Aminosavak, a fehérjék és az izomzat építőkövei

2013-09-10 17:52:00

Az aminosavak az emberi testben mindenhol megtalálható alapvető tápanyagaink egyikének, a fehérjéknek az alkotóelemei. A test szöveteinek képződéséhez többféle aminosavból felépülő fehérjére van szükség. A test szárazanyagtartalmának több mint 50 %-át fehérje alkotja!

A fehérjék szerkezetének kialakításában a sokféle aminosavból mindössze 20 vesz részt. Az aminosavak közül vannak olyanok, amelyeket képes előállítani maga az emberi szervezet  (nem esszenciális aminosavak), míg a másik csoportba tartozó aminosavakat  (esszenciális aminosavak) a táplálékkal kell bevinnünk.

Csoportosításuk tehát a következőképp alakul:

4291. Esszenciális aminosavak a következők:

 • metionin
 • treonin
 • lizin
 • izoleucin
 • valin
 • leucin
 • fenilalanin
 • triptofán
 • a hisztidin félig tekinthető esszenciálisnak, mert a szervezetnek nem minden esetben van szüksége külső forrásra az előállításához.

2. Félig esszenciális aminosavak

A szervezet nem képes elegendőt előállítani, például sportolói igények vagy stressz helyzet esetén, ilyenkor nagyobb mennyiségben van szükség rá, mint amennyit képes a szervezet előállítani. Ilyenek:

 • arginin
 • glutamin

3. Nem esszenciális aminosavak:

Ezek a szervezetünkön belül is kialakulnak, ha megfelelő a szerves vegyület ellátás

 • alanin
 • aszparagin
 • aszparaginsav
 • cisztein
 • glutaminsav
 • glicin
 • prolin
 • szerin
 • tirozin

Melyik aminosav fontosabb?

732

Mindegyik fent említett aminosavra szüksége van a szervezetnek, fontossági sorrendet nem lehet felállítani. Ezeken kívül még persze több mint 150 aminosav ismert, melyek csak kis mennyiségben, csak egyes szervekben fordulnak elő.

Az aminosavak az enzimekkel együtt több, igen fontos szerepet látnak el: sejtutánpótlás, hormontermelés, izomszövet felépítés, szervek felépítése, anyagcsere folyamatok, stb

Miért van szükség aminosavakra?

Az aminosavak nemcsak hogy mindenhol megtalálhatók a testünkben, hanem valamennyi funkció működéshez elengedhetetlenek. Például ételeink emésztése, máj működése, sebek gyógyulása stb.

Ha hiány keletkezik az aminosavakból, akkor sejtjeinket nem tudjuk újjátermelni. Ha akár csak egyetlen esszenciális aminosav hiányzik, rögtön megmutatkozik pl. fáradtság, allergia vagy korai öregedés, emésztési problémák vagy gyengébb immunrendszer formájában. Általában az elsődleges ok a helytelen táplálkozás, vagy fehérjeszegény étrend. Ezen kívül például stressz, vagy valamilyen fertőzés is oka lehet és időskorban is gyakran előfordul.

Az aminosavra tehát testünk minden egyes sejtjének szüksége van. Emésztésünk során a szervezet a táplálékban található fehérjéket lebontja aminosavakká, amelyek a bélrendszerből felszívódva és a sejtekbe jutva olyan fehérjékké épülnek újjá, amilyenekre a testnek szüksége van.

Az aminosavak karbantartják a bőrt, az ínszalagokat, az izmokat, inakat, a belső szerveket, a mirigyeket, a hajat és a körmöket. Továbbá szerepet játszanak a hormonok és az ingerületátvivő vegyületek és enzimek termelésében. Mindezeken felül energiaforrásként szénhidrát-, illetve lipidképző tápanyagként is szerepet játszanak.

416Milyen ételek tartalmaznak aminosavakat?

Az állati eredetű táplálékok az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ez a hiányosság azonban  a vegyes étrenddel elkerülhető. Fehérjében gazdag húsok: csirkemell, pulykamell, jércemell, halak. Illetve nagyszerű fehérjeforrás a tojás is.

Elég aminosavat viszünk be a szervezetünkbe?

Az egészséges, nem sportoló felnőttek ajánlott napi bevitele 45-65 gramm naponta, sportolók esetén és izomtömeg növelés céljából érdemes 2-2,5 g fehérjét fogyasztani testsúly kilogrammonként. Diétázók fogyaszthatnak többet is, akár 3-4 g-ot testsúly kilogrammonként!

Sportolók számára összeállított aminosav készítmények

Azon sportágakban, ahol fontos az izomtömeg fenntartása vagy növelése, szükséges lehet az aminosavakból történő táplálék-kiegészítés. Ebből a célból az üzletekben kaphatók komplett készítmények (több aminosav), illetve az izomtömeg szempontjából különösen fontos aminosavak külön is. A komplett termékek közül a BioTechUSA legújabb terméke az Amino Essentials, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Komplexen, minden szükséges aminosavat tartalmaz az Amino Fuel, Amino St 5300, Mega Amino 3200. Folyékony formájú termék a Nitron, amely szintén minden fontos aminosavat tartalmaz. A 3P Amino Matrix különlegessége, hogy növényi aminosav forrást tartalmaz, egészen pontosan borsóból történik az aminosav kivonása.

Az izomszövet fenntartása és építése szempontjából a testépítő és fitnesz sportban különösen fontos a BCAA-t alkotó három aminosav, a valin, leucin és izoleucin, valamint a glutamin, amelyek szintén megtalálhatók a BioTechUSA palettáján. A 100% L-glutamin több kiszerelésben is kapható ízesítetlen aminosav, amellyel dúsítható bármelyik fehérje termék. A Glutanator ötféle kémiai formájú glutamint tartalmaz a jobb felszívódás érdekében, és ízesítése miatt önmagában, akár edzés alatt is fogyasztható. A BCAA + B6 termék a legújabb aminosav termék a BioTechUSA palettáján, de folyékony formában is elérhető Liquid BCAA néven.

Szabó Noémi

személyi edző

testépítő versenyző

cikke alapján


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kiss Jenő – Mindig legyen előtted a cél!