A zöld tea jótékony hatásai

2012-10-26 11:44:00

A zöld teát Távol–Keleten már régóta fogyasztják, nemcsak frissítő italként, hanem például belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe. Mivel igen egészséges, egyre inkább terjed a fogyasztása a nyugati országokban, így hazánkban is. Frissítőként is kiváló ital, mindemellett a fitness világában zsírégető teaként is szokták nevezni. De miért is kapta ezt az elnevezést?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1239/o_green-ta2_20121026120022.jpgÍme a válasz: A zöld tea pozitívan hat a vérzsírszintekre, valamint pozitívan befolyásolja a testzsír mennyiségét. Sok kutatást folytattak, mit is tartalmaz a zöld tea tulajdonképpen?

Minek köszönhető a zsírégető hatása?

Ez a remek frissítő ital antioxidáns anyagokat rejt magában, ezek az úgynevezett katekinek. Ezek a katekinek pozitívan befolyásolják az LDL, a “rossz” koleszterin szintjét–amely ugye csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. Ezenkívül pozitív hatással vannak a vérben előforduló triglicerid szintjére, ami az egyik zsírfajta, valamint csökkentik a zsírszövet mennyiségét.

A zöld tea vízelethajtó, méregtelenít, serkenti az anyagcserét, ezáltal segíti a régóta jelen lévő zsírrétegek lebontását, növeli a bőr rugalmasságát, s csökkenti a cellulitot (narancsbőrt), így szabadítva meg minket a fölös centiktől! Erősíti az immunrendszert, ezáltal védelmet biztosít a fertőzésekkel szemben. A zöld tea katekinje napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását.

A kutatások eredményei alapján kiderült, hogy a zöld teának igen nagy szerepet lehet tulajdonítani az elhízás elleni küzdelemben. Manapság az elhízás szinte “népbetegségnek” számít és kezelésében a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás óriási szerepet játszik. Mindemellett egyre több természetes anyagról derül ki, mennyire fontos szerepet tölthetnek be az elhízás megelőzésében és a kezelések során. A kutatások rámutattak arra, hogy a sok természetes anyag közül a zöld tea a legalkalmasabb erre.

Tudományos kísérlettel kimutatták, hogy a zöld tea kivonat meggyorsítja a zsírégetést, akár rendszeres testmozgással, akár anélkül. A legeredményesebb mód azonban a kettő kombinálása!

Mindezeken túl a zöld tea koffeint is tartalmaz, amely annyiban más, mint például a kávé (ami gyorsan felszívódik és esetleg magas vérnyomást, ingerlékenységet is okozhat), hogy egyrészt a zöld teában levő koffeintartalom magasabb, másrészt pedig fokozatosan szívódik fel a bélben, így hatását több órán keresztül érezzük. A zöld tea továbbá jó hatással van a szellemi teljesítőképességre, a megfigyelő- és koncentrálóképességre; valamint megelőzi a fáradtságérzetet.

Mit tegyünk, ha szeretnénk kipróbálni?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1239/o_green-tea_20121026120030.jpgNaponta három alkalommal igyunk meg egy csésze zöld teát a fő étkezések előtt (cukor hozzáadása nélkül!), mivel a tea javítja az emésztést, és elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali lebontását.

Manapság kapszulás formában is kapható, ezt hívják “szűzteának”. Ebben a formában a zöld tea zsírban oldodó A-és E vitaminja is hasznosul, valamint értékes méregtelenítő rostanyaga is. A kapszulás kiszerelés azért is jó, mert ezáltal nagyobb mennyiségre tehetünk szert, és persze vásárlásnál mindig nézzük meg a hatóanyagait. Az a jó, ha a zöld tea kapszula minél nagyobb százalékban tartalmaz polifenolokat, s abból minél több az EGCG.

Miért is kell “nagyobb” mennyiségre törekedni?

A válasz a tea antioxidáns hatásában rejlik, ugyanis a zöld tea a káros szabadgyököket leköti, ezzel akadályozza a hibás sejtek szaporodását. Tehát antioxidáns hatású, segíti a pusztító szabad gyökök lebontását.  Japánban, Kínában és az USA-ban is végeztek kutatásokat, melyek szerint a zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok. Ahhoz azonban, hogy a zöld tea kifejthesse ezt a rák–és szívbetegségek megelőzésére vonatkozó hatását, napi szinten 250–300 milligrammnyit kell elfogyasztanunk. Mindez persze nem lehetetlen, hiszen a teakivonat levesekbe történő belefőzése is ezt a célt szolgálja.

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK