Olvasói kérdések és válaszok a hosszú távú felkészülésről.

2016-01-15 12:39:00

A táplálék-kiegészítők mellett az úszás problematikája továbbra is igencsak foglalkoztatja az olvasókat, hiszen a korábbi úszás alapozó munkával kapcsolatos cikkemhez még mindig érkeznek folyamatosan kérdések. Ezért az eredeti tervtől eltérően, visszakanyarodnék az úszás témaköréhez. Kaptam néhány tipikus kérdést, amire itt válaszolva tudok, tudunk hatékonyabban segíteni többeteknek a felkészülésben és további kérdések megfogalmazásában.

Úszóedzések, versenyfelkészülés

„A felkészülés második hetében a csapatomban a többség már felveszi a tenyérellenállást és úsznak 800-1500m-eket is, erősítenek vele. … Hol erősebben, hol lassabban úsznak, edzővel vagy anélkül. Kezdőként, 2 év szolid triatlonos múlttal én is kipróbáltam pár hétig már tavaly. Igaz, erősödött a felsőtestem, de nem érzem, hogy akár közben vagy utána gyorsabban és hatékonyabban úsznék. Az időeredmények sem igazolják ezt. Te mit gondolsz erről? Talán valamit rosszul csinálok?”

„Tenyérellenállás nélkül is van élet a Földön…”

A speciális közeg speciális feltételeket támaszt. Az úszómozgás fenntartásába fektetett energia mindösszesen 5%-a hasznosul, míg a többi sportágnál (pl. kerékpározás) „kedvezőbb”, közel 20%is lehet. Tehát elsősorban két dolgon kell(ene) javítani, javítanod:

1. a technikán-, azaz az úszómozgás hatékonyságán ->„vízérzés. Könyvből nem megtanulható…

2. a frontális vagy homlok felület csökkentésén, vagyis, hogy minél kevesebb vizet tolj magad előtt, mint egy hótoló. -> alap testhelyzet kialakítás. Könyvből szintén nem megtanulható…

Tehát egyáltalán nem a nyers erő oldaláról közelítjük meg a problémát.

Hadd kezdjem egy saját példával. 2008-ban a felkészülésem során kipróbáltam, hogy egyszer sem úszom tenyérellenállással, viszont Teknőccel 20%-al többet. Volt olyan edzés, hogy le sem vettem. Ennek eredményeképp kevésbé erős, de sokkal dinamikusabb, lazább és főleg hatékonyabb lett az úszásom, ami a versenyeken az alacsonyabb pulzusértékekben és/vagy a jobb időeredményekben is megmutatkozott… A víz egy teljesen más közeg, más képességeket (pl. magas fokú kinesztézia) máshogy használunk. Kifinomultabb, mondhatni intelligensebb hozzáállást igényel, hiszen az a fogalom, hogy „érezni a vizet”, sokaknak csak egy elérhetetlen álom marad egész életében, pláne ha a tenyérellenállást erőlteti.  Egy másik lényeges jelenség, hogy az „age group” versenyzők többségére a kötöttebb izomzat, beszűkült mozgástartomány a jellemző, amit a nyíltvízben történő úszás (és a tenyérellenállás) csak tovább ront. Az egyéni, könnyed és hosszú távon is hatékony úszóstílus kialakításához elsőként egy jó szemű, tapasztalt edző szükséges, egy sablonoktól mentes, jól átgondolt edzéstervvel és hozzá a rendszeres lazító-gimnasztikával. Minél hosszabb egy verseny úszótávja, a prioritások úgy kap egyre kiemeltebb szerepet a gazdaságosság.

Én a mai napig edzek, oktatok olyan fiatalokat és felnőtteket (és egyáltalán nem használunk tenyérellenállást), akiknek a saját mozgásukról alkotott képe, érzete távol van a valóságtól, ezért a sok külső visszacsatolással, néhány saját fejlesztésű gyakorlattal, folyamatos ellenőrzéssel alakítjuk ki az optimális testhelyzetet, technikát és „megéreztetem velük a vizet”, hogy hogyan használják saját testüket a vízben. Ez egy kétirányú, szoros kapcsolat, tehát egyedül úszva az „azt érzem, hogy…” típusú gondolatokkal nem biztos, hogy sikerrel járnál. Kezdetben elég szöszmötölős és lassú munka a technikajavítás, de az úszás, a sport már csak ilyen. A külön kar, külön lábmunkával (idővel deszka nélkül), bójával és természetesen a Teknőccel is végzett gyakorlatokkal érhetjük el. Tehát megnyugodhatsz, tenyérellenállás használata nélkül is sikeres lehet a felkészülésed. :)

„Olvastam a múltkori cikked, hogy milyen kiegészítőket ajánlasz. Muszáj ez a sok cucc (vitaminok, t.-kiegészítők- a szerk.), nem veszélyes ez a szervezetre, nem telítődsz egy idő után?”

