SMR henger – úri majomkodás vagy hatékony regeneráció?

2015-06-16 09:25:00

SMR, vagyis self-myofascial release, izompólya, vagy kötőszöveti önmasszázs, fellazítás. De mégis mire jó és hogyan kell alkalmazni?

Hogyan jött nálam az SMR?

Az első, hengerrel történő találkozásomnál egy kollégám mutatta meg, hogy mennyire tud lehajolni hengerezés előtt és hengerezés után. Meglepett a különbség. Akkor hallottam először arról, hogy van fascia meg hátsó lánc, meg elülső lánc meg trigger pontok és hasonlók… Egészen más gondolkodásmód, egészen más kifejezések, mint amikkel addig a szakirodalomban találkoztam. Persze szkeptikus voltam, aztán szép lassan beláttam, hogy bizony érdemes ezekkel foglalkozni…

Combizom nyújtás smr hengerrelElvégeztem egy SMR felhasználóit a Thor Gymben Szigligeti Attilánál, és olykor-olykor használtam is a hengert. Majd egy olyan edzőhöz kerültem, aki megkövetelte, hogy edzés elején és végén is hengerezzek és nyújtsak. És lám, jobb teljesítményre lettem képes, lazább lettem, elmúlt egy krónikus fájdalmam, (a hajlítóm túlnyújtása miatt) és egyszerűen jobban ment az edzés és az izomláz is hamarabb elmúlt. Még a futásnál is éreztem, hogy lazább vagyok. Így aztán mára már beépült az edzéseimbe és úgy gondolom, hogy nagyon hasznos része azoknak. Persze, aki a bemelegítést és nyújtást eleve elhanyagolja, az erre sem fog időt szánni, de akinek fontos az, hogy évek múlva is tökéletesen funkcionáljanak az izmai, ízületei, annak szívből ajánlom!

Honnan indult az SMR?

Az SMR-t eleinte élsportolók és edzők alkalmazták. Lassan beszivárgott a crossfittel, funkcionális edzéssel foglalkozók körébe, ma pedig már minden jobb edzőteremben ott van. Nálam most már otthon is… Sajnos azonban még mindig elég kevesen és keveset használják és ismerték fel a jelentőségét, pedig nagyon is hasznos eszköze a regenerációnak és annak, hogy probléma nélkül mozogj a mindennapokban. Stressz levezetésre, nyugtatásra és a stressz által okozott izomfeszülések oldására is kiváló eszköz, de mesélek még pár dolgot.

Trigger pontok

A trigger pontok feszültségpontok, amelyek túlerőltetés, erős igénybevétel, de akár stressz vagy érzelmi feszültség hatására is kialakulhatnak. Ezek lazítására és az izomcsomók oldására kiváló eszköz az SMR henger. Ezeket ki is tudod tapintani és a masszőr is alapvetően ezeket „szedi szét”. A trigger pontok lehet, hogy eleinte nem okoznak gondot, de idővel a normális izomműködést gátolják, akár fájdalmat is okozhatnak. Nyomásra pedig mindig fájdalmasak. Ezeken a részeken az izom állandóan összehúzott állapotban van, nem tud ellazulni. Ráadásul a fájdalom kisugározhat a környező területekre is. De akár fejfájást is okozhat. Gyakran a trigger pontok okozzák a nyaki vagy háti fájdalmakat. Ha mindezektől megszabadulsz, könnyedén visszaállíthatod a normál izomfunkciót és javíthatod a teljesítményedet és a közérzetedet. Talán nálad is előfordult már (nem véletlen a kifejezés, hogy „befeszülsz” a stressztől), amikor vizsgánál vagy valamilyen stresszes szituációnál a nyakad merevebb lett, beállt, esetleg ösztönösen masszírozni kezdted, vagy érezted a csomókat… na, erről (is) van szó!

Trigger pontok a nyaki izomrostokban

Prevenció és terápia

Persze, általában szeretjük megvárni, amíg baj lesz és akkor tenni ellene, ahelyett, hogy megelőznénk, pedig az SMR tökéletesen alkalmas erre. Mondok még valamit. Nem érzel minden izomcsomót. De ha például elkezded masszírozni a combodat, rájössz, hogy van baj… Aki rendszeresen edz, legyen az állóképességi edzés, vagy erőfejlesztő, biztos lehetsz benne, hogy nem haszontalan időtöltés az SMR-ezés.

