Dóriblog – edzés speciális módszerekkel

2012-08-24 16:26:00

Mindig is érdekelt az anatómia, az emberi izomszerkezet és a fejlesztés lehetőségei. Miért van az, hogy egyesek máshogy reagálnak bizonyos gyakorlatokra és egészen másképp fejlődnek, pedig nem több az edzésmunka, mint másnál.

Az alapgyakorlatokat már betéve tudom, nekem is van edzői végzettségem, de érdekelt, hogy milyen variációk lehetségesek még és miért van, hogy valaki összehordja a fél edzőtermet a csigához, hogy totál nyakatekert módon dolgozzon. Neki van igaza, vagy bohóckodás az egész és nem kell ezt ennyire túlspilázni, jók a jól bevált gyakorlatok?

Egyáltalán lehet még új a nap alatt?

Pár évvel ezelőtt meghívást kaptunk az IWI Nyílt napjára (most megint lesz szeptember 16-án), ahol rögtön megragadta a figyelmemet egy képzés: Speciális módszerek a testépítésben. Tozó és Bánkuti Gabi neve már garancia volt arra, hogy itt nem bohóckodásról lesz szó és végre újat hallhatok olyan hiteles személyektől, akiknek bízom a szaktudásában, hiszen nem kis eredmények vannak már mögöttük!

Hogyan tudok tudatosan egy-egy adott izomcsoportra edzeni? Nem is izomcsoportra… inkább izomrostra…

Vagy, ha nem érzek egy gyakorlatot, annak mi az oka, miért nem érzem úgy, ahogy más? Mi az, amit másképp kell csinálnom, hogy tényleg azt érezzem, amit kell? Kicsit más szögben tartsam a kézfejemet, a karomat, kicsit hátrébb húzzam a könyökömet, kicsit dőljek bele jobban, vagy egész más gyakorlatot kell tanulni, hogy fejlődjek?

Tudtad, hogy a széles hátizom tapadási pontjára egy egészen speciális gyakorlattal tudatosan úgy tudsz edzeni, hogy hetek alatt látványos lesz a fejlődés? Nézd majd meg a versenyeimről készült képeket ősszel, szépen lepucolva, mert már most, egy-két hónap speciális gyakorlatokkal végzett edzés után is látom, hogy ha felemelem a karomat, milyen szépen ível a hátizmom.

Tudtad, hogy az oldalemelést lehet sokkal hatékonyabban is végezni, mint ahogy a legjobb szakemberek tanítják?

Pedig lehet. Egész egyszerű kis trükkel... Hiába dolgoztam azelőtt két 12 kg-s súlyzóval oldalemelésnél és végeztem 4x8-10 ismétléseket, kutyafülét nem ért. Tozóval visszamentünk az alapokhoz, 1 kg-s súlyzóval és 15 ismétlésekkel úgy bedurrant a deltám tökéletesen pontosan középső rostja, hogy sosem éreztem még azelőtt ennyire jól! Izomláz a vállban? Eddig nem ismertem az érzést, most már a válledzés közepén nehezemre esik az üvegemet a számhoz emelni, annyira jól el tudom fárasztani…

Végre megint nagyon élvezem az edzéseket.

Pedig ha valaki, hát én utálok az addig megszokott dolgoktól eltérni. De most egész más gyakorlatok, egész más az intenzitás, újra motivált lettem! Pedig már őszintén szólva kezdtem unni. Mindig csak a nagyobb súlyok, mindenem fájt... A térdem, a derekam, a vállam... Pedig ez nem kell a fejlődéshez. Még Molnár Peti is mondta nekem egyszer, hogy mennyire fontos az ízületekre vigyázni! Most élvezem, hogy szinte sosincs kétszer ugyanaz a gyakorlat. Bírják az ízületeim is és két perc alatt elmúlik a rosszkedvem még akkor is, ha nulla szénhidrátos napon vagyok!

A képzésen, amit egyébként én is megcsináltam végül tavaly, több  mint 110 gyakorlatot tanulhattunk meg. Nagyon tömény amúgy a képzés, mert minderre csak két nap van, de utána lehet gyakorolni. Olyan jó hangulatban telt a képzés és jó úgy tanulni, hogy csupa érdeklődő, értelmes ember vesz körül. Lehet kérdezni, fotókat készíteni, meg minden ilyesmi. Úgyhogy csak ajánlani tudom minden edzőnek!

És a lényeg:

A képzés nem túl sűrűn van, úgyhogy érdemes rá lecsapni, most szeptember 1.-jén és 2-án lesz, addig tudtok jelentkezni is rá (bár a határidő csak augusztus 25-ig szól, de ez ne tartson vissza senkit!)

Itt a link: Speciális módszerek a testépítésben, katt!


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Speciális módszerek a testépítésben 1. rész