A Creatin pH-X-ről

2017-10-20 11:21:00

Mi is az a kreatin? A kreatin egy magas nitrogén-tartalmú szerves vegyület. Természetes forrásai táplálkozásunkban a húsok (marha, sertés) és a halak (hering, lazac, tonhal, tőkehal), azonban a szervezetünk képes aminosavakból (glicin, metionin, arginin) előállítani; a kreatin szintézis helyszíne a máj, a vese és a hasnyálmirigy.


Hirdetés

 

A kreatin jelentősége

A kreatin az energiatermelő folyamatokban játszik fontos szerepet. Az izomösszehúzódás egy energiaigényes folyamat, amelynek elsődleges energiaforrása nem más, mint az ATP. Az izmokban raktározott ATP-t rövid időn belül (1-2 mp) felhasználja a szervezet, azonban az ATP folyamatos reszintézise ki tudja szolgálni a további energiaszükségleteket.

A reszintézis első forrása nem más, mint az vázizomzatban raktározott kreatin-foszfát (kb. 120 g egy átlagos, 70 kg-os testtömegű ember esetében). Ez a mennyiség további 5-6 mp-ig tartó izomműködés energiaigényét tudja fedezni, ezt követően a szervezet a makromolekulák (szénhidrát, zsír, fehérje) lebontásából nyeri az energiát.

A kreatin elsősorban a rövid, sorozatos, nagy intenzitású mozgás során növeli a fizikai teljesítményt, éppen ezért nem feltétlenül szükséges mindenkinek a kreatin kiegészítés (pl.: hosszútávú állóképességi sportok esetében nem indokolt). Kifejezetten ajánljuk erő-állóképességi, gyorsasági-állóképességi, illetve rövid-és középtávú állóképességi sportokhoz.

 

Creatine pH-X - 210 kapszulaMilyen típusú készítmény a Creatine pH-X?

A Creatine pH-X egy kapszulás kreatin készítmény, amely közel 70%-os hatóanyagtartalommal (CreaBase) rendelkezik. Tekintve, hogy kapszuláról beszélünk, a porokhoz képest lassabban szívódik fel, ugyanakkor nagyobb mértékben hasznosul.

A Creatine pH-X hatóanyaga – ahogy azt a neve is sugallja – nem más, mint pufferált kreatin. A pufferált kreatint magas pH-szinten állítják elő. Ennek a speciális eljárásnak köszönhetően a pufferált kreatin lebontásakor – a monohidráttal ellentétben – nem alakul át kreatininné még mielőtt felszívódna, ezáltal nagyobb mértékben tud hasznosulni.

A pufferált kreatinról egyelőre kevés tudományos cikk áll rendelkezésünkre, azonban egyes felhasználók az alábbi előnyös tulajdonságokat emelték ki:

  • nem tart vissza vizet
  • nem igényel feltöltést
  • nem okoz emésztőrendszeri panaszokat

 

Mivel érdemes kombinálni?

Elsősorban az erőszintfokozás és a tömegnövelés során szokták alkalmazni. Amennyiben szálkás izomtömeg-növelés a cél, az alábbi termékek alkalmazása javasolt:

  • Vitabolic: reggel, étkezés előtt 1 tabletta
  • Creatine pH-X: edzés előtt 5 kapszula
  • BCAA Flash Zero: edzés közben 1 adag (9 g)
  • Iso Whey Zero + Carbox: edzés után (25 g + 25 g)
  • Omega 3: este, étkezés után 2 kapszula

Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK