Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

15 ok miért fontos a D vitamin, ha sportolsz

2014-01-13 11:08:00

Nyáron remélhetőleg sokat tartózkodsz a napon és szorgalmasan termeled a  D vitamint. Szerencsére az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap a médiában is ez a létfontosságú vegyület. Télen viszont kevésbé tudjuk biztosítani napfényből a szükséges mennyiséget. Ismerd meg a D vitamin jótékony hatásait és tudd meg milyen apróságokra érdemes odafigyelni vele kapcsolatban!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1507/o_d-vitamin_20130808140750.jpgCsak röviden, milyen pozitív hatásai vannak

 1. Egészségesebbek lesznek a csontjaid, fogaid
 2. Karbantartja az immunrendszered, segít a fertőzések megelőzésében
 3. Segít elérni a benned lévő maximális az izomerőt
 4. Fokozhatja s tesztoszteron, IGF-1 szinted
 5. Javíthatja testösszetételed (kevesebb zsír, több izom!)
 6. Sérülések megelőzésében is hatásos
 7. Javítja az inzulinérzékenységed, jobb tápanyagszállítás a sejtjeidnek
 8. Hozzájárul, hogy egészséges legyen a szív és érrendszered
 9. Segít egyes rákbetegségek, szklerózis multiplex, autizmus megelőzésében
 10. Rendszeres szedésével javulnak kognitív képességeid, azaz jobban vág az eszed
 11. Nélkülözhetetlen az egészséges idegrendszer kifejlődésében
 12. Pikkelysömör, ekcéma, bőrbetegségek, sőt az asztma kiegészítő kezelésére is kiváló
 13. Jó hatással van a férfi és női termékenységre
 14. Enyhíti a depressziós tüneteid
 15. Jó hatással van a veseműködésedre

Bemutatkozik a D vitamin

A D3 vitamin természetes forrásai halmájolajok, máj, tojássárgája, állati zsiradék, tej és tejtermékek, azonban az ezekben található mennyiség ritkán fedezi a szükségletet. A D3 vitamin számos funkciót lát el a szervezetben, tulajdonképpen egy hormonszerű anyag. A közel 30000 génünkből nagyjából 2000-re van hatással.

A bőrben a napfényben lévő UV-B sugárzás hatására alakul ki előanyagából 7-dehydrocholesterolból (többek között ezért sem kell félni a napfénytől és a koleszterintől!) Az így kialakul cholecalciferol a májban calcifediollá (25-hydroxyvitamin D3), majd végül a vesében formálódik az aktív calcitriollá (1,25-dihydroxyvitamin D3). Magnézium segíti a D3 vitamin aktív formájába alakulását.

Részt vesz a Kalcium szállító fehérjék előállításában, így a Kalcium ahelyett hogy a lerakódna az érfalakra, a megfelelő helyre, azaz a csontokba, fogakba, izmokba kerül (ennél a folyamatnál nélkülözhetetlen segítőtársa a K2 vitamin). A D3 vitamin hatására felszaporodnak a Kalcium szállító fehérjék (oszteocalcin és matrix Gla protein), amelyek  K2 vitamin jelenlétében alakulnak aktív formájukba, így szállítva a kalciumot a megfelelő helyekre.

Az izomsejteken nagy számban található D3 vitamin receptor, D3 vitaminhiány izomerő csökkenésével és izomtömegvesztéssel jár együtt, fokozottabb a zsírlerakódás is ilyenkor. Mindez összefügg a tesztoszteronfokozó hatásával.

Pikkelysömör, ekcéma, bőrbetegségek kiegészítő kezelésére is ajánlott, mivel csökkenti az általános gyulladásszintet. Több rákfajta kialakulását összefüggésbe hozták már az alacsony D3 vitaminszinttel.

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében kockázatcsökkentő a megfelelő D3 vitaminszint, enyhíti az asztmás betegek tüneteit. Férfiaknál segíti az optimális méretű és mozgékonyságú spermiumok létrejöttét. Terhességnél különösen fontos az anya D3 vitaminellátottsága, hiánya idegrendszeri fejlődési rendellenességekhez, csontosodási zavarokhoz vezethet.

Többek között a T sejtek aktiválása által segíti az immunrendszer működését. A vesében növeli a Kalcium visszatartást, így kisebb a vizelettel a veszteség.

Versenysportolóknál sérülésmegelőző hatásról is beszámoltak már egyes kutatások.

Régi megfigyelés a sportolóknál, hogy nyáron (amikor többnyire megfelelő a D3 vitaminellátottság) általában nagyobb csúcsteljesítmény leadására képesek, mint télen.

Tippek, ha napozással akarod begyűjteni a D3 vitamint

 • Napozáskor a D3-vitamin termelés már jóval azelőtt elkezdődik, mielőtt a bőröd barnulna. Fontos, hogy elkerüld a leégést! Legyél mértékletes, fontos szempont a fokozatosság. A napégés növeli a rák kockázatát!
 • Minél sötétebb a bőröd, annál több napon töltött időre van szükséged ugyanannyi D3 vitamin szintetizálásához
 • A korral sajnos csökken a bőrben termelés, idősebbeknek kiemelten fontos lenne a napozás és étrendkiegészítés
 • A legtöbb napvédő krém nem engedi átjutni a hasznos UV-B sugarakat (a rengeteg mérgező bőrön át felszívódó adalékanyagról nem is beszélve), ezáltal akadályozza a D3 vitamin termelést. Ha mégis napvédőt vásárolsz, nézd meg, véd-e az UV-A ellen és nem tartalmaz-e veszélyes összetevőket. Legjobb kerülni őket és annyi ideig napozni, amíg elegendő D3 vitamin keletkezik (15 perc – 2 óra), aztán védd magad könnyű ruházattal, vonulj árnyékba.
 • A nap UV-B sugarainak az aránya nyáron a legmagasabb, méghozzá a dél körüli órákban, mikor legtöbben kerülik a napozást. Mindezek után nem meglepő, hogy még nyáron is jellemző az alacsony D3-vitamin szint.

A D3 vitamin vérszintjének fokozatai

Néhány havonta érdemes a vérszintet kontrollálni, főleg az ősz folyamán, hogy mennyire „töltődtél” fel a nyáron (mekkora kiegészítés szükséges) és tél közepén-végén, hogy mindebből mennyi maradt. Rendszeres szedésével az optimális tartományban tarthatod.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1507/o_Fotolia_1902458_M_20130808140720.jpg

D3 vitamin státusz

D3 vitamin szint

Súlyos hiány

15 ng/ml alatt

Alacsony

16–40 ng/ml

Megfelelő

41–80 ng/ml

Normál, enyhén magas

81–150 ng/ml

Toxikus

200 ng/ml felett

 

Mennyi az annyi?


Egyre több országban emelik meg a D3-vitamin ajánlott mennyiségét, szerencsére Magyarországon is. Az újabb, pontosabb mérési módszerek segítségével megállapították, hogy sajnálatos módon a lakosság túlnyomó többségének a D3-vitamin szintje alacsony. Hogy pontosan mennyit kell bevinni az eléggé egyénfüggő, életmód és genetikai tényezők is belejátszanak.

Szeptembertől, júniusig érdemes szedni az optimális vérszint elérése érdekében (zárt helyen dolgozóknak nyáron is mehet). Lehet naponta kisebb adagokban 4-5000 NE vagy 3-4 naponta 15-20000 NE-t .

A már kialakult légúti fertőzés esetén 3 napig napi 50000NE bevitele jelentősen felgyorsítja a gyógyulást. Néhány kutató (Dr. Cannel) akár 1000 NE/tskg/nap dózist ajánl 3 napig.

Ritkán előfordul egyeseknél rosszabb alvás ha este vesszük be, ezért érdemes inkább reggel vagy napközben.

Ha szeretnéd kihozni a benned rejlő maximális teljesítményt, erőszintet, egészségi állapotot és fontos a jó testösszetétel, akkor ne adj esélyt a D3 vitaminhiánynak! A lényeg tehát az optimális vérszint biztosítása, hogy a sejtjeid folyamatosan el legyenek látva. Ezt nyáron megteheted egyszerűen napozással, de amint csökken a napsugarak intenzitása érdemes megfelelő dózisú étrendkiegészítőt szedni.

Sáfrán Mihály

Források:

 • Szendi Gábor: Napfényvitamin, Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 2012
 • Boland, R. The role of vitamin D in skeletal muscle function. Endocrine Reviews. 1986. 7(4), 434-448.
 • Gilsanz, V., Kremer, A., Mo, A., Wren, T., Kremer, R. Vitamin D status and its relation to muscle mass and muscle fat in young women. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 2010. (95)4. 1595-1601.
 • Dr. John Cannell, Atascadero State Hospital, 10333 El Camino Real, Atascadero, CA 93422,  SA, 805 468-2061

Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

vitamin » sport » d-vitamin »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Vitabolic