Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Tények és tévhitek: fogyás és zsírégetés

Ha fogyni szeretnél, akkor fontos, hogy megtaláld azt a módszert, ami számodra megfelelő. Így vedd tekintetbe az életviteledet, a környezeti lehetőségeket, az adottságaidat stb. Könnyű azonban elrontani is a folyamatot, hiszen a vágyunk teljesítése közben könnyen eshetünk túlzásokba vagy félreértve néhány instrukciót, hibás elveket is követhetünk.  

Túl sok kardió

A hölgyek többségének meggyőződése, hogy az alakformálásra a legjobb módszer a kardiózás és a súlyzós edzéstől csak hízni fognak. Pedig mégiscsak az lenne a cél, hogy egy feszes, tónusos, vékony külsőre tegyünk szert, nem igaz? Erre pedig a kardió edzés önmagában nem alkalmas! Ahhoz, hogy formáld az alakodat, fontos, hogy súlyzós edzéseket is végezz! Nem kell a kardiót elfelejteni, hiszen kiváló kalóriaégető tevékenység, de az erősítő edzés is ugyanolyan fontos!  

Extrém alacsony kalóriabevitel

A rossz étrend után sokaknál a következő lépés a nullkalória. Vagyis egész nap nem eszünk semmit, mert fogyókúrázunk. A koplalás sok szempontból a legrosszabb megoldás, ha fogyni akarsz. Ennek csupán annyi eredménye lesz, hogy a szervezeted olyan hormonválaszokat ad, amelyek tárolásra, megnövekedett étvágyra motiválják a szervezetedet.

Ugyanaz az edzésterv éveken át

Amikor valami újjal kerülünk kapcsolatba, többnyire a biztonságosra játszunk. Elkezdünk egy olyan programot, ahol nem érhet baj bennünket. A probléma ott kezdődik, ha ezen nem lépünk túl és ugyanazt a programot végezzük éveken át. A szervezetünk alkalmazkodik, így nem éri elég inger a fejlődéshez! Figyelj arra, hogy 2-3 havonta változtasd az edzéstervedet, de ha már haladó vagy, az sem baj, ha minden edzésen más gyakorlatot, más módszert használsz!

Nem dolgozol elég keményen

Ahhoz, hogy változz, stimulálni kell az izomzatodat. Vagyis megfelelő intenzitású edzést kell végezni. Ha nem fáradsz el, nem izzadsz meg, akkor ne is várj sok eredményt attól az edzéstől! 

Lehetetlen elvárások

Legyenek mindig reálisak és rövid időtávúak is a céljaid között. Nyilván nem tilos távolabbi célokról álmodozni, de mindig tartsuk szem előtt azt a célt, ami rövidebb időn belül is elérhető. Ha 30-40 kg-tól szeretnél megszabadulni, célszerű kisebb célokat kisebb időtávokkal kitűzni, mint pl. Ebben a hónapban 4 kg-t legalább le kell adnom. A lehetetlen elvárások könnyen vezethetnek túledzéshez, sérüléshez, csalódáshoz.

Úgy gondolod, csak magas intenzitású edzéssel lehet zsírt égetni

Akármilyen mozgást végzel, mindig használsz fel zsírt, szénhidrátot és fehérjét is ahhoz, hogy legyen energiád, ám nem mindegy, hogy ezek milyen arányban állnak. A hosszú időtartamú, mérsékelt intenzitású edzés arányaiban több zsír felhasználását eredményezi. Az intervall edzések összességében több kalóriát égetnek el. Ám kisebb arányban tartalmaz mindez zsírokat. Ugyanakkor ez utóbbiak több órán át tartó magasabb energiafelhasználást eredményezhetnek. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy mikor, hogyan táplálkozol!

női edzésterv

A zsírszegény termékeket részesíted előnyben

Az egyes termékeknél ne csak a zsírtartalmat figyeld, mert fontos a többi benne lévő tápanyag mennyisége is! Lehet, hogy zsírszegény, de lehet, hogy közben kétszer annyi cukrot tartalmaz, mint a nem zsírszegény változat. Erre mindig figyelj oda!

A cukorbetegeknek szánt diétás ételeket fogyókúrás ételeknek értékeled

A cukorbetegeknek szánt diétás ételek valójában jelenthetnek segítséget, ám nem korlátlan mennyiségben fogyasztva, hiszen kalóriatartalmuk nem kevesebb jelentősen a nem diétás változatoknál, csupán más tápanyagokat tartalmaznak. Így jellemzően inkább lassú felszívódású szénhidrátokat, ami hasznos a fogyáshoz, ám nem elégséges feltétele annak!

Szerinted egy kis alkohol még belefér

Az alkohol a legnagyobb kalóriatartalommal rendelkezik, hasznos tápanyagot nem tartalmaz. Ha fontos számodra a fogyás, akkor az egész heti diétádat elronthatod egy görbe éjszakával! 


Források:

Association Between Alcohol Calorie Intake and Overweight and Obesity in English Adults – PMC (nih.gov) (2023.10.03.) 

Changes in Energy Expenditure with Weight Gain and Weight Loss in Humans – PMC (nih.gov) (2023.10.03) 

Caloric Restriction in Humans: Impact on Physiological, Psychological, and Behavioral Outcomes – PMC (nih.gov) 

Maximizing Muscle Hypertrophy: A Systematic Review of Advanced Resistance Training Techniques and Methods – PMC (nih.gov) 

Adaptive thermogenesis in humans – PMC (nih.gov) 

Metabolic adaptation to weight loss: implications for the athlete – PMC (nih.gov) 

Energy balance and body composition in sports and exercise – PubMed (nih.gov) 

Low energy availability, not stress of exercise, alters LH pulsatility in exercising women – PubMed (nih.gov)