Mit, mivel szedhetek együtt?

2016-04-04 14:20:00

Örök kérdés, ami újból és újból felmerül, pedig nem nehéz igazából kitalálni a megoldást! Csupán azt kell átgondolni, hogy mely termék milyen célt szolgál, mi a funkciója, hogyan hat a szervezetre, illetve van-e értelme egyáltalán összekapcsolni az adott termékeket.

A célodtól függően érdemes összeállítani a táplálék-kiegészítő csomagodat

Ez a minimáltól a költségvetésed határáig rengeteg terméket tartalmazhat. Először is, amikor összeállítod a csomagodat, tedd fel magadnak a kérdést: minden egyéb feltétel maximálisan adott? Én azt vallom, ha az edzésedben nem teszed oda magad maximálisan mindig, és a táplálkozásod nincs rendben, vagy nem tudod a kellő pihenést biztosítani a szervezeted számára (alvás, edzések közötti pihenő idő), akkor ne várd, hogy a táplálék-kiegészítő (ami ugye kiegészít és nem helyettesít) az optimális hatását kifejtse. Ha az alapvető feltételek biztosítottak, akkor érdemes a táplálék-kiegészítőktől várni az elvárt hatást. Sokszor hallom, hogy „áááá ez nem ér semmit”, ám ha megkérdezem, hogy „és az étrended milyen?”… akkor jön a nagy hallgatás, vagy a „nincs időm rá” válasz, vagy a „hát megeszek mindent, hiszen tömegelek” verzió. Na, így tényleg nem fog működni.

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, hogy mit, mivel érdemes és lehet.

  • Különböző hatóanyagú, hatású termékeket lehet együtt fogyasztani, akkor is, ha azonos célt szolgálnak.

Klasszikusan nézzünk egy táplálékkiegészítő csomagot:

Szálkásítás időszakában:

- tejsavó fehérje, lehetőleg izolátum, edzés után: pl. Iso Whey Zero

- aminosav edzés előtt, ébredéskor, lefekvés előtt: pl. Amino Essentials

- zsírégető hatású készítmény: termogenikus reggel, l-carnitine edzés előtt, pl.: Thermo Drine Pro és L-Carnitine 100.000 liquid

- tejfehérje a lassú felszívódás miatt este lefekvéskor: Casein Fusion

- multivitamin: Daily Pack

Tömegnövelés időszakában:

- tömegnövelő edzés után, pl. Muscle Mass

- multivitamin csomag: Daily Pack

- TST fokozó, pl.: Wianabol

- edzés előtti fokozó, pl. Nitrox Therapy vagy Black Blood

- Kreatin a magas erőszinthez: edzés előtt és után pl.: Crea Trans az előírt adagolásban

Ezek mintacsomagok, természetesen célszerű egyénre szabni minden csomagot!

Táplálékkiegészítő tabletta

  • Különböző hatóanyagú, azonos célt szolgáló táplálék-kiegészítők

Vegyük például a klasszikusan zsírégetőnek nevezett termékeket. Itt különböző hatásmechanizmusú termékek találhatók: l-carnitine, HCA-kitozán,termogenikus  (testhő emelő), CLA stb. Ezeket nyugodtan lehet kombinálni. Pl úgy, hogy reggel egy termogenikus (pl. Thermo Drine Pro), ebéd előtt egy HCA-kitozán tartalmú, pl. Fat X, edzés előtt 1 adag (1000-3000mg) L-carnitine, pl L-carnitine 100.000. A CLA zsírsavat tartalmazó terméket pedig étkezés után javasolt fogyasztani. Ez egy komplett zsírégető csomag. De pl.: kétféle termogenikust együtt fogyasztani nem szabad, hiszen úgy túl sok lehet a stimuláns hatóanyag, pl. koffein. De itt fontos pl. kiemelni, hogy fogyasztasz reggel egy magas koffein tartalmú termogenikust és 2 óra múlva mész edzeni, amikor jönne a nitrogén oxid fokozó, edzés előtti stimuláns… én ezt is erősen átgondolnám. Ne terheld túl a szívedet, szervezetedet túl sok stimulánssal, pl. koffeinnel.

  • Azonos hatóanyagú, nem stimuláns hatású termékeket lehet, de néha meg kell kérdeznem, hogy minek?

Klasszikus kérdés, lehet-e együtt fogyasztani egy aminosavat és egy fehérjét. Természetesen lehet, a kérdés az, hogy kell-e. Ha együtt vásárolod meg a kettőt, én szétválasztanám a fogyasztását, pl. aminosav edzés előtt, fehérje edzés után. Egybeönteni nincs sok értelme, hiszen a fehérje is aminosavakra bomlik.

Vettél kétféle fehérjét. Remélem nem kétféle tejsavót, mert annak nem sok értelme van, de pl. ha vettél egy tejsavót meg egy kazeint, akkor a gyors felszívódású Tejsavó fehérje mehet edzés után, lefekvés előtt pedig a lassú felszívódású kazein.

  • Két stimuláns hatású, azonos hatóanyagú terméket tilos!

Kétféle koffeines zsírégetőt, koffein tartalmú zsírégetőt+koffeint tartalmazó edzés előtti energizálót csak kellő időkülönbséggel, összesen maximum 3-400 mg koffein tartalommal szabad, ha teljesen egészséges vagy.

  • Adott betegség, kórkép esetén bizonyos hatóanyagokat tilos!

Pl. magas vérnyomás, szívbetegség esetén stimuláns tartalmú táplálék-kiegészítőt tilos fogyasztani, így termogenikus zsírégetőt és edzés előtti energizálót. De a kreatint is és a tesztoszteronfokozó készítményekkel is óvatosan, mert ezek is növelhetik a vérnyomást.

Veseproblémák esetén nem javasolt normál adagokban az aminosav komplex és fehérje tartalmú kiegészítő fogyasztása, fogyassz kisebb adagokat, többször ill. konzultálj az orvosoddal!

Jó tanács: mielőtt bevásárolsz, érdemes utánanézni, hogy mi mire is jó igazából, mert egész könnyű logikusan kikövetkeztetni  - ismerve a hatóanyagok hatásmechanizmusát és a céljaidat – hogy mit mivel lehet együtt fogyasztani.

Ha további kérdésed maradt volna, írj bátran a Szakértő válaszol rovatban!

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Nagy Dóra TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK