Nem akarsz lemaradni cikkeinkről? Iratkozz fel hírlevelünkre
FELIRATKOZOM
A feliratkozom gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot

A könyök sérülései

2013-03-28 18:33:00

Testünk izmai inak segítségével vannak összeköttetésben csontjainkkal. Leggyakrabban sportolás közben történik meg, hogy valamelyik izomcsoportot túleröltetjük. Ekkor kisebb szakadások keletkezhetnek az inakban, megsérülhet a csonthártya, és az izmok tapadási helyén fájdalmas gyulladás jöhet létre. A címben szereplő két betegség esetében az alkar hajlító és feszítő izmainak megeröltetéséből fakadó gyulladásról van szó.

A címben szereplő két betegség esetében az alkar hajlító és feszítő izmainak megeröltetéséből fakadó gyulladásról van szó./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1280/o_78197_20130131160226.gif

  • A golfkönyök kialakulásánál a veszélyeztetett sportolók főleg a következő körből kerülnek ki golfozók, kézilabdázók, nehézatléták diszkoszvetők, gerelyhajítók, tornászok, falmászók.

Golfkönyökről akkor beszélünk, ha a csukló befelé hajlításában szerepet betöltő izmok vannak túleröltetve. A nevéhez híven leggyakrabban a golfozók körében fordul elő ez a kórkép, de fontos megjegyezni, hogy a golfkönyökben érintetteknek körülbelül fele nem müveli ezt a sportot, sőt, egyáltalán nem is űz semmilyen sportot.

Golfkönyök megléte esetében a könyök belső felszíne nyomásra érzékeny, és jelentős fájdalommal jár a kézfej behajlítása. A kórkép kiváltó oka a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése, ami könyöktáji fájdalommal jár. Legtöbbször tartós, monoton dobó, hajító mozdulatok váltják ki.

Tünete a könyök belsejében jelentkező fájdalom, alkargyengeség. Súlyos esetben fordul elő, hogy a fájdalom nyugalmi helyzetben sem szűnik meg. A beteg nem tudja megfogni a tárgyakat, minden kiesik a kezéből.

A golfkönyök megelőzése

Megelőzés rendszeres nyújtással, lazítással valamint az adott sportágra jellemző technika tökéletesítésével lehetséges.

  • Amikor az alkar feszítő izmai vannak kitéve a túlzott terhelésnek, akkor beszélünk teniszkönyökről. A teniszkönyök a könyök könnyebb, fájdalommal járó sérüléseinek egyike. Fizikai igénybevételek után a könyöktájék, valamint a felkarcsont külső, alsó részének gyulladása következik be. A teniszkönyök elsősorban nőknél alakul ki, és lényegesen gyakoribb jelenség, mint a golfkönyök.

De vajon mi a helyzet a teniszkönyökkel?

Teniszkönyök esetén a könyök, a kéz és az ujjak hátrafele feszítésekor éreznek a betegek fájdalmat. Tünete tehát a könyökízületi gyulladásból származó fájdalom. Bármilyen tevékenység, ami a csukló nyújtását teszi szükségessé, fájdalmas lehet. Az alkarban gyengeség érzése lép fel, ez többnyire a tárgyak felemelésénél vagy megfogásánál nyilvánul meg, és emiatt a tárgy kieshet a kézből./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1280/o_tennis-elbow1_20130131160217.jpg

A panaszt az okozza, hogy a könyök külső vagy belső bütykén, az alkar feszítő izmainak eredésénél, csonthártyagyulladás alakul ki. A gyulladást a könyökízület és az alkari izmok gyakran ismétlődő túlterhelése okozza. Ez a gyulladás leginkább azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik a csuklót és az ujjakat.

Ma már tulajdonképpen sporttól függetlenül mindenkinél kialakulhat a teniszkönyök, akinek a könyöke túlzottan igénybe van véve sőt, nagyobb fizikai terhelésre sincs szükség a betegség kialakulásához. A  gyakran ismétlődő mozdulatokból álló terhelés jelenthet problémát, különösen, ha a feszítő izomzatot fokozottabban veszik igénybe. Így szóba jöhet többek között az ásás, csákányozás, emelések mellett a teniszezés, zongorázás, gépelés, vívás is.

Gyermekeknél és serdülőkorban nem fordul elő a teniszkönyök, mivel ilyenkor még az alkar izmai nagyon rugalmasak.

A legújabb kutatások rámutattak arra, hogy az elváltozásért a hosszú alkarfeszítő izom megrövidülése is felelős lehet, ennek hála számos műtét végződött már nagyon jó eredménnyel a gyógyulásban.

Mik a betegség kiváltó okai?

A betegséget kiváltó pontos okok még tisztázatlanok, ami biztos, hogy mindkét esetben az alkar izmainak megeröltetéséről van szó. Azt feltételezik, hogy a túlzott használat során az izom-ín találkozásnál, vagy az ín csonthártyához való tapadásának helyén az ín mikrosérüléseket, mikroszakadásokat szenved és ott gyulladás keletkezik.

Érdekes, logikus lenne azt gondolni, hogy a könyökízület mozgatása jelent fokozott rizikót. Ezzel szemben az alkar izomzatának fokozott igénybevétele jelenti a gondot, amely elsősorban a csukló mozgatásából adódik, valamint az alkar hosszirányú tengelye mentén történő mozgásokból. A napi két óránál hosszabb, ismétlődő mozdulatok okozta igénybe vétel  jelent hajlamosító tényezőt.

A golfkönyök és teniszkönyök kezelése

  • Legelsőként meg kell nézni, mi lehet a kiváltó ok. Amennyiben maga a sport, a golfozás, teniszezés esetleg gyakori gépírás, akkor sajnos azt mielőbb, de inkább azonnal, ki kell iktatni a mindennapokból. Legelső szempont tehát az alkar tehermentesítése! Általában ezután már magától alakul a javulás.

A tényleges pihentetéshez tartoznak olyan aprónak tűnő dolgok is, mint például táska kézben történő cipelése vagy az ajtózár nyitása. Ha nagyobb a fájdalom, akkor a kart egy kendővel érdemes felfüggeszteni.

Terápia alkalmával a könyökízület és az alkar nyugalomba helyezését szokták alkalmazni rugalmas pólya segítségével. Ma már nagyon sok merevítő, illetve támaszt célzó eszköz kapható, amelyeket kifejezetten erre a cálra fejlesztettek ki. Ezek az eszközök enyhítik a nyomást, ami a gyulladt ínakra nehezedik. Eleinte jó az állandó használat, később viszont elegendő csak a sportolás idejére használni.

  • /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1280/o_elbow_pain_20130328184001.jpgA fájdalmas terület jegelése is hatásos, minden tevékenység után, amelynél használtad a könyököd, jegeld 15 percig.
  • A fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, és gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása is igen hatékonyak a gyógyulási folyamatban. A lokálisan alkalmazott szteroid származékok gyakran teljesen megszűntetik a fájdalmat.

Súlyos esetben a gyógyulást elősegítheti az érintett ín környékére beadott lidocain-és szteroid-injekció, valamint a fájdalmas terület besugarazása.

  • Mihelyt megszűnik a fájdalom és a merevség, feltétlenül javasolt a fizioterápia megkezdése, melynek segítségével fokozatosan nyújtják az inakat, próbálják erősíteni az izmokat, hogy megakadályozzák a probléma visszatérését.

A begyulladt terület nyújtása lehetőséget ad a gyulladás miatt keletkezett hegek megelőzésére és lebontására.

A nyújtógyakorlatokat esetenként langyos vízben például kadfürdő közben is el lehet végezni.

Amennyiben a terápiát követően 2-3 hétnél tovább is fennállnak a panaszok, úgy kerülhet sor műtéti beavatkozára. A műtét során átvágják az izmok körül lévő izompólyát, az alkari feszítő izomcsoport közös eredését a csonthártyával együtt leválasztják, meghosszabbítják és a feszítő izomzatot borító hártyát bemetszik. Pár hetes pihenés után a műtét 100%-os eredményt hoz.

A műtét, illetve bárminemű kezelés után–a teljes gyógyulás érdekében-feltétlenül be kell tartani a gyógyulási időszakra vonatkozó, orvos által javasolt pihenő időszakot! Ha a teniszkönyök vagy a golfkönyök gyógyulásához szükséges pihentetési idő elmarad, vagy netán erősödik az igénybevétel, akkor krónikus fájdalom fog állandósulni.

A betegség kiújulásának megelőzése szempontjából vigyázz, hogy ne eröltesd túl a könyöködet. Megeröltetőbb munkához, illetve a sport folytatásához használj ízületvédő, szorító bandázst, amelyet az alkarra, közvetlenül a könyökízület alá kell helyezni.

Rendkívül fontos, hogy már a tünetek jelentkezésekor azonnal fordulj orvoshoz. A hagyományos terápia nagyon jó eredményeket produkál, és így elkerülhető az operáció!

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KULCSSZAVAK

golfkönyök » golfkönyök » ízület » sérülés » könyök » kezelés  » teniszkönyök » sérülés » megelőzés » teniszkönyök »

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

CreaTor - 120 kapszula

CreaTor - 120 kapszula

MODERN FORMULA, 5 FAJTA KREATINNAL ÉS STIMULÁNSOKKAL.
Megveszem
Multivitamin for Women - 60 tabletta

Multivitamin for Women - 60 tabletta

MULTIVITAMIN, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS ANTIOXIDÁNS KOMPLEX HÖLGYEK SZÁMÁRA.
Megveszem
Multivitamin for Men - 60 tabletta

Multivitamin for Men - 60 tabletta

MULTIVITAMIN, ÁSVÁNYI ANYAG ÉS ANTIOXIDÁNS KOMPLEX, HOZZÁADOTT AMINOSAVAKKAL FÉRFIAK SZÁMÁRA.
Megveszem
Vitabolic - 30 tabletta

Vitabolic - 30 tabletta

MULTIVITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG KOMPLEX, MAGAS B-VITAMIN TARTALOMMAL, SPORTOLÓK SZÁMÁRA.
Megveszem
Vitamin Complex - 60 tabletta

Vitamin Complex - 60 tabletta

ÁLTALÁNOS VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TABLETTA.
Megveszem
B-Complex - 60 tabletta

B-Complex - 60 tabletta

MULTIVITAMIN KÉSZÍTMÉNY, NYOMELEMEKKEL ÉS NÖVÉNYI KIVONATOKKAL.
Megveszem
Arthro Guard - 120 tabletta

Arthro Guard - 120 tabletta

TABLETTÁS KÉSZÍTMÉNY, MSM-MEL, GLÜKOZAMINNAL, KONDROITINNAL, KALCIUMMAL ÉS MANGÁNNAL, VALAMINT NÖVÉNYI KIVONATOKKAL. A KÉSZÍTMÉNYBEN TALÁLHATÓ MANGÁN HOZZÁJÁRUL A NORMÁL CSONTOZAT FENNTARTÁSÁHOZ ÉS HOZZÁJÁRUL A NORMÁL KÖTŐSZÖVET-KÉPZŐDÉSHEZ.
Megveszem
Joint & Cartilage - 60 tabletta

Joint & Cartilage - 60 tabletta

SPECIÁLIS GYÓGYÁSZATI CÉLRA SZÁNT TABLETTÁS KÉSZÍTMÉNY, MSM-MEL, GLÜKOZAMINNAL, KONDROITINNAL.
Megveszem
Nitro Gold PRO Enzy Fusion - 500 g zacskó

Nitro Gold PRO Enzy Fusion - 500 g zacskó

8 KOMPONENSŰ, GLUTÉNMENTES FEHÉRJE MÁTRIX, HOZZÁADOTT BCAA-VAL ÉS L-GLUTAMINNAL, TOVÁBBÁ MIKRONIZÁLT KREATINT ÉS ENZIMES FORMULÁT IS TARTALMAZ.
Megveszem
Liquid Amino - 1000 ml

Liquid Amino - 1000 ml

FOLYÉKONY AMINOSAV FORRÁS, L-GLUTAMINNAL, BCAA-VAL ÉS L-ARGININNEL KIEGÉSZÍTVE, HOZZÁADOTT B-VITAMINNAL.
Megveszem
Vitamin C 1000 Bioflavonoids - 100 tabletta

Vitamin C 1000 Bioflavonoids - 100 tabletta

1000 MG C-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ, BIOFLAVONOIDDAL ÉS CSIPKEBOGYÓ KIVONATTAL.  
Megveszem
Arthro Guard Liquid - 500ml

Arthro Guard Liquid - 500ml

FOLYÉKONY KÉSZÍTMÉNY, MSM-MEL, GLÜKOZAMINNAL, KONDROITINNAL, HIALURONSAVVAL, KOLLAGÉNNEL.
Megveszem
Pro Protein - 60 g

Pro Protein - 60 g

MAGAS FEHÉRJE TARTALMÚ SPORTTÁPLÁLÉK-KIEGÉSZÍTŐ SZELET, BCAA-VAL, L-GLUTAMINNAL ÉS CSAK 5% CUKORTARTALOMMAL.
Megveszem
H2O Q10 - 60 kapszula

H2O Q10 - 60 kapszula

ANTIOXIDÁNSOKAT ÉS VÍZBEN OLDÓDÓ Q10-ET TARTALMAZÓ KAPSZULA.
Megveszem

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Giants Live 2012