Mit vigyek egy triatlonos edzőtáborba?

2016-05-04 14:28:00

Egyre többen gondolják úgy helyesen, hogy ha már edzőtáborba mennek, akkor felszerelkeznek táplálék-kiegészítőkkel is a jobb teljesítmény elérése, vitaminok és ásványi anyagok pótlása, vagy éppen a gyorsabb regeneráció miatt. Valakik csak a nyári nagy versenyein használatos energiazselékből, szeletekből pakol a bőröndbe, valaki az Aminosavak és a különböző fokozók egész tárházát cipeli magával. Arról senkit nem fogok győzködni, hogy a hétköznapi kiegyensúlyozott (?) táplálkozás mellett szükséges-e, kell-e külső forrásból pótolni a vízen kívül bármit is. Röviden erre csak azt szoktam mondani, hogy van, ami a szervezetünkből gyorsan kiürül és van, ami nem. Valamit újra tud termelni, valamit pótolni szükséges.

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/247/o_11214383_232740453755870_9116848126540671277_n_20160504161919.jpg

„Csapatmunka ez is”

Mint minden kimagasló, valós értéket képviselő teljesítmény az életben, kemény csapatmunka eredménye. Legyen szó akár üzleti sikerekről, egy család mindennapjainak megszervezéséről, (igen, ez is kimagasló teljesítmény), vagy éppen egy versenyzőnek, az edzőtábor sikeres teljesítéséhez szükséges táplálék-kiegészítők összeállításáról.

Nem kell sem kémiából, sem élettanból doktorálnod ahhoz, hogy a helyes utat, helyes terméket válaszd. Vedd magad körül felkészült, segítőkész, de főleg objektív szakemberekkel. Használd a józan paraszti eszed, tanulj meg kérdezni és összefüggéseket keresni, elemezni magad. Ez a recept nekem bejött. Tanulható, rutinra és magabiztosságra tehetsz szert, stratégiát tudsz felépíteni és nem mellesleg optimális teljesítményre lehetsz képes.

„Egy kis személyes kitérő…”

Az a jó BioTechUSA szakértői csapatában, hogy a szürke tényeket nem misztifikálják túl, beleképzelik magukat a te sportágadba, többféle megoldást kínálnak és én eldönthetem, hogy melyik utat választom. Örülök, hogy közéjük tartozom,  mert így mindenki kap valami új tudást és új problémát is, amin bőven lehet töprengeni.

Ha eddigi felkészülésed és versenyzési tapasztalataid alapján meg tudod fogalmazni az igényeidet, céljaidat és gyengeségeidet akkor sokkal pontosabb segítséget kaphatsz Tőlük, tőlem. Pontosabbat mintha csak azt közölnéd, hogy „szeretnék erősebb lenni”, „jobban akarom bírni az emelkedőket” vagy „hosszútávra készülök, mondj valami jó cuccot”…

„Megint minden mindennel összefügg”

/sites/testbiotechusashop/documents/blog/_extra/247/o_Janota_Z_porec_2016_20160506094521.jpg

Ahogy az egyes sportágak, úgy az egyes sportágak étkezési szokásai, ajánlásai közt is van összefüggés. Ahhoz, hogy a rendszeres sportolásra és a sport-táplálkozásra alakítsd át az életmódod, ahhoz a hangzatos, és a teljes igazságot tudatosan mellőző tv-reklámok mögé kell, hogy láss. Érdemes valamennyi sportágat, ha csak érintőlegesen is, de figyelemmel kísérni.

Ezért én ugyanúgy elolvasom Kővágó Heni fitneszversenyzőnk gondolatait, mint Nagy Dóri szakértőnk életmódváltással kapcsolatos cikkét is. "Fogyni is szeretnék a tábor ideje alatt. Kipróbálnám Kiss Virág 1200 kalóriás étrendjét, attól tuti lefogyok” Szerintem ne… Egy fitneszsportban versenyző napirendje, edzéseinek fajtái és anyagcseréje teljesen más egy állóképességi versenyzőjéhez képest. Nem gyengébb, nem rosszabb, nem is jobb, egyszerűen csak más. Amit viszont tehetsz az az, hogy az étrend felépítésének koncepcióját, alapanyag és kalóriamennyiséget elemzed. Ez abban fog segíteni, hogy a hosszú edzések energiaigényét, minőségi táplálék megválasztásával fedezni tudd. A hotelekben terül-terülj asztalkám van mindig. Kellően megválogatva és lassan elfogyasztva a kevesebb ennivalót, lehet, hogy többre jutsz, mintha a szénhidrát raktára visszatöltésére hivatkozva kifosztanád az édességpultot…

„Ami bevált”

Egy 5-10 napos edzőtábor nem a 90%-os intenzitásról szól és nem is a süteményekben dőzsölésről. Ha kifizetted, nyilván élvezni is akarod a kínálatot, de mindennek ára van. Ha az értékes km-gyűjtés mellett plusz zsírt is hozol haza, azt biztosan nem fogod élvezni az emelkedőkön.

Németh Sándor kollégámmal egyeztetve az én választásom a következő volt:

- Reggeli közben: Multivitamin for Men.

MultiSalt - 60 kapszula- Edzés közben: 1,5 óra után óránként 1 zacskó Isotonic + a legújabb termékből a Multisalt-ból 1-2 kapszula az időjárás és hidratáltság függvényében.

- Az utolsó edzés után: 1 adag After+ 1 adag Magna Shot+ 1 adag Beta-alanin, 1 óra alatt elfogyasztva+ 3 kapszula Creator.

- A nagyon minimális vacsora után vagy helyett: 1 adag Nitro Gold Pro Enzy Fusion (természetesen vanília-kókusz ízben.) + 1 kapszula H2Q10.

Lehetett volna többet és más kiegészítőket is használni, de az volt a koncepció, hogy lássuk a kevés hasznát is, azt könnyebben lehet kiértékelni. Röviden összegezve, mind fizikálisan, mind mentálisan kiegyensúlyozottabban teljesítettem a napi 3-8 órás edzésadagokat és nem éreztem másnap reggel, hogy 3hét pihenőért sírnának a lábaim.

„Csodákat ne várj, csak átgondolt, egyénre szabott és a folyamatosan kiértékelt teljesítményből nyert eredményeket, ok-okozati összefüggéseket.”

Önmagában egyik táplálék-kiegészítő sem váltja meg a világot, nem fog helyetted feltekerni a hegytetőre, nem fogja elhessegetni a démonokat a fejedből, amikor szétfagy a kezed egy zuhogó esőben végigtekert edzésen. Ezt sose gondold, ne várd, mert abban a pillanatban foszlik szerte a magabiztosságod és hullik ki a kezedből az érzés, hogy te irányítasz. Ne függj semmitől, elég, ha intelligensen edzel és okosan használod a saját céljaidra a termékeket.

Jön a triatlon szezon! Jó felkészülést, jó versenyzést!

 

Janota Zoltán

BioTechUSA

Állóképességi szakértő

13x Ironman

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK