A combközelítő izmok edzése

2012-10-11 16:53:00

A combközelítő izmok a comb hajlító-és feszítő izmai között, a test középvonala felé helyezkednek el. Egyik része a távolított combokat közelíti egymás felé. A combközelítő izmok a nyújtás mellett alapos erősítést is igényelnek, különben „lötyögni“ fognak. Erősítéssel viszont formás és feszes belső combot érhetünk el.

A combközelítő izmok feladata a csípőizületek mozgatása.

A combközelítő izmok az alábbiak:

 1. /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1230/o_hip-adductors_20121011170752.jpgfésűizom, a comb felső részén elhelyezkedő lapos, kicsi izom. A keresztcsont szeméremfésű részén ered, és a combcsont belső, felső részén tapad. Rögzített medence mellett a combot közelíti, és kismértékben kifelé fordítja
 2. rövid combközelítő izom, amely alulról a fésűizomhoz simul. A szeméremcsont alsó ágán ered, a combcsonton, a comb belső oldalán, a felső harmadban tapad. Rögzített medence mellett a combot közelíti. Rögzített comb mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja
 3. hosszú combközelítő izom: a comb belső felén található hosszú izom a szeméremcsont alsó ágán ered és a combcsont belső felén, a comb középső harmadában tapad. Lehetővé teszi, hogy a lábszárat oldalirányban mozgassuk. Rögzített medence mellett a combot közelíti
 4. nagy combközelítő izom, ami a legszélesebb, leghosszabb és a legerősebb combközelítő izom. Az ülő-, és a szeméremcsont alsó ágán ered és hosszan fut le a comb teljes belső oldalán. Rögzített medence mellett a combot közelíti. Rögzített comb esetén pedig a medencét hajlítja
 5. karcsúizom: a comb belső részén futó vékony, hosszú izom, amely a szeméremcsont alsó ágán ered, és a sípcsont belső oldalán, a szabó izommal együtt, közvetlenül a térd alatt tapad, a sípcsont érdességén. Ez az egyetlen olyan combközelítő izom, amely két ízületet (csípő- és térdízület) hidal át, és ennek megfelelő a működése is. A többi combközelítő izomhoz hasonlóan rögzített medence mellett a combot közelíti. A térdízület hajlításában is részt vesz, illetve rögzített lábszár mellett a medencét előrehúzza, a csípőízületet hajlítja.

A combközelítő sérülése

Az edzések során mindig fontos a bemelegítés. A belső comb edzésekor szintén ügyelni kell arra, hogy kisebb súllyal kezdjünk el edzeni, hiszen ezek az izmok nagyon sérülékenyek. A megfelelő minőségű és mennyiségű nyújtásra tehát hangsúlyt kell fektetni, mert ezek a combközelítő izmok hirtelen mozdulat vagy irányváltoztatás hatására túlfeszülhetnek és megsérülhetnek.

A sérülés fájdalommal vagy lágyéktáji duzzanat kialakulásával járhat.

Leggyakrabban a hosszú combközelítő izom sérül meg.

Más sportok esetében is előfordulhatnak sérülések a combközelítő izmokat tekintve, így például a balett, foci, vívás, stb. Itt jellegzetes ezen izmok szeméremcsont környéki fájdalma, mivel igénybevételük erős megnyújtással párosul.

A combközelítők nyújtása:

 • hanyatt fekve, a lábakat felelmelve csinálunk terpeszeket. Ezek a terpeszeket lassan végezzük, és közben picit hagyjuk széttárva a lábakat, miközben kezünkkel óvatosan lefelé húzzuk.
 • széles terpeszállásban állunk, kifele néző lábfejekkel vegyük fel a széles terpeszt, alkarral támaszkodjuk a térdekre, majd az alkarokkal nyomjuk a térdeket hátrafele.

Természetesen a nyújtásra más mód is van, a különböző sportágaknak megfelelően specifikusabb nyújtások is léteznek.

A combközelítő izmok edzése

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1230/o_BTN_Rebigyak-51_20121011170555.jpgAki tudatosan edz, az tisztában van azzal, mennyire fontos, hogy minden izmunkat egyformán erősítsük vagy megmozgassuk és ne csak azokat, amelyek „látványos“ fejlődésre képesek. Így nemcsak a kevésbé látható izmokat dolgozzuk meg, hanem meg tudjuk tartani az arányokat, és nem hagyunk ki egyetlen izmot, ízületet sem – hiszen minden izomra  szükségünk van, minden ízületünk igényli a működtetést. Így alkotunk egy kerek egészet, ahogy azt szokták mondani. Nagyon különböző véleményeket hallottam eddig arról, hogy a combközelítő izmokat kell–e és ha igen, hogyan is lehet erősíteni?

