Az a „bizonyos por”

2016-02-05 13:17:00

Amikor a hajnali edzés után a munkahelyemen a fehérje adagomat mérem, gyakran furcsa tekintetekkel találkozom. A köztudatban mai napig szinte elítélt doppingszerként él a protein turmix, misztikus tévhitként hozzák összefüggésbe az ember feletti dagadó izmokkal és a férfiasan kigyúrt nőkkel. Azt hiszem, ezen a negatív előítéleten csak az tud segíteni, hogyha minél többen tudják meg, pontosan miből is áll ez a táplálék kiegészítő, kinek ajánljuk, és milyen fajtái léteznek.

Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot. Termékeink nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. Ha Ön terhes, szoptat, beteg, vagy gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt bármiféle étrend-kiegészítőt használna!” – Bizonyára ismerős a vitaminok, sportitalok és egyéb táplálék-kiegészítők dobozán olvasható apró betűs rész. Ahogy a figyelmeztetés is kimondja: a fehérjék sem csodaszerek, csupán praktikus, instant segítséget nyújtanak egy jól felépített edzésterv és étrend mellett.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1859/o_iStock_000022222757_Medium_20160114132736.jpg

Hiszen, amikor egy sportszakember megkér rá, meséld el egy átlagos napi étkezésed, gyakran kiderül, hogy vagy nem tudsz elég alkalommal enni, vagy, hogy az étrended nem tartalmaz elég minőségi tápanyagot, például az izmaidat felépítő fehérjéket. (Újabb tévhit azonban, hogy csak a fehérjék, és/vagy a szénhidrátok mennyisége számít; mindhárom makro tápanyag ugyanolyan fontos – tehát a zsír is!-, csak az arányukat kell céljaidnak megfelelően alakítani.)

Nos, a kis helyet foglaló fehérjepor segít, hogy rohanás közben, vagy edzés után, amikor csak később érsz haza, és nagyon kitolódna az elvesztett tápanyagok visszapótlása: egy kis plusz „élelemhez” juthass. Ha végképp nincs kedved méricskélni, előre zacskózott (legtöbbször 30 grammos) adagot is tudsz vásárolni (ennek nagyjából 20-25 gramm a fehérjetartalma), a legtöbb terem recepcióján pedig elérhető áron hozzájuthatsz egy bekevert shake-hez, így még a mosogatással sem kell bajlódnod!

De miből is épülnek fel a fehérje porok?

736Persze, a doboz oldalán kötelezően fel vannak tüntetve az összetevők, de bevallom, amíg nem olvastam utána, nekem is „kínai” volt, mit is jelentenek azok pontosan.

A későbbiekben fogom részletezni, még mennyi mindenből állítanak elő fehérjeport, azonban a legnépszerűbb tejsavóból készül, mely a tehéntejből való sajtkészítés mellékterméke, gömbölyű fehérjék összessége. Biológiailag aktív hatóanyagai révén gyors felszívódású, könnyen emészthető fehérjeforrás a szervezet számára, (azaz nem kell sokat dolgoznia azon, hogy gyorsan az izomzatunk rendelkezésére álljon), alacsony energiatartalommal (kevés kalóriával). Persze céltól függően találhatsz a BioTechUSA palettáján szénhidrátot is tartalmazó, ill. lassabb felszívódású változatokat is.

Azonban csak fehérje porokból nem tudjuk bevinni azt a minőségű és mennyiségű nitrogént, melyre a szervezetünknek szüksége van, tehát ne hanyagoljuk a tej- és hústermékeket, valamint a magvak mérsékelt fogyasztását sem! Általában a dobozok oldalán is olvasható, hogy naponta maximum 1-3 adag fehérje shake bevitele javasolt. Ha egy közepes (testzsír-csökkentő) 2g/ testkilogramm napi fehérjebevitellel számolunk, akkor egy 65 kilós egyén esetében, az minimum 130 gramm; nem nehéz belátni, hogy még a 3 turmix sem fedezhetné ezt. Aki sportol, annak ráadásul nem árt kicsit többet is bevinni.

A fehérje por tehát valóban egy mesterségesen előállított termék, csakúgy, mint a nyers alapanyagokon kívül szinte minden (pékáruk, édességek, rágcsálni valók, instant levesek…), de ha jó minőségűt választasz és egészséges vagy, egyáltalán nem okozhatsz vele kárt a szervezetedben!

1153Milyet igyak?

A fitnesz-wellness ipar térhódításával és ugrásszerű növekedésével, a táplálék-kiegészítők, így a protein porok piacán is egyre szélesebb a paletta. Természetesen, ha laktózérzékeny vagy, mindenképp egy laktózmentes fajtát javaslok (a tiszta tejsavó izolátumok, tiszta növényi fehérjék, marhafehérjék például ilyenek), ha pedig a glutént nem bírod, gluténmenteset, de ha nincs semmilyen étel intoleranciád, azt tanácsolom, próbálj ki egy pár típust, és tapasztald ki, Neked, melyik az igazi!

A laktózt (tejcukrot) lebontó enzim, a laktáz hiánya vagy alacsony szintje, becslések szerint a világ felnőtt népességének 75%-át (!) sújtja, kisebb vagy nagyobb mértékben. Ha Te is ezzel küzdesz, akkor is találsz bőven alternatívákat a hagyományos tejsavó porok mellett.

Remélem, meghoztam a kedvet, egy – számomra legalábbis - ízletes, akár desszerthelyettesítő fehérje shake-hez, egy kiadós edzés után, persze! Az én edzőm mindig azt szokta mondani: ha nem bírok este az nasi iránti vágyammal, igyak meg egy tumixot… Ezért sem mellékes a megfelelő minőségű, ízében is élvezhető protein megválasztása!

 

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Debreczeni Gábor edzésén jártunk 1. rész