Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Tömegnövelés okosan

Edzés

A legelső fontos szempont az edzés. Az izmokat munkára kell fogni, olyan ingert kell biztosítani számukra, ami kiváltja az alkalmazkodási folyamatokat, ergo növelni kell a terhelést folyamatosan, lépésről lépésre. Fontos a szabályos végrehajtás, főleg kezdőknél, középhaladóknál és csak ezen a szinten érdemes a csaló ismétléseken és szabálytalan végrehajtáson elgondolkodni a további fejlődés érdekében. Minden izomcsoportot hetente legalább egyszer alaposan meg kell dolgoztatni, a gyengébb, lemaradt vagy nehezen fejlődő, illetve gyorsan regenerálódó izomcsoportokat többször is meg lehet edzeni egy héten.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1781/o_iStock_000025670174_Full_20150526092751.jpg

Étkezés

Fontos, hogy a szervezetednek szükséges minden tápanyagot megadj, ugyanakkor ezt ne vidd túlzásba! Nem igaz, hogy a tömegnövelés időszakán bármit és bármilyen mennyiségben lehet fogyasztani. A felesleges zsír a tömegnöveléskor is inkább hátráltat, a bőrnek sem tesz jót a nagy túlsúly és a látvány sem éppen túl vonzó, hiába nem érdekel. A szervezeted számára is teher, így a keringési rendszerednek, az emésztőrendszerednek, az ízületeidnek stb.

A megfelelő kalória bevitel érdekében ki kell számolnod a napi szükségletedet, beleszámolva a napi aktivitásodat és ezt a kalóriaszükségletet megfelelő tápanyagokból kell fedezni. Így nagyjából

2 g/testsúly-kilogramm fehérjét célszerű fogyasztani, a kalóriamennyiség nagyjából 20–30%-át fedezd zsírbevitelből és a maradék lesz a szénhidrátmennyiség, amire szükséged van.

A zsírbevitelnél fontos odafigyelni az esszenciális zsírokra, különösen az Omega-3 zsírsav bevitelére, valamint nem árt a főzési és sütési technikára is odafigyelni.

374Pihenés

Tévedés, ha azt hiszed, hogy az edzés alatt fejlődsz. A fejlődés ugyanis a regeneráció során következik be, amikor a sérült izomrostok „meggyógyulnak” és felkészülnek a következő terhelésre azáltal, hogy erősödnek, vastagodnak. Ez a pihenés, főleg az alvás során következik be. Tehát minden izomcsoportnak időt kell adni ahhoz, hogy ez a regenerációs folyamat végbemenjen. A minden nap végzett, túl hosszú és ugyanazt az izomcsoportot gyakran megdolgoztató edzések hátráltatják a fejlődést!

Táplálék-kiegészítés

Nem kötelező feltétele a fejlődésnek a táplálék-kiegészítés, de segíti azt. Sok, különböző hatásmechanizmusú táplálék-kiegészítő kapható, amelyek közt van olyan, amely fokozza az erőszintet, a koncentrációt, segíti az optimális tesztoszteronszint elérését, illetve van olyan, amelyik az emésztést segíti vagy az edzés utáni gyorsabb regenerációt, így gyorsabb fejlődést is biztosít.

A tömegnöveléshez a legjobb kombináció egy tömegnövelő, egy tejsavó fehérje, egy kreatin és egy multivitamin csomag, de lehet a hatást és az eredményeket fokozni például tesztoszteronszint optimalizálóval, edzés előtti formulákkal, aminosavakkal stb.

Ha szeretnél jobban kiigazodni a tömegnöveléshez ajánlott táplálékkiegészítők között, olvasd el Németh Sándor szakértőnk cikkét is » Igazodj el a táplálékkiegészítők között

BioTechUSA