Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Üzemanyag edzés előtt és után – a tökéletes teljesítményért és fejlődésért

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1693/o_iStock_000022222757_Medium_20141013163542.jpg1. Edzés előtt 30-60 perccel

Edzés előtt 30-60 perccel érdemes 3-5 gramm arginint és 5 gramm glutamint betolni. Az arginin szinte kötelezőnek mondható, és a legtöbb edzés előtti nitrogén-oxid-fokozó tartalmazza.

A kutatások kimutatták, hogy fokozza a vérkeringést az izomrostok felé azáltal, hogy a nitrogén-oxid mennyiségét növeli. Így több oxigén, cukor, aminosav és izomépítő hormon jut el az izomzathoz. Mint ahogy a glutamin és kreatin „közlekedését” is segíti. Nagyszerűen energizál és felkészíti az izomzatot a terhelésre. A glutamin is biztosít energiát és bikarbonátot termel, és lassítja a besavasodást, vagyis kitolja a fáradtságérzést. Ezeket 1 órával az előző étkezésed után fogyaszd, így nagyjából éhgyomorra fog menni.

2. Edzés előtt 0-30 perccel

Most jönnek a kritikus aminosavak. Egy adag tejsavófehérje, némi lassú felszívódású szénhidrát és 3-5 gramm kreatin. A tejsavófehérje gyorsan tudja biztosítani a szükséges aminosavakat, amint az edzés véget ér. A lassú felszívódású szénhidrát, mint pl. három szelet teljes őrlésű kenyér, vagy 50 gramm zabpehely, vagy egy nagyobb banán – folyamatos szénhidrát-ellátást biztosít. A kreatin biztosítja a gyors energia-ellátást, segíti az izomsejtek vízzel történő feltöltődését.

3. Edzés után közvetlenül

Edzés után rögtön jöhet 5-10 gramm BCAA és 5 gramm glutamin.  A kutatások úgy találták, hogy kulcsfontosságú az edzés utáni közvetlen aminosav-visszatöltés a fehérjebeépülés szempontjából.

A BCAA leucin tartalma fokozza az anabolikus (izomépítő) inzulin szintjét, ami edzés után ideális, hiszen segíti a tápanyagok beépülését az izomzatba. Edzés után fontos a glutamin, ugyancsak a fehérje-beépülés érdekében.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1693/o_fb_cover_okt_20141013163551.jpg

4. Edzés után 30-60 perccel

Az edzés utáni BCAA és glutamin anélkül tud felszívódni, hogy bármilyen más tápanyaggal kelljen versenyeznie. 30-60 perccel később azonban szükséges 40 g fehérjét bevinni 40-80 gramm gyors felszívódású szénhidráttal és 3-5 gramm kreatinnal. Így tovább fokozhatod a fehérjeszintézist, amit a leucin és glutamin már elkezdett.

A gyors szénhidrátok, mint például dextróz, azonnal a kiéhezett izomrostokhoz jut és izomglikogénként elraktározódik. A kreatin is jó ötlet, hiszen ilyenkor maximális mennyiségben tud raktározódni.

Mindezen izomépítő folyamatok elengedhetetlen feltétele, hogy valóban kemény edzésmunkát végezz!

BioTechUSA