A combközelítő izmok ezdése nők esetében mindig benne van az „edzéstervben“, legyen szó aerobik óráról vagy konditeremről. A fiúk/férfiak esetében ez időnként kényes kérdésnek bizonyul, pedig ezeket az izmokat bizony ugyanúgy szükséges erősítenünk, mint a többit.

A combközelítő izmok a comb hajlító-és feszítőizmai között, a test középvonala felé helyezkednek el. Egyik része a távolított combjainkat közelítik egymás felé. Ezek az izmok a nyújtás mellett alapos erősítést is igényelnek, hogy ne lötyögjenek. Ezek az izmok szépen formálhatóak, a problémát inkább az jelenti, hogy a nőknél hormonális okokból szívesen raktározódik a zsír ezen a területen. Diétás táplálkozással és zsírégető jellegű edzésekkel sokat változtathatunk rajtuk. Egyénenként változik, hogy ehhez mennyi zsírt kell veszíteni: van, akinél innen távozik legelőször, vannak viszont, akiknél ez a terület az utolsó, ahonnan zsírt veszítenek.

A belső comb izmainak erősítésére szolgál a combközelítő gép

Ez az egyik legismertebb gyakorlat ennek edzésére, amelyet szinte minden fitnesz teremben megtalálunk, mindenki számára ismerős, aki már járt edzőteremben. Ennek a gépnek az a hatalmas előnye az aerobik órákon végzett gyakorlatokkal szemben, hogy itt nemcsak megmozgatjuk a belső comb izmait, hanem ténylegesen erősíthetjük, hiszen súlyokkal tudunk dolgozni. Az izom pedig terhelés hatására fog tudni erősödni.

A combközelítő gép esetében sok helyen már olyan típussal is találkozhatunk, amelynek állítható a háttámlája. Ezt érdemes kihasználni, hiszen a combkzelítő izmok más-más részeit tudjuk ezáltal megdolgozni. A háttámla szögének változtatásával nagyon szépen átmozgathatjuk a combközelítő minden részét.

Figyeljünk arra, hogy a gyakorlat végzése közben a csípő ne mozogjon, ne csússzon előre. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha egyenes háttal előre dőlünk!

Az összenyomás legyen intenzív, a visszaengedés pedig lassú. Igyekezzünk minél jobban kiengedni a lábakat, hogy a lehető legnagyobb mozgástartományban tudjon dolgozni minden belső combizom.

Egyéb gyakorlatok combközelítőre:

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1230/o_hipadduction_20121011171027.jpgA combközelítő gépen kívül azonban számos gyakorlat létezik, amelyeket esetleg kiegészítőkkel (lábsúly, gumiszalag, stb) még nehezíteni is tudunk, ha már nagyon jól mennek. Íme néhány gyakorlat:

 • Hanyatt fekvésben lábnyitás és zárás

Ez talán az egyik legismertebb gyakorlat. Kiinduló helyzet: feküdjünk hanyattfekvésbe, tegyük mindkét kezünket a fenék alá, és a derekunkat szorítsuk le a talajra. Térdeket enyhén hajlísuk be, és a lábfejet kissé feszítsük vissza.

Feladat: a láb nyitása és zárása. Fontos, hogy a gyakorlatot lendület nélkül hajtsuk végre. A terhelés növelése érdekében lehetséges a lábsúly használata.

 • Oldalfekvésben nyújtott lábemelés

Kiinduló helyzet: feküdjünk oldalfekvésbe, a felül lévő lábat hajlítsuk be, és tegyük le magunk előtt a talajra, a másik lábat alatta nyújtsuk ki, a lábfejet feszítsük vissza. Egyik kéz könyöktámaszban, a másik kéz elől támaszkodik a talajon.

Feladat: a nyújtott láb emelgetése. Fontos, hogy ne tegyük le a lábat a talajra, csak éppen a talaj fölött emelgessük. A lábfej mindig előre néz. Ha végeztünk az egyik lábbal, jöhet az oldalcsere, és a másik láb következik. Itt is lehetséges lábsúly használata.

 • Állóhelyzetben lábkeresztezés

Kiinduló helyzet: állás egy lábon, térd behajlítva, másik láb nyújtva, lábfej érinti oldalt a talajt. Karok oldalsó és mellső középtartásban.
Feladat: a nyújtott láb keresztezése az álló láb előtt kartartáscserével, majd ismét kiindulóhelyzet. Ez a gyakorlat végrehajtható alsócsigán is!

 • Kiindulóhelyzet: hanyattfekvő helyzetben, kezek a fenék alatt.

Feladat: belső talpél zárva tartásával térdhajlítás a mellkas irányába, és térdnyújtás.

Hölgyeknek célszerű 4-6 x 30-50 ismétlést végezni ezen gyakorlatok valamelyikéből, erősítés céljából pedig és 3-4 x 20-25 ismétlés is elég nagyobb terheléssel!

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Gyulay Rebeka készül a 2012-es őszi szezonra – 1. rész