Tanácsok egy egészségesebb élet megkezdéséhez

2015-01-05 11:27:00

Ugye jól sejtem hogy gyakran köttök ti is egy-egy alkalomhoz - születésnap, új év, hétfő…. - fogadalmakat, illetve változások igényét. Sokan így szoknak le a dohányzásról, teszik le az alkoholt, törlik ki az életükből azon káros tényezőket, amik viszonylagos függést váltottak ki belőlük. Tisztában vagyok a szükségességével a dátumokhoz való ragaszkodásoknak, pontosan ezért én magam is jó ötletnek tartom azt, ha valaki valamilyen eseményt kinéz, és azt mondja, „Ettől a perctől fogva új ember leszek, új életet kezdek és úgy fogom élni, hogy az jobb legyen!” Tudjátok mi a közös ezekben a fogadalmakban?! Az esetek mintegy 90%-ban ezek olyan gondolatok, amivel sokkal egészségesebb és lényegesen teljesebb életet élhettek.

Schönekker László fekvőtámasz közben

Azt hiszem, jelenleg ez pont aktuális!

A legtöbb fogadalom most, az új év kezdetekor kerül megtételre. Ez egy remek pillanat és rendkívül sok erőt meríthetünk belőle ahhoz, hogy a végső céljaink felé vezető út akadályait legyőzzük és átlépjük. Éppen ezért fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy megírom most ezt a cikket nektek, ugyanis tisztában kell lennetek azzal, hogy nem lesz elég az elszánás, hiszen ettől függetlenül rengeteg buktatóba fogtok belefutni az utatok teljesítése során. Valamint azt is tudnotok kell, ha fejetlenül és gondolkodás nélkül vágtok bele valamibe, annak hamar megérkezhet a böjtje, ezzel pedig útjára indítotok egy újabb csalódással és kudarccal kezdődő évet.

Mit tehettek azért, hogy mindezt elkerüljétek?


Egyszerű a dolgotok, abban az esetben, ha nem ismeretlen számotokra a fokozatosság elve kifejezés. Ezt pedig leggyakrabban a két társ esetében felejtjük el használni, vagyis a diéta és sportolás megkezdésénél.
Ez a két testvér talán a számunkra legérdekesebb és legfontosabb fogadalom. Szinte mindenki megfogadja, és nem túlzok akkor, ha azt mondom, ebbe buknak bele a legtöbben is.
Az egyik legrosszabb tulajdonsága az alkalmakhoz kötött fogadalmaknak, hogy egy éles váltást jelent az emberek megszokott életéhez képest. Nehéz egyik napról a másikra 180°-ot fordulni, nehéz hosszú évek berögződött szokásait és mozdulatait egyik napról a másikra megszüntetni. Mégis mit tehetünk?si

Nem kell rögtön egy maratonnyi távot lefutnunk, nem kell rögtön Tour de france távokat bicajoznunk és senki nem várja el tőlünk egy Iron man kihívás teljesítését sem. Ezek a távok és sikerek hosszú évek kemény munkájának a gyümölcsei, ráadásul hirtelen belevágva akár sérüléseket is elszenvedhetünk. Szoktatnunk kell a szervezetünket az új, kívánt terheléshez.
Úgy, ahogy más sem, mi se állítsunk kapásból magunk elé ekkora kívánalmakat.

Mik a lépéseink? Legyen egy hosszabb célunk, nevezzük is nevén és ne féljünk kimondani!
Most mégis kezdjük makro lépésekkel és ezekre fókuszáljunk a kezdeti sikerélményekért, és azért hogy megszeressük önmagunkat kihívások elé állítani!
Tűzzünk ki rövidtávú célokat, heti teljesítési táblázatokat. Vezessünk edzésnaplót, és ha szükségesnek érezzük, étkezési naplót is. Írjuk le, mit várunk magunktól.

Nekünk embereknek az írott tények sokat jelentenek. Kézzelfoghatóbbá teszik és folyamatosan emlékeztetnek a céljainkra. Az irányított edzések és étkezések sokkal célravezetőbbek és tarthatóbbak, mintha csak vakon élnénk a nagyvilágba. Erre készülnünk kell, előre kell gondolnunk mindig a másnapra. Terveznünk kell és mindig számolni azzal, hogy esetleg valami megakadályozza majd a kitalált menetrend teljesítését, vagyis egy B-tervünknek is kell lennie. Ha ezt így tesszük, rövidesen minden zsigerből fog menni, lazíthatunk a dokumentálásokon is, hiszen hamarosan teljesen az életformánkká válik az új, sokkal egészségesebb életünk!


Azt kívánom nektek, hogy az új évben mindegyikőtök járjon sikerrel, és legyen boldog, kiegyensúlyozott évetek!

BUÉK
Schönekker László, Söni

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

KÉRDEZD LÁSZLÓT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Schönekker László TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK