Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Váll edzés

Az edzőteremben a vállak edzése – vagy nem edzése – igen hamar feltűnik. Jól észre lehet venni, ki, melyik izmát szereti megedzeni, melyik izma az, amelyik alapból könnyen fejlődik (néha pont ezt az izmát szereti a legjobban dolgoztatni a végigmustrált egyén), és melyik izma az, amelyiket nem nyüstöl halálra. Akinek a testéhez arányos, kerek vállai vannak, biztos nem fél óra alatt tudja le az edzést ha ez a háromfejű szépség a soros. Sok helyen szerepet kap a váll: kar, mell, hát, láb napon…. szóval mindig! Ezért is fontos, hogy tartsuk az arányokat, és fordítsunk rá kellő figyelmet!

Az izmok bemutatását követően ismertetek egy általam javasolt edzést is. Akár az egész tervet, vagy csak részleteit beillesztheted a saját tervedbe!

A váll elülső feje tényleg sok edzésen kap feladatot. Ha fekvenyomsz, ha tolódzkodsz, de még ha karozol, akkor is! Épp ezért érdemes az elülső vállat (is) emelő, és nyomó gyakorlatokkal is támadni a hatékonyabb fejlődés érdekében! Persze itt is lehet még cifrázni, hiszen rudas, egykezes, gépes gyakorlatok közül kedvünkre választhatunk! Én úgy tartom jónak, ha veszünk egy nyomó gyakorlatot, és egy izoláló, emelő gyakorlatot is, például egy vállból nyomás, egykezesekkel, és egy előre emelés szintén egykezesekkel. Rúddal nyomni is nagyon szeretek, de nem nyak mögé.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1934/o_iStock_000039709972_XXXLarge_20160505142751.jpg

Nyak mögül nyomás

– Örök vita alapja, hogy szabad, vagy nem.

Érezhetően nehezebb nyak mögül, de nekem több sérülés miatt sem kényelmes és balesetveszélyesnek is tartom, szóval, ha Te úgy érzed Kedves Olvasó, hogy a nyak mögül nyomás a tutiság, hát nem akarlak lebeszélni róla, de kérlek, hívj segítséget hozzá! A vállízület mozgása és terhelése szempontjából erősen ellenjavallt.

– Állva, vagy ülve?

Ha tényleg csak a válladra akarod a figyelmed fordítani, akkor az ülő gyakorlatokkal jobban jársz, remekül ki vagy támasztva, nem kell azért aggódnod, hogy elesel, vagy túl nagy teher nehezedik a gerincedre, a derekadra. azonban ha a crossfit, az erőemelés közel áll a szívedhez, fontos a törzsedet is bevonni a munkába, és állva is nyomni!

A következő a sorban az oldalsó delta

A leghíresebb gyakorlat itt az oldalemelés. Szuper választás, de legyünk itt is kreatívak! Lehet falhoz támaszkodni, és egy kézzel oldal emelni, ülve váltogatva, állva, kicsit csalva rásegíteni, dropset-ben nagy súllyal, majd csökkentve (pihenő nélkül) bukásig szenvedni, gépen, csigán… Egytől egyig jók, csak egymagában kevés! Kivéve ha a vetkőző (dropset) edzésedben 3-4 kör, körönkén 3 eltérű súly szerepel. Természetesen itt is akad még gyakorlat, ami választható, például állig húzás rúddal, csigán, egykezesekkel… Fontos többféle mozgáspályát használni az oldalsó vállnál is, mert ahogy az elülső váll, úgy az oldalsó delta is jobban fejlődik ha bonyolítjuk a gyakorlatokat, plusz! Az állig húzásnál a csuklyás izom is bekapcsolódik, így egy szintén fontos izom is munkába tud állni!
Végrehajtás: oldalemelésnél mindig a könyök emelkedjen, és ne a csuklót nézzük. Képzeljük azt, hogy egy kancsó vizet akarunk kiönteni! A könyököt enyhén hajlítsuk, de csak épp annyira, hogy a törzs mellett maradjon a kezünk, amikor leengedjük! Próbáljuk kerülni a kacsatáncra emlékeztető könyökmozdulatot! A legjobb, ha azt érezzük: vállunk oldalsó feje ég, csíp, és szét akar robbanni!

Gyakori hiba egy váll edzés során, hogy megfeledkezünk a hátsó deltáról!

Trükkös rész. Akik rutinosak, a hát edzés mellé veszik a hátsó vállat, vagy akár mindkét napon is megdolgoztatják azt! Ha úgy érzed Kedves Olvasó bírod a kiképzést, hát tégy Te is így! Akár a súlyzós gyakorlatok, akár egyes gépek egyéni használata, vagy erre specializált masinák is segíthetnek abban, hogy maximálisan elfáradjon a tested ezen pontja! Súlyos hiba, amikor a döntött törzsű oldalemelésnél nem kifelé/fölfelé néz a könyök. Így még mindig az előbb említett izom fog dolgozni. a döntött oldalemelésnek is számtalan alfaja van: kifelé fordított felkar, törzs mellett tartott felkar, pados kitámasztás, csigás húzás… itt is ami a lényeg: érezzük, amit csinálunk!

1471Sorrend, előfárasztás

Logikus lépés lenne, ha azonnal a nyomó gyakorlatokat részesítenénk előnyben, de ahogy említettük, az elülső delta kap eleget más napokon. Kezdjük a másik irányból!

Ha letudtuk a bemelegítést, érdemes egy super-set gyakorlattal kezdeni, ahol oldalsó, hátsó váll gyakorlatokat végzünk, utána folytassuk hátsó váll-elülső párossal, majd oldal első legyen az utolsó! Megvan? Na, ezek után elkezdhetjük a szokásos nyomó, oldalemelő, majd hátsó váll alapú edzést!

ismétlés terén eddig 10-12 ismétlést tartottam. Ám nagy kedvenceim Ronnie Colemann, és Phil Heath edzésvideóit látván váltottam, 15 ismétlésre, vagy többre. Kisebb a súly, amivel dolgozom, de cserébe jobban fáj, és láthatóan jobban fejlődik a vállam. Nekem ez kifejezetten fontos, ugyanis a 195 centis magasságom megköveteli a masszív vállakat, és a régebben elszenvedett sérülések kiújulását azzal szeretném megelőzni, hogy annyi húst pakolok a vállamra, amennyit csak lehet.

A javasolt terv:

– Hátsó váll gép, 6 sorozat 20 ismétlés körönként, eközben oldalemelés egy kézzel, 6 sorozat, 15 ismétlés karonként, utána kezdd elölről!

– Döntött oldalemelés ülve, 4 sorozat 20 ismétlés, utána váltott kezes előre emelés ülve, kalapács fogásban, 4 sorozat, 10 ismétlés karonként!

– Előre emelés rúddal, felső fogással, kifele néző könyökkel, 3 sorozat 15 ismétlés, majd ugyanezzel a súllyal állig húzás, 3 sorozat 12 ismétléssel.

– Vállból nyomás ülve egykezesekkel, 3 sorozat 15 ismétlés

időben lehet kicsit soknak tűnik, de ha minimalizálod a pihenőt, és kipróbálod super set-ben a gyakorlatokat, tuti, hogy nem lesz 3 óra az edzés, de cserében égni fog a vállad!

1337Miért jó, ha masszív a vállad?

Akár szemből, akár oldalról nézve a vállad meghatározza az egész tested megjelenését! Szemből a klasszikus férfi V-alakját tudja markánsabbá tenni, hisz a fejlett oldalsó vállizmoktól jobban feszül a póló, oldalról az elülső váll miatt fog szépen állni a textil, a hátsó rész pedig szintén a szép kerek formát fogja kiadni! Szerkezeti alapon is jót teszi, mivel az izom még stabilabbá teszi a kapcsolatot a törzs, és a felkarcsont közt. A fejlett vállak segítenek abban is hogy remekül külön válik a bicepsz, és a vállizom is, így nem lesz „parizer” a karunk! Elhanyagolása eredményezhet rossz tartást, és stagnálást a fejlődésben.

Edzést tekintve pedig minden gyakorlatnál nagyobbat tudsz majd nyomni, és a húzó mozdulatoknál sem kell majd megszakadnod.

Összegezve: az erős váll csak előnyt szolgál (ahogy maga a súlyzós edzés).

Zsolti