Csontritkulást gyorsító mindennapi ételek-italok

2012-11-12 15:17:00

Az egészséges táplálkozás legfontosabb feladata, hogy az elfogyasztott ételekkel biztosítsd szervezeted számára a megfelelő tápanyagokat, amelyek többek között segítenek a csontozat egészségének megőrzésében, illetve táplálják is azt. Az élelmiszerek azonban nemcsak erősíteni, táplálni tudnak, hanem sajnos gyengíteni, sőt pusztítani is tudják a csontokat.

A csontozat erősítése, egészséges voltának megőrzése mindannyiunk számára fontos, éppen ezért gondoltam arra, hogy nézzünk meg néhány ételt-italt, amelyek a csontjaid számára leginkább kockázatosak lehetnek.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1262/o_so_20121112153448.jpgSzervezeted működéséhez a só nélkülözhetetlen. Szabályozza a vízháztartást, a vizeletkiválasztást a vesében, az éhségérzet kialakulását, részt vesz az izmok, az idegrendszer és a hormonháztartás működésében. Használatát azonban ne vidd túlzásba, mivel a só elvonja a kalciumot a csontokból, így azok gyengébbek lesznek, törékennyé válnak.

Minden 2300 milligrammnyi nátrium elfogyasztásával 40 milligrammnyi kalciumot veszítesz. A legjobb, ha csökkented a só bevitelét, hogy elejét vedd a só okozta káros hatásoknak.

A kerekeskedelemben kapható jódozott só csökkenti a pajzsmirigy nem kielégítő működése következtében kialakuló strúma kockázatát. Mivel a tengeri halakat kivéve jód természetes formában szinte semmilyen élelmiszerben nem fordul elő, érdemes ezt a fajta sót használni. A tengeri sóban nyomokban kalcium, magnézium, kálium és bróm található.

A feldolgozott élelmiszerekre különös figyelemet kell fordítanod, mert azok többnyire eleve tartalmaznak sót, ezek az úgynevezett rejtett források. A mai ember sóbevitelének 75%-a pontosan ezekből a rejtett forrásokból származik.

Üdítőitalok

Az üdítőitalok közül a szénsavasokra kell különösen figyelni, amely a foszforsav tartalma miatt nem csak pezseg, de ez a vegyület sajnos megemeli a vizelettel a szervezetből kiürülő kalcium mennyiségét.

Ezek az üdítők ráadásul még tápanyagot sem tartalmaznak. A cél tehát az, hogy a szénsavas üdítőkből minél kevésebbet igyál. A legjobb, ha az ásványvizekre hagyatkozol!

Koffein

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1262/o_Fotolia_26265152_S_20121112153614.jpgA koffein önmagában nem káros a csontokra nézve egészen addig, amig túlzásba nem viszed a fogyasztását és mindemellett nem gondoskodsz a kalcium utánpótlásról, ugyanis a koffein kalciumot von ki a szervezetből.

Minden 100 milligramm koffeinre 6 milligramm elveszett kalcium jut. Ha tehát módjával fogyasztod a koffeint, akkor semmlyen probléma nem adódik. Nagyobb mennyiségű koffein után viszont fontos a kalcium utánpótlása.

Alkohol

Az alkohol az elfogyasztott kalcium feldolgozását akadályozza meg a szervezetben, vagyis a kalcium nem jut el a csontokhoz.

A komoly alkoholfogyasztás ráadásul megzavarja a csont építőelemeinek, az oszteoblasztóma sejteknek a működését is. Az alkoholt mindenképpen érdemes mértékkel fogyasztanod, s ez legfeljebb napi egy-egy pohárnyi szeszes italt jelent!

Hidrogénezett olajok

Legfrissebb kutatások szerint a hidrogénezett növényi olajok elveszítik a bennük eredetileg megtalálható K-vitamint. A csontok alapvető építőeleme a K-vitamin, amelynek legjobb forrása a zöld levelű zöldségek, illetve olyan növényi olajok, mint például az olívaolaj vagy a repceolaj. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztasz zöldséget, akkor aggodalomra nincs okod, de sütések alkalmával jó, ha figyelsz arra, hogy ne hidrogénezett olajat használj!

Fehér liszt

Átlagosan egy napi étrend 25–30 %-át teszik ki ezek a gabontermékek. A finomítás során sajnos elvesznek a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, amelyek hiánya felismerhető károkat okoz a csontozat szempontjából. Éppen ezért erős csontozat nem igazán képzelhető el úgy, hogy finomított lisztből készült termékeket fogyasztasz hosszú időn keresztül. Előnyben kell részesítened a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, mert azok jelentős mértékű táplálkozástani szerepet töltenek be: megfelelő arányban található meg bennük a csontépítéshez szükséges alkotóelemek többsége.

Finomított cukor

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1262/o_Fotolia_6297189_S_20121112153903.jpgA finomított cukornak köztudottan semmilyen tápértéke és jótékony hatása nincs, viszont annál ártalmasabb az egészségedre: felgyorsítja a belső égési folyamat sebességét, ugyanakkor nem biztosítja az ehhez szükséges egyéb építő-szabályozó komponenseket.

Hatással van a kalcium-anyagcserére is. Kísérletek bizonyították, hogy a cukor elfogyasztásának hatására a szervezetből kikerülő kalcium mennyisége mérhetően fokozódott.

Az állandó cukorfogyasztás folyamatosan szállítja ki a kalciumot a csontokból.

Húsok

Hazánk lakosságára napi szinten átlagosan 50-100 gramm fehérje fogyasztás jellemző, amelynek 60%-át állati eredetű fehérje teszi ki. Ez abszolút nem ártalmas, sőt, ennyi kell is.

A túlzott mértékű fehérje fogyasztás esetében léphet fel probléma, mert a szervezetben olyan anyagcseretermékek keletkeznek, amelyek savas hatást fejtenek ki a szervezet belső környezetére. Ilyenkor a nagymértékű fehérje bevitel megfelelő ásványi anyag bevitele mellett is kalciumot vonhat el a csontoktól.

Egy gramm fehérje mintegy 8-10 mg kalciumot von el a semlegesítési folyamatokhoz a szervezetből. Azért is javasolják a vegyes fehérjefogyasztást (az állati és növényi eredetű fehérjét), mert mindkettőre szükség van, a kettő kiegészíti egymást, ugyanakkor az állati eredetű az, amely gyorsítja a csontritkulás folyamatát.

Mindehhez meg kell jegyeznem, hogy ez túlzott mértékű fehérjefogyasztásnál történik, ami az “átlagemberre” nem jellemző.

A megoldás tehát a mértékletesség, semmi sem tilos, csak az arany közepút megtalálására kell törekedni!

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Vitabolic