De fááááj…

Az SMR-ezés eleinte fájdalmas lesz és szokatlan. És később is fájdalmas lesz... De nem annyira fájdalmas, mint amilyen a problémád lesz, ha nem kezeled… Ha jól csinálod, később mégsem lesz annyira kellemetlen a henger okozta fájdalom, mert érzed a hasznát és jól be tudod azonosítani a probléma helyét. Ugyanakkor Te tudod kontrollálni is a nyomást és így a fájdalom erősségét is a tűréshatáraidnak megfelelően. Egy erősebb hengerezéssel akár izomláz-érzést is okozhatsz, ami nyilván nem cél, de előfordulhat.

Hogyan használjuk az smr hengert?

Tedd a talajra a hengert és vagy helyezd rá a fájdalmas pontokat, ott tartva az adott testrészt, esetleg pár centis mozgástartományban mozgatva a hengeren, vagy masszírozd végig az egészet, „végiggurítva” az adott testrészt a hengeren. Próbálj minél jobban ellazítani ott, ahol masszírozol. Ha jól ellazítod, mélyebben tud masszírozni a henger és bár annál fájdalmasabb is, a hatékonysága is jobb lesz.

Először én egy gyorsabb tempót javaslok, hogy ráérezz a fájdalmasabb részekre, majd lassíts és akár centiről centire állj meg, ha szükséges, végül újra egy gyorsabb tempóval fejezd be a masszírozást. A gyors tempó pl. vádli esetén nagyjából 3 mp, nem ráncigálásra gondolok. Változtasd azt is, ahogyan a testrészedet tartod, hogy alaposan, minden oldalról masszírozz. Ez testrészenként akár 5 percig is eltarthat alaposságtól és problémától függően, de a láb komplett hengerezése akár fél óra is lehet tibialissal, vádlival, farizmokkal és a combbal együtt.

Az erősség sokmindentől függ. A napi hangulatomtól, hisztimtől, erőmtől, tűréshatáromtól, de általában belejövök és ráérzek, mert jól ki tud kapcsolni és közben nem görcsölök rá arra, hogy mennyid dolgom van még és mit kell elintézni. Ezért is jó stresszoldó :)

Érdemes kitapasztalgatnod, hogy számodra melyek az ideális mozdulatok. Pl a hát masszírozásánál a kartartásokkal variálva különböző mélységekben tudod elérni az izmokat illetve más-más izmokhoz férsz hozzá.

Az oldalsó hátizmok nyújtása SMR hengerrel A hátizmok nyújtása SMR hengerrel A váll nyújtása SMR hengerrel

Hányszor érdemes?

Én napi szinten hengerezek, bár naponta van edzésem is. Szeretek minden nap átmenni minden izomcsoporton és alaposabban azokon, amelyekre aznap dolgozom. Az edzésem úgy kezdődik, hogy henger, majd nyújtás és aerob jellegű bemelegítés. Egy ilyen bemelegítő rész kb. 20 perc. Majd edzés végén ugyanez, illetve hetente egyszer van egy regenerációról szóló „edzésem”, amikor alaposan végighengerezek és nyújtok minden izomcsoportot és testrészt.

Ha heti 3 edzésed van, bőven elég, ha minden edzés után alaposan áthengerezed és nyújtod az izmokat. De baj nem lesz abból, ha mégis minden nap hengerezel :)

Elég neked a nyújtás is?

Michael Boyle ezt írja Funkcionális edzés mesterfokon című könyvében: „Az izomszövetek nem csak megrövidülhetnek, hanem sűrűsödhetnek is. A sűrű szöveteket hengerrel vagy masszázzsal fel kell lazítani, hogy a nyújtásból a legtöbbet tudjuk kihozni. Igazság szerint a henger nélküli nyújtás olyan, mintha a cipőfűzőn meghúznánk a csomót csak még szorosabb lesz tőle.”

Tony Parker kosárlabdázó SMR hengerrel nyújtja combizmát

 

Core izmok fejlesztése

Az SMR csupán egy a sok megoldás közül, ám talán az egyik legkönnyebben hozzáférhető, ami némileg kellemes időtöltésként is felfogható a fárasztó edzés után. Mégis szívesebben hempergek egy hengerrel, minthogy az ujjaimmal nyomkodjam szét a vádlimban a csomókat. Nem is menne. Ráadásul a törzsizmokat (core) is remekül erősíti, fejleszti, hiszen ezekre szükség van a hengerezéshez. Tartanod kell magadat, amíg pl. hengerezed a lábadat. Eleinte lehet, hogy a törzsizmok gyengesége miatt sokkal fárasztóbb élmény lesz, de ez később átalakul.

Hengerre fel! Jó edzéseket!

Dóri

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD DÓRÁT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Nagy Dóra TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK