Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Támogasd az immunrendszered!

Miért fontos, hogy támogassuk az immunrendszerünk megfelelő működését?

Az immunrendszer felelős a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért is többek között. Ha ez a rendszer nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat, az az elégtelen működéséhez fog vezetni, így sokkal könnyebben lehetsz áldozata bármilyen betegségnek.

Ha gyakran gyötör fáradtságérzet, vagy sokszor stresszes vagy, annak az immunrendszered nem megfelelő működése is lehet az oka.

Immunerősítő gyümölcsök, zöldségek

Honnan tudhatod, hogy ráférne az immunrendszeredre egy kis tuning?

Ha gyakoriak nálad az olyan visszatérő fertőzések, mint az arcüreg-, és tüdőgyulladás, az szinte egyértelműen ennek a jele.

Előfordulhat az immunrendszer túlzott reakciókészsége is, ez szintén a nem megfelelő immunműködést jelzi: ilyenek az allergiás reakciók kialakulása, például bőrallergiák, szénanátha, asztma, egyes bélbetegségek, gyógyszerallergiák es ételallergiák is.

A legfontosabb immunerősítő vitaminok közé tartozik többek között a B-, a C-, az E-vitamin, valamint a szelén is.

B-vitamin: növeli a szervezet ellenállását a bakteriális fertőzésekkel szemben.

C-vitamin: megvédi a sejteket, enyhíti a gyulladásokat, segít megelőzni a megfázás kialakulását.

E-vitamin: antioxidáns és immunerősítő hatással rendelkezik, sejtszinten óvja a szervezetet, elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez.

Szelén: fontos antioxidáns, képes közömbösíteni a káros hatású szabadgyököket, fokozza az immunrendszer hatékonyságát.

Hogy a szervezet számára szükséges vitaminok legnagyobb részét egy termék fogyasztásával be tudd vinni, egy multivitamint érdemes szedni. Erre a célra a One-A-Day, illetve a Multivitamin for Women/Multivitamin for Men készítményeket ajánlanám, majd ezt kiegészíteném még Calcium Zinc Magnesium termék szedésével is. Így lesz teljes az összkép.

Ne felejtsétek tehát: ha nem szerettek betegeskedni és orvoshoz járkálni, vagy szeretnétek elkerülni mindenféle gyulladást és allergiát, mindig figyeljetek az immunrendszeretek egészségére, és megfelelő vitaminokkal plusz ásványi anyagokkal történő táplálására!

 

 

Tóth Lídia, Dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem