Rostok: enni vagy nem enni?!

2014-01-05 08:28:00

A rosthiány cukorbetegséggel, szívbetegségekkel, emésztési panaszokkal, aranyérrel, elhízással és bizonyos rákos megbetegedésekkel függhet össze. Ezek főleg a nyugati életmódból adódó étkezési szokások és környezeti tényezők együttes hatásainak eredménye. Ezeket a megfelelő táplálkozással és a magas rosttartalmú táplálék kiegészítők használatával sikeresen lehet ellensúlyozni.

Mik is azok a rostok?

Brokkoli

A rostok alacsony tápértékűek és mind az emészthető, azaz a vízben oldódó, mind az emészthetetlen, azaz a vízben nem oldódó rost egyaránt fontos szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, illetve a megfelelő anyagcsere elérésében.

1. A vízben oldódó rostok, amelyek a gyümölcsökben, zöldségekben, olajos magvakban és hüvelyesekben találhatóak. Ezeket a vastagbélben található baktériumok lebontják. Ilyen rost például a zab, a pektin, az inulin.Ultra Loss - 500 g

Előnyös hatásai következők

  • Lassítja a cukor felszívódását a bélből, így csökkentve az inzulin ingadozását a vérben.
  • Képesek csökkenteni az étvágyat.
  • Megköti a koleszterint is, amely később a felesleggel együtt kiürül, és éppen ezért nagyon hasznos a koleszterinszint csökkentésében is, amellyel megelőzhetőek a szív- és érrendszeri megbetegedések.

2. A vízben nem oldódó rostok, amelyek főleg a gabonafélékben találhatóak. Ezekről és áldásos hatásairól majd a következő cikkemben olvashattok.

Mennyi rostra van szükségünk?

Az ajánlott napi rost bevitel mennyisége 25-35 g, de sajnos hazánkban csak 15-20 g-ot fogyasztanak az emberek. Ezért érdemes a pszeudo cereáliákat vagy szuperrostokat választani az ételeink alapanyagaiként, illetve jó minőségű kiegészítőket, amelyek természetes növényi rostokat tartalmaznak, és 1-2 étkezésünk kiváltására alkalmas úgynevezett MRP (Meal Replacement Powder) is választhatunk. Érdemes magasabb, azaz 10% körüli rosttartalmú készítményeket részesíteni előnyben.

Németh Sándor

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD SÁNDORT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Németh Sándor TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK