Egy izzadásbiztos edzésmódszer! - Ismerd meg a Tabata-tréninget

2020-03-22 00:00:00

A Tabata-tréning egy 4 perces, magas intenzitású edzésforma, amivel rövid idő alatt elérheted céljaidat, legyen szó állóképesség-növelésről vagy zsírégetésről!

Egy izzadásbiztos edzésmódszer! - Ismerd meg a Tabata-tréninget

Hatékony és időtakarékos edzésmódszert keresel, ami egyszerre fejleszti a teljesítményedet és formálja az alakodat? Akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Tabata-edzést, továbbá hoztunk két gyakorlatsort, amikkel azonnal próbára is teheted magad! Ezzel a mozgásformával már napi 20 perc is elég ahhoz, hogy rövid időn belül elérd a célod! A Tabata-módszer másik nagy előnye, hogy akár saját testsúllyal, de különféle eszközökkel is, otthon és edzőteremben is végezheted!

Honnan ered a Tabata-edzésmódszer?

A Tabata-edzésmódszer kidolgozása egy japán professzor, Tabata Izumi nevéhez fűződik, aki kutatásaival a japán gyorskorcsolya válogatott teljesítményét kívánta növelni. A Tabata-protokoll során a sportolóknak maximális intenzitással kellett bizonyos időtartamú sprinteket végrehajtaniuk, amiket szintén pontosan meghatározott pihenőidők követtek. Tabata és csapata arra jutott, hogy a magas intenzitású és a pihenő fázisok váltakoztatásával rendkívül jól fejleszthető a teljesítmény, az állóképesség és az erőnlét.

A Tabata-ék által kifejlesztett edzés lényege, hogy 4 percen keresztül váltakoztatja a 20 másodperces teljes intenzitású mozgást és a 10 másodperces pihenést.


Így egy adott gyakorlatból egyszerre 8 ismétlést kell végezni. Az intenzív mozgásrésznél a legfőbb cél, hogy teljes erőbedobással dolgozz, míg a pihenésnél el kell érned a teljes nyugalmi szintet. A módszerbe nem tartozik bele a bemelegítés és az edzés végi nyújtás, ezeket külön kell az edzéshez hozzászámolni.

A Tabata-tréning az eredmények alapján nemcsak az állóképesség fejlesztéséhez, hanem a zsírégetéshez is rendkívül hatékony módon járul hozzá!

Miből áll a Tabata-edzés?

Miből áll a Tabata-edzés?

A Tabata-tréning a HIIT edzés egy típusa, amelyről általánosságban itt olvashatsz bővebben!  Mint minden mozgásforma előtt, ebben az esetben is egy alapos bemelegítéssel kezdj, amit a tényleges edzésmunka követ 20 percen keresztül, majd a levezetés és a nyújtás. Ez nagyjából 40 perces edzésidőt jelent!

A következő intervallumokban érdemes végezni a gyakorlatokat: a 20 másodperces intenzív munkát és a 10 másodperces pihenőszakaszokat 4 percen keresztül végezd, azaz nyolcszor ismételve egymás után! Így, egy 20 perces edzés 5 körből, azaz 5-féle gyakorlatból fog állni.

Természetesen a gyakorlatok száma és az időtartam, illetve azok típusa is (saját testsúlyos, eszközös vagy funkcionális) szabadon variálható. Mivel az összeválogatható gyakorlatok száma szinte végtelen, a módszer mindenkinek ajánlott kezdőtől a haladó szintig! A lényeg az, hogy az intenzív fázisban, tehát a 20 másodperces szakaszokban, a képességeidnek, erőszintednek megfelelően maximális erőbedobással és összpontosítással dolgozz!

A Tabata-edzés legfőbb előnyei

A Tabata-edzésmódszer előnyeit már pedzegettük a korábbi bekezdésekben, de foglaljuk össze újra, miért is egyre népszerűbb ez a mozgásforma!

A tréning legnagyobb előnye, hogy rövid idő alatt tudsz rendkívül hatékony edzést végrehajtani és fejlődést elérni, legyen a célod erőszintnövelés, állóképesség fokozás, vagy akár fogyás, zsírégetés.

Időhatékonysága ellenére több kalóriát lehet elégetni vele, mint egy mérsékelt intenzitású aerob edzés során!


Amennyiben megfelelő a bemelegítés, akkor a Tabata edzésmódszerrel csökken a sérülésveszély is, hiszen viszonylag hosszú időn keresztül végezzük ugyanazt a gyakorlatot, amihez előtte be is melegítettünk. A módszer felgyorsítja az anyagcserét, magas intenzitásának köszönhetően pedig hosszú időn keresztül fenntartja a zsírégetést.

Egy Tabata-módszeren alapuló edzésterv összeállítása sem bonyolult! A cikk végén mi is bemutatunk néhány konkrét gyakorlatot, amelyekből egyszerűen fel tudod építeni az edzésedet!

Gyakorlatok a hatékony Tabata-edzéshez

Gyakorlatok a hatékony Tabata-edzéshez

A módszer rugalmas a helyszín és az eszközök tekintetében: végezheted otthon, de megtalálhatod a legtöbb CrossFittel, funkcionális edzéssel foglalkozó teremben is! Attól függően, hogy mi a célod és milyen eszközök állnak a rendelkezésedre, szinte bármilyen gyakorlatból könnyen össze tudod állítani az edzéstervedet! Nézzünk is néhány példát saját testsúlyos és eszközös gyakorlatokra:

 1. Saját testsúlyos gyakorlatok

 • Guggolásból felugrás saját testsúllyal

 • Mountain climber, vagyis kéztámaszban térdbehúzás dinamikusan

 • Támlázás, vagyis alkartámaszból kéztámaszba váltás

 • Kitörésben ugrás lábváltással

 • Padra ugrás, páros lábas felugrás boxra

 • Lebegőülés tartás

 

 1. Tabata gyakorlatok eszközzel kiegészítve

 • Kettlebell swing

 • Wall-ball, vagyis medicinlabda dobás guggolásból

 • Evezés kettlebell-el fekvőtámasz pozícióban

 • Kitörés oldalra váltott lábbal, vállból nyomással kézisúlyzóval

 • Kitörés hátra oldalemeléssel kézisúlyzóval

 • Térdfelhúzás függeszkedésben

Edzésre fel!

Reméljük mostanra már kedved kaptál, hogy kipróbáld ezt a szuper hatékony és kevésbé időigényes mozgásformát! Legyen szó zsírégetésről, izomépítésről, állóképesség-növelésről, biztos, hogy a Tabata-tréninggel ki tudod hozni magadból a maximumot!

Természetesen ebben az esetben se feledkezz meg a kiegyensúlyozott táplálkozásról! Amennyiben rendszeresen végzed a Tabata-tréninget, akkor érdemes áfonyát, tojást és avokádót fogyasztanod! Emellett pedig néhány táplálék-kiegészítő is remek társad lehet az edzések alkalmával! Jól fogod bírni a szuperintenzív gyakorlatokat, ha kezdésként bedobsz egy pre-workout formulát, a tréningek végeztével pedig jöhet az elengedhetetlen fehérje turmix! Végül pedig a megfelelő vízpótlásra is fordíts kellő figyelmet az edzések alatt! Ha felturbóznád valamivel az italodat, válassz aminosavakat tartalmazó italport!


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK