A tricepsz

2012-10-11 13:17:00

Minden testépítő tisztában van azzal, hogy a tricepsz a felkar izomzatának kétharmadát alkotja. Tehát, ha nagyobb karokat szeretnél, akkor ezt az izomcsoportot mindenképpen fejlesztened kell. Fejlett tricepsz nélkül nincs nagy kar!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1224/o_triceps1_20121011133430.jpgÁltalában a bicepsz a népszerűbb izom, hiszen első kérdésként azt szokták feltenni, mekkora a bicepszed? Pedig, ha valakinek 50 cm-es bicepsze van, abból legalább 30 cm a tricepsznek köszönhető…

Sokáig az volt a szokás, hogy minden bicepsz gyakorlathoz két tricepsz gyakorlatot végeztek. Nos, akiknek kicsi a bicepszük, azoknál ez a rendszer még most működhet. Azonban azt is figyelmbe kell venned, hogy vannak jó és vannak kevésbé jó gyakorlatok a tricepsz tömegének növelésére.

A legjobb tricepszfejlesztő gyakorlatok a tricepsz hosszú fejét célozzák meg. A hosszú fej az, amelyik alul helyezkedik el a bicepsz póz esetén. Azonban a teljes lópatkó forma eléréséhez a tricepsz középső fejét is ki kell dolgoznod.

A tricepsz felépítése

Ahogy a neve is elárulja, a tricepsz háromfejű izom, amelynek részei a hosszú-és középső (vagy rövid) fej, illetve oldalsó (vagy külső) fej. A tricepsznek két eredési helye és egy tapadási pontja van. Mindhárom fej a könyökízülethez kapcsolódik.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1224/o_Triceps-Exercises_l_20121011133456.jpg

A hosszú fej a váll-és lapocka ízületnél ered, míg a középső és oldalsó fej kiindulási pontja a felkarcsonton található.

A tricepsz középső feje a legvaskosabb, a külső feje pedig patkó alakú, amennyiben ki van dolgozva  a teljes izom. A hosszú fej a felkar belső oldalán látható.

A tricepsz működése

Tricepszed fő funkciója a behajlított kar kinyújtása, feszítése. A tricepsz nyújtja ki az alkart a felkar rögzített helyzetében. A tricepsz a bicepsz közvetlen antagonista izma, vagyis amikor a bicepszet megfeszíted, akkor a tricepsz el van lazulva, és fordítva: amikor a tricepszet feszíted, akkor a bicepsz van ellazulva.

A tricepsz további funkciója a kar mozgatása a törzs mögé. A kar kinyújtott helyzetében a tricepsz hosszú feje segíti a hátizmokat a felkar hátramozdításában, valamint a mellhez emelésében.

A tricepsz tömegének növelése

Ki ne szeretne nagy karokat? Nos, akkor növelned kell a tricepszed tömegét!

Amikor a hosszú fej tömegnövelésén dolgozol, a legjobb gyakorlat a

 • vízszintes vagy ferde padon végzett tricepsznyújtás,/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1224/o_triceps-exercises_II_20121011133441.jpg
 • az egy karral végzett koncentrált tricepsznyújtás,
 • a fekvenyomás szűk fogással és
 • a tolódzkodás többletsúllyal.

Az oldalsó fej tömegének növeléséhez a legjobb

 • az ülő helyzetben végzett tricepsznyújtás francia rúddal,
 • a fej felett kábellel végzett tricepsznyújtás,
 • a tricepsz letolás,
 • az egykezes tricepsznyújtás,
 • egykezes tricepsz letolás.

A középső fej növeléséhez ajánlott

 • a tolódzkodás korláton,
 • tolódzkodás két pad között,
 • tricepsznyújtás egy karral,
 • tricepsznyújtás kötéllel.

Jó edzést! Hamarosan jön a folytatás a gyakorlatok bemutatásával!

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK