Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Tömegnövelés nőknek

Nők, akik hízni szeretnének?!

Bizony vannak a hölgyek közt olyanok is, akik nem fogyni, hanem éppen ellenkezőleg hízni szeretnének, mert alkatukból kifolyólag nagyon vékonyak. A hölgyeknek is többletkalóriára van szükségük az izomtömeg növeléséhez, megszorított szénhidrát bevitel mellett ne számíts sikerre és akkor sem, ha rettegsz a zsírosodástól. Az ettől való félelem ugyanis akadálya lesz annak, hogy több kalóriát vigyél be. Gyakran találkozom olyan vendégekkel, akik hízni szeretnének, de félnek is ettől. Ha tömeget növelnél, ahhoz bizony kell üzemanyag!

Tömegnövelő edzés nőknek

Kalóriák izomtömegnöveléshez

Testsúlykilogrammonként kb. 40 kcal-ra van szüksége egy hölgynek naponta ahhoz, hogy be tudjon indulni a tömeg növekedése. De persze ezt sem lehet sablonként mindenkire ráhúzni, mert egyénfüggő, hogy kinek milyen az anyagcseréje, milyen mennyiségű és típusú tápanyagoktól tud gyarapodni. A folyamatos táplálkozási és edzésnapló vezetése nagy segítség lehet abban, hogy lásd, hogyan reagál a szervezeted a kalória bevitel megnövelésére. Meg kell tervezned és előre elkészítened a napi ételeket, hogy biztos legyél abban, mennyi kalóriát és milyen összetételben viszed be a szervezetedbe. Ugyanúgy, mint a diétázóknál.

Fehérje az IZOMépítésért

A napi magasabb kalória bevitel mellett fontos az, hogy figyelj a fehérje beviteledre, így naponta 1,5-2g/ttkg-ra lesz szükséged. A fehérje többsége jó minőségű, komplett fehérje forrás legyen, mert ezek tartalmazzák az izomépítéshez szükséges összes aminosavat, így tud a szervezeted pozitív nitrogén egyensúlyt produkálni, ami az izomépítés alapvető feltétele. Így minden étkezésed tartalmazzon fehérjét, legyen az hús, tojás, tejtermék vagy turmix formájú. Ha nem fogyasztasz húst, akkor kombináld az aminosav forrásokat, így pl. babot, borsót, rizst, magvakat, kukoricát, dióféléket stb.

Szénhidrátok, KELL AZ ENERGIA

A szénhidrátok a legalapvetőbb energiaforrásaink, amelyek szükségesek az intenzív edzésmunkához, ami alapfeltétele az izomtömeg növekedésének. Nagyjából a napi energia beviteled 50-55%-a legyen a szénhidrát. Az egyszerű szénhidrát forrásokat fogyaszd az edzés után közvetlenül, amikor a szervezetnek azonnal szüksége van az energiára. Ezek kiválóan visszatöltik az izom glikogén raktárait és segítik a turmix formájában bevitt gyors felszívódású fehérje még gyorsabb célba érését. A nap többi részében fogyassz lassú, vagy közepes felszívódású szénhidrát forrásokat, mint zabpehely, quinoa, bulgur, barna rizs, árpagyöngy, teljes kiőrlésű pékáru és tészta stb.

Ne feledkezz meg a ZsírokRÓL SEM

A napi kalória bevitel 20-25%-a legyen zsír. A zsírbevitel kisebb része legyen telített, nagyobb része inkább telítetlen, odafigyelve arra, hogy az Omega-3 zsírsavak bevitele megfelelő legyen. Nagyszerű zsírsav források a mandula, dió, lenmag, avokádó, olíva olaj, lazac stb.

Étkezz naponta 5-6 alkalommal,végezz kemény, tömegnövelő jellegű edzéseket, figyelj arra, hogy megfelelő legyen a pihenés minősége és időtartama és sikert fogsz elérni!

A kalkulátorunkkal ki tudod számolni a kalória szükségletedet, étrendjeink közt pedig könnyedén megtalálod a Számodra megfelelőt 🙂

Dóri