Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Várandósság alatt is fitten? – Kiss Virág tippjei 4. rész

Elérkeztünk Kiss Virággal készült videósorozatunk következő részéhez, amiben fitneszvilágbajnok sportolónk a várandósság időszakában végezhető mozgásformákról beszélget Hegedűs Nóra edzővel, terhestorna oktatóval. Ha pedig étkezéssel kapcsolatos tippekre is kíváncsi vagy érdemes megnézned az előző videóinkat is, amelyben Virág a BioTechUSA táplálkozási szakértőjével beszélget arról, hogy mire érdemes figyelnie egy kismamának, ha a várandóssága alatt is kiegyensúlyozottan szeretne étkezni, illetve egy fitt főétel és egy fitt desszert elkészítését is bemutatja nektek.

Babavárás alatt a legfontosabb, hogy mindig figyeljünk testünk jelzéseire és csak annyit sportoljunk és olyan gyakorlatokat végezzünk, amik nem terhelik meg a szervezetünket. Emellett pedig van még néhány dolog, amit mindenképp érdemes megfontolni, ha kismamaként sem szeretnénk lemondani a mozgás öröméről. Videósorozatunk negyedik részéből pedig megtudhatjátok a legfontosabb javaslatokat, amiket ebben a cikkben össze is foglaltunk nektek!

Edzettségi szint várandósság előtt

Nagyon fontos mérlegelnünk azt, hogy babavárás előtt mennyire éltünk aktív életet. Ha egyáltalán nem edzettünk, nem végeztünk rendszeresen semmilyen testmozgást, de várandósság alatt mégis mozognánk egy kicsit, akkor azt leghamarabb a második trimeszterben kezdjük el. Azonban még ilyenkor is előfordulhat, hogy testünk azt fogja jelezni, hogy nem esik jól a mozgás, ilyenkor esetleg kipróbálhatunk többféle edzésformát. De az alapszabály mindig az, hogy semmit ne erőltessünk, csak a saját testünkre hallgassunk!

Ha már a pocaklakónk előtt is eljártunk heti kétszer-háromszor edzeni, tehát akár csak hobbiszinten, de rendszeres volt a sport az életünkben vagy, ha ténylegesen sportolói, élsportolói múlttal rendelkezünk, akkor valószínű, hogy a babavárás alatt is könnyedebben fogunk tudni valamilyen rendszeres testmozgást végezni.

Első trimeszter – elsődleges a pihenés

Akármilyen edzettek is voltunk babavárás előtt, az első trimeszterben mindenképp kímélnünk kell magunkat. Ez az az időszak, amikor a kisbabánk megtapad a méhlepényünkben, így nagyon fontos, hogy semmiképp ne erőltessük meg magunkat. Emellett bár nem mindenkire egyöntetűen igaz, de döntő többségében az első hetekben alapból sem kívánja a testünk az edzést, tornát. Ebben a várandóssági hormonok szintje is nagy szerepet játszik, hiszen ezek nagy hatással vannak a kismama hangulatára, közérzetére. Épp ezért nem véletlen, ha az első három hónapban fáradékonyabbak vagyunk és nem igazán érzünk késztetést a mozgásra.

Második trimeszter – aktív mindennapok saját testsúlyos gyakorlatokkal

A 12. héttől a hormonszintünkben is változás áll be, akinél jellemzőek voltak a rosszullétek, fáradékonynak érezték magukat az első trimeszterben, azoknál valószínűsíthető, hogy ezek a tünetek elmúlnak. A második trimeszterben ugyanis egy sokkal aktívabb szakaszba lép a kismama, ilyenkor még a baba súlya sem túl nagy. Ezért valószínű, hogy a testünk ismét elkezdi igényelni a mozgást, sokkal jobban esnek az aktív tevékenységek.

Azoknak, akik semmilyen sporttevékenységet nem végeztek a várandósság előtt vagy, akik nem rendszeresen mozogtak mindenképp saját testsúlyos gyakorlatok javasoltak. Ha pedig a sport már régóta központi szerepet játszik az életedben, akkor néhány kisebb súllyal végzett gyakorlatot is végezhetsz a várandósság alatt.

Harmadik trimeszter – fókuszban a nyújtó, lazító gyakorlatok

Az utolsó trimeszterben egyéni jellemzőktől függően ismét azt érezhetjük, hogy nem feltétlen esik jól a mozgás, hiszen akkor már a babánk súlya is viszonylag nagy. Illetve, akik hajlamosak rá már akár félidő után elkezdhetnek vizesedni, ami az utolsó 1-2 hónapban felerősödhet. Ez szintén hatással lehet arra, hogy mennyire igényünk a rendszeres testmozgás. Ahogy Virág is kifejti, ő inkább már csak könnyedebb mozgásformát végzett ebben az időszakban, például gumiszalaggal, és nagyrészt a nyújtó, lazító gyakorlatok estek jól neki igazán.

A harmadik trimeszterben egyébként is ezek a gyakorlatok javasoltak, mivel a hormonok lazítják az ízületeinket, a medence területét, így a nyújtás, lazítás igazán jótékony hatással lehet az egész testünkre.

Érdemes tehát mindig ahhoz igazítani a testmozgást, hogy épp hanyadik trimeszterben járunk, azonban mindegyik időszakban az a legfontosabb, hogy annyit és úgy mozogjunk, ahogy az jól esik a szervezetünknek és ezáltal a kisbabánknak is.

Megnéznéd Kiss Virág többi videóját is? Iratkozz fel YouTube csatornánkra még ma!