Edzeni vagy nem edzeni?

2016-02-08 14:01:00

Ezeken a hosszú sötét téli napokon egy kis motiváció senkinek sem árt! Főleg azoknak, akikben csak most érett meg az elhatározás a sportolásra, legyen szó súlyzós edzésről vagy csoportos óráról.

Természetesen azoknak is bátran ajánlom a cikk továbbolvasását, akik már „rutinból tolják”, sőt nálunk talán még gyakoribb, hogy elfogy a lendület!

Amikor egy kőkeményen végigdolgozott nap után a kutyának sincs kedve még átöltözni sem, nem hogy „nehéz tárgyakat” emelgetni vagy ugrálni, az izmaink megdolgoztatása érdekében, a fejünk tele az aznapi munka-gondokkal, és ráadásul még az ajtón kilépve sötét és hideg is fogad... Brrr.. Legszívesebben hazamennék én is és bekuckóznék egy pohár forró itallal! Szóval mi ment meg ilyenkor a lustaság démonaitól? Mostani írásomban néhány olyan gondolatot hoztam Nektek, amik nekem segíteni szoktak ilyenkor!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1858/o_iStock_000035150630_Large_20160114125948.jpg

Szakmai

 

Először egy kis edzéselméleti résszel kezdeném, amiről a sportedzői suliban tanultam.

Ha tényleg tudatosak vagyunk, a következők végiggondolása is adhat egy löketet; nyomós érvek, miért ne hagyjuk ki a mai edzést!

Tegyük fel, hogy most kezdtél neki az álomalak elérésének, és ezt akár egy nagyon komoly személyi edzői támogatással, akár autodidakta módon, vagy csoportos órákkal szeretnéd megvalósítani, előfordulhat, hogy egy szempontról megfeledkeztél. Persze, én sem gondoltam ám erre a legelején, hiszen örültem, hogy végre túl voltam egy edzésen, és így szépen napról-napra, edzésről edzésre haladtam, de létezik egy fontos fogalom: edzéstervezés!

Mint minden cél eléréséhez, az edzés során is szükséged lesz tervezésre: mikor és mennyit eddz? Tehát, amikor nincs hangulatod, erőd, időd (persze ez utóbbiról már mindnyájan jól tudjuk, nem igazi érv, csak kifogás), csapd fel a naptárad, vagy az edzések vezetéséhez rendszeresített füzetet, és igenis tudatosítsd magadban: ma edzésnap van!

Az én edzőm minden alkalommal leellenőrizte, hogy hoztam-e tollat és az edzésnaplómat, átnézte, hogy mikor és milyen testrészre végeztük gyakorlatokat előzőleg, és már íratta is fel velem a következő feladatokat!

Az edzések megtervezése a periodizáció elvén alapul, melynek egységei a következők: mikrociklus, mezociklus, makrociklus. Lényegében eddig csak a mikrociklusra ügyeltünk: ez maga egy edzés, vagy egy hét edzésmunkája. A mezociklus mikrociklusokból épül fel, mely egy rövidtávon meghatározott cél elérését tűzi ki, pl. egy hónap, vagy a testépítés 4 szakaszából az egyik. A makrociklus pedig mezociklusokból áll, és ez már nem a rész célokra, hanem a végső célra irányul.

A tervezésnél tehát kulcsszerepe lesz annak, hogy két egymást követő edzés között mennyi idő telik el. Ahhoz, hogy az edzésterved összeállításakor meg tudjátok határozni ezt, figyelembe kell venni; ha testünket a megfelelő intenzitású edzéssel terheljük meg, ezáltal izmaink optimális mértékben fáradnak el, a megfelelő mennyiségű (és ugye már azt is tudjuk, hogy megfelelő minőségű!) pihenés után – az előbbinél magasabb teljesítőképességgel fogunk rendelkezni, egyszerűen fogalmazva; fejlődünk.

Ha azonban túl rövid időn belül, vagy túl „későn” iktatjuk be a következő edzést (pl.: ha csak heti egyszer járunk, vagy a hét minden napján), a fejlődés elmarad!

Igen, jól olvastad, az is hátráltat, ha túl sokat edzel, mert pihenni KELL!

Tehát a következő edzést végezzük mindig akkor (és fontos, hogy hasonló vagy még magasabb intenzitású ingernek kell érnie a testet), amikor már az előző edzés fáradságát érezhetően kipihentük, és újra fittnek érezzük magunkat!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1858/o_iStock_000050209014_Double_20160114130018.jpg

Saját tanácsok

Ha sikerült átrágni magad a szakmai részen és még mindig itt vagy velem… Hadd meséljek picit arról, milyen apróságokkal tudod magad rábeszélni/ ráhangolni a mozgásra!

  • Tudom magamról, hogy ha kihagyok egy tervezett edzést, bűntudatom lesz, melyet hazaérve egy kiadós étkezéssel fojtok le. Már ha csak ennek elkerülése a célom, akkor is lemegyek a terembe!
  • Mindig legyen Nálad papucs és törölköző (fürdőruha)! Néha azt mondom magamnak „Edzeni ugyan nincsen kedvem, de szaunáznék egy jót!”, amint belépek a terembe, máris megváltozik a hozzáállásom: „Ha már itt vagyok, edzek egy kicsit a szauna előtt!”
  • Gyakran inkább a munkaidő előtti, hajnali edzést választom, így „letudom” aznapra. Feküdj le időben, hogy felfrissülve kelhess! A hajnali edzés után egész nap pörögni fog az anyagcseréd is!
  • Amikor végképp nincs kedvem edzeni, elkezdek dilemmákat gyártani: menjek, ne menjek, miért ne menjek… Egyik pillanatban az igen felé billen a mérleg, a másikban a nem felé… STOP! Ne agyalj! Mi volt a tervben? Az, hogy mész. Válts robotpilóta üzemmódba, és ha nincs kedved; csináld kedvtelenül!

Remélem, sikerült picit felráznom: tudnod kell, nem vagy egyedül, mindenkinek ugyanolyan nehéz olykor, vigasztaljon az az elvitathatatlan tény, hogy edzés után mindig sokkal jobban érzi magát az ember a bőrében!

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK