Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Tavaszi zsongás!

Megtévesztő lehet a hirtelen jött jó idő és ki ne szeretne egy szál nadrágban és egy kényelmes felsőben útnak indulni, de még tél van, és eszerint öltözzünk az edzéseink során.

Korábban írtam, hogy a vastag pamut ruha nem előnyős, sőt mi több hátráltat, illetve könnyen meg is fázik az ember, ha ilyen ruhát választ magának edzései során. Maradjunk meg a hosszú sztreccsnél és a felül még mindig kettő vagy akár három réteg ruhánál.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1746/o_spring_running_gear_shutterstock_i_20150302131401.jpg

A kesztyű ugyan már nem fontos, főleg azoknak, akik nappal tudnak edzeni, mert tényleg nagyon kellemes tavaszias az időjárás, de egy fejpánt vagy egy sapka még mindig jól jöhet a futások vagy kerékpározások alkalmával.

Ilyenkor kevesebb folyadékot viszünk be edzés alatt, hiszen nem olyan nagy az igényünk rá, legalábbis így érezzük, de ugyanolyan fontos a folyadék megfelelő pótlása, mint egy kellemes tavaszi vagy nyári atlétában és rövidben elvégzett futás alkalmával.

Amikor hosszabb útra megyek, vagy akár teremben edzek, akkor szoktam a kulacsomba feloldani MultiHypotonic Drinket vízzel és egy 100-120 perces edzés alkalmával biztos, hogy nem éhezek el.

A tavasz beköszöntével újra a természetbe vágyunk és a futópadokat magunk mögött hagyva lépünk ki a friss levegőre egy kellemes kocogás reményében.

A téli plusz 2-3 kilót pedig könnyen leadhatjuk, ha az edzések előtt L-carnitine-t oldunk fel vízben és 35-35 perccel előtte fogyasszuk. Ne felejtsünk el vitaminokat magunkhoz venni, ami a szervezet alapvető funkcióihoz szükségesek. Egy kis C-vitamin, magnézium és kalcium mindig jól jön a szervezetnek. Nekem ezek a vitaminok már úgy beépültek a táplálkozásomba, mint egy finom leves a vasárnapi ebéd előtt.

Igyekezzünk megfelelően öltözni és új útvonalakat felfedezni, akár négy keréken vagy kocogva a szabadban. Ilyenkor mindig új oldaladról ismerheted meg önmagadat és egy fárasztó edzés több energiával tölt fel, mint amennyi energiaveszteséggel jár. A szürke komor hónapok árnyékából kilépve a szabadban sportoljunk és töltődjünk fel.

Kellemes futást és kerékpározást kívánok!

Makár Tamás

Ironman, edző