Az Atkins diéta

2008-06-11 08:29:21

Az Atkins diéta a szénhidrát mennyiségének lecsökkentésére alapoz. A szénhidrátokat vádolja az elhízásért. Dr Atkins alapvetően azért kezdett el a szénhidrátok kutatásába, mert szívproblémákkal hozzá forduló túlsúlyos betegein próbált segíteni. A diéta segítségével gyors fogyás érhető el, azonban a szénhidrátbevitel lecsökkentésével fontos és szükséges tápanyagtól esik el a szervezet, hiszen az Atkins diéta nem tesz különbséget az egyszerű és az összetett szénhidrátok között.

A diéta három fázisól áll

Az első fázisban a meghatározott ételek korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. A későbbi fázisok során bővül ki a megengedett ételek köre.

Engedélyezett ételek az első fázisban:

Húsok, (az előre csomagolt húsokkal óvatosan bánjunk az adalékanyagok miatt), tojás, halak, tenger gyümölcsei. A fehérjéken kívül sajtok (8-12 dkg), zöldségek (2-3 csészényi gomba, petrezselyem, paprika, retek, saláta, uborka stb), egyéb zöldségekből 1 csészényi, mint tök, articsóka, spárga, paraj, kelkáposzta, brokkoli, karalábé, paradicsom, káposzta, karfiol, hagyma stb.

Lenvászon szatyor gyömölcsökkel és zöldségekkel tele

A szénhidráttartalom kiszámításakor a zöldség nyers súlyát kell figyelembe venni. Minden fűszer használható, amelyek nem tartalmaznak cukrot. A zsírok tekintetében kerülni kell a margarint, ám a vaj megengedett, akárcsak az oliva olaj, dió-, szójabab-, szeám-, napraforgó olaj. Zsírt és bőrt a húsokról nem kell eltávolítani. A zsír szerepe fontos a fogyásban, mert hiánya akadályozza a fogyást.

Fontos legalább 2 liter folyadék elfogyasztása, ami lehetőleg víz legyen. Engedélyezett a kávé, tea is.

Atkins azt is kiemeli, hogy a főszerep a feldolgozatlan ételeken van.

Szabályok az első fázisban:


 • napi minimum 3, de inkább 4-5 étkezés, ahol a szénhidrát mennyisége maximum 20 gramm zöldségekből és salátából.
 • nem szabad gyümölcsöt, finomított alapanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztani, gabonamagvakat, tejtermékeket fogyasztani (kivéve sajt, tejföl, vaj)
 • nem szabad olajos magvvakat és csírákat fogyasztani
 • csak az engedélyezett ételek közül szabad választani
 • naponta szedj multivitamint ásványi anyagokkal, amiben fontos, hgoy legyen kálium, kálcium, magnézium
 • vigyáz a diétás termékektől, mert ezek általában zsírmentesek, de szénhidráttartalmuk bizonytalan
 • mindenképp győződj meg a címke alapján a termék szénhidráttartalmáról

A második fázis:

Továbbra is szigorúan tilos cukrot, finomított alapanyagokat tartalmazó ételeket fogyasztani. A szénhidrátmennyiséget fokozatosan, minden héten 5 grammal kell emelni. Az első héten tehát 25g-ot lehet enni. A következő lépcsőfokokkal érdemes a szénhidrátot emelni:

 1. több saláta, más zöldségek
 2. túrósajtok, sajtok
 3. olajos magvak, csonthéjasok
 4. bogyós gyümölcsök
 5. szénhidrátszegény szeszes italok, borok
 6. hüvelyesek
 7. más gyümölcsök
 8. keményítőtartalmú zöldségek
 9. őröletlen gabona

A fokozatos emeléssel ki tudod tapasztalni, mikor áll meg a fogyás, mi az a szénhidrátmennyiség, amit hízás nélkül fogyaszthatsz. Ezeket a megemelt szénhidráttartalmú étkezéseket hetente maximum háromszor iktasd be.

Fitt nő törökülésben ülve kis súlyokkal edzA harmadik fázisra akkor kell áttérni, ha már csak 2,5-5 kg a leadni kívánt súlyfelesleg.

A második fázisban elkezdett szénhidrát emelést addig kell folytatni, míg a heti leadott súly kb fél kg. Ez a harmadik szakasz hívatott arra, hogy életvitellé alakítsa a diétát. Itt már akár heti szinten is kiszámíthatod a szénhidrát szükségletedet, nem kell a napi megfelelő bevitellel foglalkozni. Sajnos általában félő, hogy az utolsó fázisban visszatér az étvágy, de remélhetőleg a diéta során eddigre olyan tapasztalatokhoz jutsz, ami által különbséget tudsz tenni a jóllakottság különböző fokozatain.

Mindig figyelj a tested jelzéseire. Ebben a fázisban 10g-onként kell növelni a szénhidrátbevitelt, ám ha azt tapasztalod, hogy hízol, vissza kell venni a szénhidrátmennyiséget.

A negyedik fázisra kialakul az a szénhidrátmennyiség, ami az ideális súly megtartásához szükséges.

1-1,5 kg testsúlyingadozás megengedett, ám ennél nagyobb súlygyarapodás esetén vissza kell térni a bevezető fázishoz egy rövid időre.

Fontos, hogy a diétát mozgással egészítsd ki és továbbra is tartózkodj a cukortól és finomított ételektől.

A diéta előnye, hogy látványos fogyáshoz vezet, és ez meghozza a kedvét a fogyókúrázónak, de a drasztikus szénhidrát-megvonás miatt már rövidtávon is rengeteg egészségkárosító hatása van. A szükségesnél jóval kevesebb a napi rostfogyasztás, és hiány léphet fel a szervezet vitamin és ásványi anyag ellátásában is. A szénhidrátok bontása során keletkező glükóz hiánya zavart okoz az izomműködésben és a teherbeesést is gátolhatja. A javasoltnál magasabb zsírtartalmú étrend növeli a szív- és a keringési rendszer betegségeinek kockázatát, a sok fehérje bevitele pedig a veseműködés csökkenését, a máj és az ízületek károsodását idézi elő, valamint fokozza a kalcium ürülését is, ezért csontritkuláshoz vezethet. A diéta kellemetlen, rossz szájszaggal is járhat a zsírégetés során keletkező ketonok lehelettel történő ürülése miatt.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK