A mellizom edzése nőknek

2014-03-12 09:12:00

Joggal teheted fel a kérdést, hogy minek edzen egy nő mellre? Hiszen azt a férfiak szokták edzeni, nem lányoknak való… Azért ha jobban belepillantasz az imok munkájába, mindjárt fény derül egy–két dologra.

Ahhoz, hogy harmonikus testfelépítésed és izomzatod legyen, minden izomcsoportra edzened kell. Ellenkező esetben - ha valamelyik kimarad, vagy lemarad – ez a hiány látványos eltérést okozhat az összképben./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1515/o_female-weight-training_20130814130833.jpg

Nem arról van szó, hogy a lányoknak is fekvenyomással kell indítani az edzéseket, és hasonló módon és rendszerességgel kell edzenie a mellizomzatot, de tény, hogy nem árt stimulálni, ha valóban feszes, tónusos, harmonikus izomzatot szeretnél.

Azzal tisztában vagy, hogy minden izom fejlettsége kihat más izmok munkájára és fejlődésére is, hiszen egy-egy izom edzésekor számos más izom is dolgozik. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az izmok “összedolgoznak”, azaz segítik egymás munkáját.

Nemcsak esztétikai okai vannak a mell edzés fontosságának, hanem az is rettentő fontos, hogy az izomzat egyensúlyának hiánya egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Jó példa ebben az esetben a tartásbeli probléma, vagy a csontos mellkas, ami ugye egyáltalán nem egy szép látvány.

Természetesen nem arról van szó továbbra sem, hogy komplett mell edzést kellene produkálni a lányoknak. Mindössze az a lényeg, hogy a teljes test edzésének részeként mindenképp javasolt beiktatni néhány mellizom gyakorlatot is a heti programba.

Ha belegondolsz, milyen nagy is a mellizom, teljesen törvényszerű, hogy időnként nem árt egy olyan gyakorlatot megcsinálnod edzésen, amely legalább átmozgatja ezt a hatalmas izmot. Lányoknak sok esetben javasolják éppen emiatt a szimpla fekvőtámaszt, esetleg a tárogató gép használatát. Nem kell hatalmas súlyokkal dolgozni, de erre az átmozgatásra mindenképpen szükség van, s ne feledd, ettől még nem fogsz lefogyni a melledből! Sőt az izom erősítésével kicsit emelni tudsz rajta.

Ráadásul a mell edzésével más izmok edzését is segíted, például a tricepszét vagy a vállat, főleg a váll elülső részére igaz ez. S mivel a mell egy elég nagy izomrész, a nagyobb súlyos edzésekkel szépen lehet fokozni a kalóriaégetést is.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1515/o_FB_cover_IsoWhey_20140312093518.jpg

Nézzünk 3 nagyon egyszerű gyakorlatot, melyet teljesen nyugodt szívvel elvégezhetsz a mell teljes megedzéséhez:

  • Fekvőtámasz: a jó öreg és bevált iskolai gyakorlat, mely nagyszerűen erősíti a mellizmot és akár otthon is el tudod végezni. Annyit végezz belőle, amennyit csak bírsz és próbáld addig növelni az ismétlésszámokat, amíg megy a 3x15 legalább. Ha már belejöttél és ez már könnyen megy, akkor felteheted a lábadat padra, karok a talajon és úgy végezd a gyakorlatot.
  • Nyomás döntött padon: feküdj egy 30 fokos döntött padra, kezedben súlyzókkal. Emeld a magasba a karokat úgy, hogy függőlegesen legyenek, a súlyzók a kezedben pedig merőlegesek a testedre, tehát normál kéztartás. A könyök hajlításával engedd le a súlyzókat vállmagasságba, minél mélyebbre, majd nyújtsd ismét a magasba. Végezz 3x12 ismétlést.
  • Tárogatás: akár vízszintes, akár döntött padon, de gépen is végezhető a gyakorlat. A padon csupán feküdj hanyatt, karok törzs előtt nyújtott tartásban, súlyzóval a kézben. A karokat nyisd oldalra, majd zárd vissza. A gyakorlatból mehet akár 3x15.

Ez egy teljesen alap mell edzésterv, amelyet kezdők, hobbiból edzők és haladók is alkalmazhatnak, nyilván a súlyok nagysága eltérő lesz.

Szabó Noémi

WBPF világbajnok testépítő

személyi edző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTech USA FIBO 2013 - 4. nap