Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Új év új célok: Alapok a sikeres fogyáshoz

Egészséges táplálkozás + Sport = Fogyás

Egészséges táplálkozás + Sport = Fogyás

Leegyszerűsítve a fogyás alaptétele: több kalóriát kell elégetni, mint amennyit bevinni. A valóság persze ennél sokkal összetettebb: A sikeres fogyás első és legfontosabb lépese az életmódváltás kell, hogy legyen.

Az életmódváltáson az egészséges táplálkozást és a rendszeres sportolást értjük.

A táplálkozás során nem csak arra kell figyelni, hogy mit eszünk, hanem azt is, hogy mennyit, tehát valamilyen módón számolni kell a kalóriát. Például a teljes kiőrlésű kenyeret sem lehet ész nélkül enni, hiszen nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmaz (100 grammonként), mint a fehér lisztből készülő kenyér, viszont a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok teszik egészségesebbé. A teljes kiőrlésű tovább tart jóllakott állapotban, ergo kevesebb is elég belőle, valamint a vércukorszintedet sem fogja hirtelen megemelni.) A számodra szükséges kalóriamennyiséget ki tudod számolni a BioTechUSA oldalon található kalkulátorral is!

Táplálék kiegészítők a célok érdekében

Táplálék kiegészítők a célok érdekében

Amellett, hogy optimalizáltuk a táplálkozásunkat, érdemes a siker elérése érdekében táplálék-kiegészítőket használni.

Amellett, hogy optimalizáltuk a táplálkozásunkat, érdemes a siker elérése érdekében táplálék-kiegészítőket használni. A megfelelő étrendre épülő diétás életmód könnyebben betartható, ha támogatjuk az anyagcserénk gyorsabb működését, illetve normalizáljuk a vércukorszintünket, így közvetve az étvágyunkat is. Ilyen célok esetén jó választás a Fiber Complex, ami egy vízben oldódó rostot (inulint) és krómot tartalmazó ízesített rágótabletta; étkezések előtt egy nagy pohár víz kíséretében érdemes fogyasztani. Edzés előtti alkalmazásra pedig a szintén króm tartalmú L-Carnitine+Chrome-ot javaslom. Akciós termékeink közt is mindig találsz olyat, ami segítségedre lehet a diéta alatt!

Fogyás és a fehérje kapcsolata

Fogyás és a fehérje kapcsolata

A fehérjefogyasztásra is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. A fogyókúra során jellemzően éhesnek érezzük magunkat a csökkent kalória bevitel következtében. Ami a makrotápanyagok megoszlását illeti: érdemes mérsékelni a zsír- és szénhidrát fogyasztást, ezzel egyidőben pedig emelni a fehérjefogyasztást. A magasabb fehérje bevitel támogatja az izoméptő folyamatokat, segít azok megőrzésében a kalóriadeficites időszak alatt is, így megelőzhetjük, hogy a szervezet az izmok bontásából nyerjen energiát.

Kellenek célok

Legyen egy hosszú távú célunk, melyet el akarunk érni, illetve legyenek kisebbek is, melyek a végső célunkhoz vezetnek és megadják a kezdeti sikerélményeket, így máris könnyebb fenntartani a hosszabb motivációt. (Például „márciusra lefogyok 5 kg-t.”) Elérhetetlen célokat ne tűzzünk ki magunk elé, ugyanis a gyors fogyás megbosszulja magát: később sokkal több fog visszajönni. Általánosságban elmondható, hogy a heti 0,5 kg-os súlycsökkenés hosszútávon célravezető lehet; ennél gyorsabb ütemű fogyás például már az izomszövet bontását feltételezi és csak koplalással elérhető – kivéve persze hatalmas súlytöbbletnél.

A fogyás hibás és helyes megközelítése

A fogyás hibás és helyes megközelítése

1. Koplalás: Mi történik, ha ezt választjuk?

Ilyenkor a szervezet „tartalék üzemmódba lép”, vagyis elkezd raktározni, mert kevés táplálékhoz jut a szervezet, nincs elég energia, vagyis felkészül a szűkösebb időkre.

Ehelyett tudatosan, egészségesen táplálkozzunk, inkább fokozatosan csökkentsük a bevitt kalória mennyiségét, együnk a nap folyamán többször, kisebb adagokat fogyasztva.

2. Nincs sport:

Az inaktív életmód következtékben egyrészt elgyengülnek az izmaink, valamint a fel nem használt, bevitt energia zsírpárnák formájában jelenik meg. Ezek nem csak esztétikailag, hanem egészségügyi szempontból is veszélyes kockázati tényezők. Például a gerincmerevítő izmok elgyengülése hátfájással járhat, illetve a mozgásszegény életmód komoly rizikófaktort jelent a táplálkozással összefüggő, nem fertőző megbetegedések (pl.: magas vérnyomás) kialakulásában.

Ehelyett rendszeres sportolással késztessük testünket, hogy a leépítés helyett építse az izmainkat! Ráadásul a napi kalória felhasználásunk is kiválóan növelhető az edzéssel, valamint remekül formálódhatunk, hiszen a sport nélküli fogyás eredménye könnyen lehet lógó bőr.

Juhász Ádám

Testépítés-Fitness edző