Semmi sem muszáj! De mint minden másban, itt is érdemes az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget nem túllépni. A táplálék-kiegészítők használata is egy lehetőség egy gyors és hatékony segítség lehet. Hogy miért? Nyilván nem kell ecsetelni, hogy a boltban többségében kapható zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma messze elmarad a 20-30 évvel ezelőtti értékektől. Valamint a bennük (az akár kisebb mennyiségben is) felhalmozódó permetező szerek, műtrágyák, stb.. sem éppen jótékony hatásúak. Másrészt vannak olyan tápanyagok (vitaminok ásványi anyagok, nyomelemek, fehérje, esszenciális zsírok), amiket megfelelő mennyiségben a hagyományos táplálkozással szinte lehetetlen bevinni. Ez a szomorú harci helyzet.

A jó hír, hogy a BioTechUSA termékeinél a folyamatosan ellenőrzött, állandóan magas minőség, egymást erősítő és válogatott összetevők mellett a bevitel és hasznosulási szempontokat is érdemes szem előtt tartani, ami akár 40%-al több is lehet, mintha citromot nyalogatnál egész nap a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel miatt. :) Ha egy kemény edzés után egyszerűen nincs időd, nem tudod biztosítani a szükséges és magas minőségű tápanyagok bevitelét a normál étkezéssel, vagy egyszerűen nem kívánod a szilárd ételt, akkor pl. a por alakban fél perc alatt elkészíthető Nitro Pure Whey turmix eléggé kézenfekvő megoldásnak számít, hogy megfelelően visszapótolj. Hidd el, érezni fogod a különbséget.

Egy másik szempont, hogy teszteld az edzésen azt, amit a versenyen is használni fogsz. Pl. az Endurance Line termékei közt található Energy Gel-t egy hajnali úszóedzés teljesítéséhez simán bevethetsz. Nem leszel tőle Hosszú Katinka, de energiával tuti ellát.

BioTechUSA táplálékkiegészítők szerepe a versenyfelkészülésben

„Medencében mindig a legjobbak között úszom edzésen és a felmérőim is egész jók. De ha nyílt vízben, versenyen vagyunk, akkor a csapattársaimtól lemaradok, pedig mindannyian ugyanazt az edzéstervet ússzuk, lehet, hogy valamire nem figyelek eléggé?”

A problémádra az egyik megoldás a második mondatodban már benne is van. Azt hiszem az evidens mindenkinek, hogy egy adott (úszó) edzésterv - ha csak nem nagyon a kezdeteknél vagyunk - akkor nem igazán jó mindenkire, nem ugyanazt a hatást váltja ki. Egy más sportág, a fitnesz világából vett iskolapélda is tökéletesen mutatja ezt.  Pl.: Nézzük meg a két kiváló, IFBB BIKINI MODELL kategóriában induló versenyzőt, Petruska Szonját és Kocsis Alexandrát. Ugyanaz a cél, de az ahhoz vezető út lehet más (és más is kell, hogy legyen). Ahogy az úszásban is, úgy a saját sportáguk terén is az edzésmódszerek, gyakorlatok széles tárháza áll nekik is rendelkezésükre. Nem végzik ugyanazt az edzést, mégis kiválóan helytállnak. Nyilván könnyebb egy általános edzésterv sablont ledarálni 10-20, különböző tudású sportolónak, mint oda-vissza járkálni a medenceparton és akár 100m-ként „belenyúlni” a programba. (Ez még akkor is lehetséges, ha 10-en vagytok egy pályán.) Az egyénre helyes edzésmennyiség, intenzitás, feladat megtalálása az edző dolga, ezért ami neked, egyáltalán nem használ (technikai hiányosság vagy egyéb paraméterek miatt) az a másikat az egekbe repíti.

Az nyílt vízi versenyzés problémára szintén általános jelenség. Általánosan megállapítható, hogy a medencés úszástól eltérően magasabb karcsapásszámmal, technikával ritmusban ússzák és a neoprén miatt más testhelyzetben is. Tehát a versenyszezon és persze a kellemesebb időjárás közeledtével ezt is alkalmanként ugyanúgy kell gyakorolni, mint a kettes levegővételt.  Ha csak elképzeled, az csak az első lépés, csinálni kell. Gyerünk!

Janota Zoltán

Triatlonedző

13xIronman Finisher

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK