Az izomláz megelőzése, kezelése

2013-02-06 15:56:00

A megelőzés egyik legfontosabb eleme az öt–tíz perces bemelegítés, minden izomcsoport átmozgatása attól függetlenül, hogy esetleg csak egy izomcsoportot edzel majd továbbá az edzést követő levezetés is.

A rendszeresen végzett nyújtási gyakorlatoknak is nagy szerepük van. Edzés után feltétlen ajánlott elvégezni. Nyújtások alkalmával fontos a fokozatosság, a nyújtásnak sosem szabad fájnia!/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1287/o_alvas_20130117162939.jpg

 

Az izomláz kialakulása

Ahogy korábban már írtam, az izomláz leginkább az edzetlen embereknél jelentkezeik. A kezdők és újrakezdők ezért mindenképpen tartsák be a fokozatosság elvét. Ha hosszabb ideig tartó megterhelésre szánod magad, érdemes több rövid szünetet is beiktatni.

Amennyiben izomlázad van, úgy érdemes másnapra egy pihenőnapot beiktatni. Nem érdemes rádolgoznod, hiszen az előző napi mikrosérülések még nem gyógyultak be, és a mozgást az izomláz okozta mozgástartomány-beszűkülése egyébként is korlátozhatja. Ha konkrét izom megdolgozását követően jelentkezik az izomláz, akkor az edzést egy másik izom megdolgoztatásával másnap nyugodtan lehet folytatni. Így az érintett izom mindenképpen tud „pihenni“.

Mi a megoldás az izomláz elkerülésére?

Heti háromszori edzés elegendő az egészséges, de egyébként mozgásszegény életmódot folytató embernek. Kezdetben a kíméletesebb, egyenletes terhelést biztosító gyakorlatokat kell előtérbe helyezni. Hamarosan a szervezet adaptálódik a rendszeres igénybevételhez, terheléshez és az esetleges izomlázak is, amelyek eleinte akár mindennaposak is lehetnek, szépen lassan “eltűnnek”, tehát csak időnként alakul majd ki.

Az izomlázat tehát eleinte nem igazán tudod elkerülni, azonban a későbbi edzések során még bármikor jelentkezhet. Mivel mindig utólag érzed az izomlázat, ezért érdemes elolvasni, milyen kezeléseket javasolnak, hiszen nem lehet tudni, mennyire lesz enyhébb vagy nagyobb mértékű.

Minden olyan lehetőség, amely fokozza a vérkeringést, az jó hatással van az izomlázra. Így például a már korábban említett szaunázás, gyulladáscsökkentő krémek, borogatás, váltott fürdő.

Vitaminok jótékony hatásai az izomlázra

A magnézium és a B6 vitamin jó hatással vannak a feszülő izmokra. Bizonyára tudod, hogy ha a szervezetedben kevés a magnézium, akkor gyakrabban tapasztalhatsz izomgörcsöket, így nem is csoda, hogy ez az ásványi anyag elengedhetetlen az izmok regenerálásában is.
A banán a magas káliumtartalma révén szintén segít az izomláz ellen, miközben az izzadással járó só veszteséget is pótolja, és elősegíti a folyadékok felszívódását.

Egyes gyümölcslevek is jótékony hatásúak a bennük megtalálható gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek révén. Ilyen például a meggylé, az almalé, az almaecet, és a különböző ásványi anyagokat tartalmazó pezsgőtabletták./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1287/o_fejl_20130117162900.jpg

Bizonyos kísérletek szerint két csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffein elfogyasztása a testedzés előtt akár 50%-al is csökkentheti a sportolás után jelentkező izomfájdalmat.

Regeneráció

Az  edzés végén már el is kezdheted izmaid regenerálását. Az anaerob, vagyis a súlyzós edzéseket követően érdemes körülbelül 10 perc könnyed aerob mozgást végzeni, melynek célja, hogy a vér újra feltöltődjön oxigénnel és tápanyagokkal, amelyek létfontosságú szerepet játszanak az izmok regenerálásában. A felfrissült vér a tápanyagokat elszállítja a sérült izmokhoz így segítve a gyógyulás folyamatát.

A meggondolatlanul, hirtelen elkezdett vagy túlságosan is megterhelő edzés következtében olyan mértékű izomláz is kialakulhat, hogy a sportoló nem hogy edzeni, de még mozogni is alig bír napokig. A hirtelen megkezdett sportolásnál a fokozatosság betartása mindenképpen a legfontosabb különös tekintettel azokra, akik családjában magas vérnyomás, esetleg szívbetegség volt.

Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

CreaTor - 120 kapszula

CreaTor - 120 kapszula

4.490 Ft

37 Ft / kapszula
Megveszem

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Speciális módszerek a testépítésben 1. rész