítőkre. Amíg én a világ végén egyedül tekerek, fejemben összezárva a saját démonjaimmal, méhcsípés és a szememet maró izzadság társaságában ezer dologra figyelve, addig ők egy hiperszuper konditeremben, hűvösben emelgetik csak a tonnácskákat. Persze, mintha ez ilyen egyszerű lenne…

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/272/o_futas_20160824101551.png

A tervszerű, optimális frissítő mennyiségének, minőségének és összetételének megválasztása rajtunk múlik és azon, hogy mennyire vagyunk tudatosak, következetesek és türelmesek a tesztelésben. Ez a véget nem érő sakkjátszma a testünk folyamatainak és válaszainak megismerésével, csak akkor lehet sikeres, ha szinte az összes lépéskombinációt tudjuk, érezzük és van menekülőút, ha jön a kalapácsos ember.

De ezzel a munkánk közel sem ér véget, hiszen az ember, amire mint egy érzékeny rendszerre kell tekintenünk, karbantartást, ápolást igényel. Fel kell készíteni az edzések okozta „rombolásra” és segíteni kell a „romeltakarításban és újjáépítésben” is.

Erről lesz szó a következő bejegyzésben.

 

Janota Zoltán

állóképességi szakértő

13x Ironman

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK