A szaunázás

2013-05-08 09:23:00

Az egyik legkedveltebb regenerációs eljárás sportolók körében a szaunázás. A klasszikus szaunázás során hevítési és hűtési szakaszok váltják egymást. Az ingert a forró, száraz levegő és a hideg, vagy gyakran jeges víz jelenti, amely jelentős terhet ró a szívre és keringési rendszerre, valamint átmeneti hormonális változásokat is előidéz. Az egészségügyi kockázatok és a számunkra megfelelő procedúra kiválasztása mellett fontos odafigyelnünk a szauna-etikettre is, ezekben segítünk most eligazodni.

Rendszeresség

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1393/o_sauna_20130508094938.pngA pihentető, regeneráló hatás csak abban az esetben várható, ha testünket hozzászoktatjuk a szaunázáshoz, tehát a hangsúly a rendszerességen van. A verejtékezéssel különböző bomlástermékek távoznak, valamint az izzadás és a meleg olyan tisztító hatású a bőr számára, amely semmilyen egyéb módon nem érhető el. Ilyenkor a bőrt védő, úgynevezett zsírköpeny is eltávozik a test felületéről, így átmenetileg védtelenebbé válunk a fertőzésekkel szemben, ezért fontos, hogy ügyeljünk az alapvető higiénés szabályokra. A finnek erre az állapotra használják a „szauna tisztaság” fogalmát.

Kinek nem javasolt?

A melegben tartózkodás pszichésen nyugtató hatású, segít az edzésben megfáradt idegrendszer megnyugtatásában. A forróság értágító hatását agresszív hűtés követi, amely az erek hirtelen összeszűkülését okozza, nagy vérnyomás-ingadozások mellett. Ez a hirtelen nyomásváltozás szívproblémák esetén életveszélyt is jelenthet, ezért ha bármely szívbetegség fennáll, a szaunázás kerülendő. Ellenjavallt még várandósoknak, gyulladásos állapotokban, lázas, hőemelkedéses betegség esetén.

Egészséges sportoló számára heti egy-két alkalommal javasolt a szauna használata, ennél több inkább elfáraszt, mint pihentet.

A szaunázás három formáját különítjük el, hatását tekintve

A hevítés és hűtés 8-12 percig tart, a pihenőkben a testet-a lehetőségekhez mérten-teljesen visszahűtve. Ha egy alkalommal váltjuk a hevítést-hűtést, akkor frissítő szaunázásról beszélünk, ez még edzés előtt is alkalmazható, hiszen nincs különösebb hatással a teljesítményre. A két-háromkörös módszert relaxáló szaunázásnak nevezzük, ez segíti leginkább a pihenést. Ennél több váltásra nincs szükség sportolók esetében, a háromnál több hűtés neve kimerítő szaunázás. A szervezet megnyugtatását segíti elő az utolsó hűtést követő 10-15 perces pihenés, majd a komplex folyadékpótlás–tehát nem csak víz fogyasztása.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1393/o_sauna1_20130508095029.jpgSzauna etikett

Ha szaunázni indulunk, mindig tájékozódjunk az adott hely házirendjéről és tartsuk be maximálisan. Kerüljük a smink és illatszerek használatát, hagyjuk az öltözőben ékszereinket, beleértve a gyűrűket is.

A szaunalepedőt kivéve ne viseljünk más ruhadarabot, mivel egyrészt a forróságtól a fürdőruha anyaga károsodik, másrészt a bőrrel érintkezve irritációt, hosszú távon ekcémát okozhat.

Minden szaunamenet előtt alaposan zuhanyozzunk le, hogy bőrünk a legtisztább legyen. Mielőtt belépünk, győződjünk meg arról, hogy nem zavarunk-e meg éppen futó szaunaprogramot (nem, nem azt ;)), erről az ajtó körül mindig helyeznek el táblát, ne zavarjuk meg a szaunamester munkáját. Ha nincs program, a lehető leggyorsabban lépjünk a szaunába úgy, hogy az ajtó minél rövidebb ideig legyen nyitva. Papucsunkat mindenképp hagyjuk az ajtó előtt. Vigyünk magunkkal plusz egy szaunalepedőt, amelyet magunk alá teríthetünk úgy, hogy a lábunk alá is jusson belőle. Amennyiben szeretnénk párásítani, vagy illóolajos vizet önteni a szaunakövekre, előtte mindenkit kérdezzünk meg erről. Ha szaunaszeánszon veszünk részt, érkezzünk időben, zuhanyzás után, szárazra törölközve. A program alatt a szaunamester utasításait tartsuk be.

Jó pihenést!

Kiss Áron

Resident Trainer

Cycling Sport Center


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Arthro Guard Gold