Egy triatlonista mindennapjai - interjú Hankó Dáviddal

2016-01-18 09:26:00

Hankó Dávid a BioTechUSA legújabb szponzorált versenyzője az állóképességi szekcióban. A fiatal triatlon válogatott bemutatkozó interjújában elmeséli hogyan kezdte sportolói karrierjét, milyen sikereket ért el, és hogyan néznek ki a mindennapjai edzés szempontjából.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1856/o_image2_20160112103149.jpeg10 éves korod óta triatlonozol.  Az ennyi idős fiúk többsége ilyenkor focista szeretne lenni. Te miért ezt a sportágat választottad?

Általános iskolás koromban atletizáltam majd fél évig fociztam is. De ez nem állt közel hozzám. Egy barátomnak a hatására kipróbáltam a triatlont Tiszaújvárosban és azóta itt ragadtam ebben a közösségben, aminek nagyon örülök, hiszen folyamatosan tudok fejlődni és már lassan 14 éve ezt csinálom.

Mi az ami, meggyőzött téged abban, hogy itt a helyed?

Az atlétikával az volt a problémám, hogy folyamatosan a rövidtávot próbálták rám erőltetni. Én viszont genetikailag nem vagyok egy gyors, robbanékony ember. Hiába beszéltem az edzőkkel, hogy próbáljuk meg a hosszabb távot, nem mentek bele. Ezért úgy döntöttem, hogy váltok. A triatlon nagyon megtetszett, mert nagyon jó volt a társaság. Sok fiatal gyerek együtt játszott. Játékos feladatokat kaptunk. Mindig azt mondták, hogy nem az eredmény a lényeg, hanem hogy megszeressük ezt a sportágat és szeretetből csináljuk. És ha elég kitartóak vagyunk, akkor a közeljövőben ebből bármi lehet.

Ezek szerint sikerült megszerettetniük veled ezt a sportot. Melyik része áll hozzád a legközelebb? Van kedvenc edzésformád, versenyszámod? Van, amit kevésbé szeretsz?

Én nagyon szeretek edzeni. Néha lehet egy kicsit túlzásba is viszem. De én mindenféle formában szeretem ezeket az edzéseket. Ha úszásról, ha kerékpárról, ha futásról van szó. Szeretem minden egyes percét. Persze, ha az ember nagyon fáradt, akkor már nincsen kedve lemenni a harmadik vagy negyedik edzésére. A probléma, hogy minden nap minden versenyszámot edzem, és ahogy múlnak a napok annál nehezebb elkezdeni bármit is.

Mit tartasz a legfontosabb eredményeidnek?

A 2015-ös budapesti IronMan 70.3-as világkupát, ahol abszolút negyedik helyen fejeztem be a versenyt. Ez azért volt fontos számomra, mert itt már a nemzetközi mezőnyben mutathattam meg magam és ez egy visszaigazolás volt számomra, hogy ott a helyem a legjobbak között a világon ezen a távon. 2014-ben ugyanezen a versenyen hatodik lettem és ezzel magyar bajnoki címet sikerült szereznem. Sokat jelentett, hogy fejlődést mutattam be a két versenyen nemzetközi szinten úgy is, hogy a mezőny erősödött.

Miért döntöttél úgy, hogy rövidtávról átnyergelsz a hosszabb távú versenyekre?

A rövidebb távokban nem volt már annyi sikerélményem. Az edzőmmel együtt úgy döntöttünk, hogy nekem a hoszabb távokon több keresnivalóm van. Ez jó döntésnek bizonyult, hiszen sokkal eredményesebb vagyok azóta.

Más szellemben edzel a közép-, hosszú távú versenyekre?

Igen ez már teljesen más. Több ez edzésmunka. És nagyrészt már csak egyedül végzem az edzéseket. Nincsenek edzőpartnerek körülöttem.

Hogyan néz ki egy triatlon válogatott mindennapja?

Reggel háromnegyed 6-tól, negyed 8-ig úszó edzés indítja a napomat. Ezután van egy 5km-es futásom rögtön úszás után. 10 órától egy 2 órás kerékpár programom. Délután 3 órától egy 15-20 km-es futóprogramom, ami időben kb 1:20-1:50. És erre rájön mindennap egy erősítés. Ez a téli időszak. Nyáron ez teljesen más, mert akkor becsúszik a 7-8 órás kerékpározás, 7-8 órás futás és mindenféle extrémebb dolgok.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1856/o_image_20160112103144.jpegEmellé már sok minden nem férhet bele. Ez nyilván kitölti a napjaidat. Mikor döntöttél úgy, hogy ezt választod hivatásodnak?

3-4 éve tudatosult bennem, hogy megpróbálok minél többet kihozni magamból. Emellett természetesen tanulok, de azt vallom, hogy addig kell sportoljak amíg fiatal vagyok.

Hihetetlen mennyiségű edzésmunkát soroltál fel. Ehhez nyilván egy magas szintű tápanyag igény is párosul. A táplálkozásod mennyiben tér el egy hétköznapi emberétől?

Nem eszem össze vissza. Megpróbálok odafigyelni a táplálkozásra. Nehezebb napokon kerülöm a cukros dolgokat. Odafigyelek arra is, hogy edzés előtt mennyi idővel eszem, hogy meg tudjam rendesen emészteni. A táplálék-kiegészítőket tekintve nagyon alaposan odafigyelek, hogy mikor és mit használok. A BioTechUSA kiegészítőit fogyasztom. Úgy gondolom, hogy a vitaminfogyasztás minden ember számára elengedhetetlen lenne, de emellett még sok termék van a segítségemre. Fehérjét és aminosavat edzés előtt és után is használok. Mindezt az izomzat leépülésnek elkerülése céljából. Jelenleg az Iso Whey Zero-t iszom.
Természetesen izotóniás italt is használok. Edzés közben a Multi Hypotonic Drink-et fogyasztom. Vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően segít, hogy egy hosszabb kerékpározás, vagy úszás alatt visszatöltse a szervezetemet. Emellett Carbox-ot is használok a szénhidrát raktárok pótlására. A Recovery Gel-t pedig nehezebb programok után vetem be visszatöltődés céljából. Közepes erősségű edzések során pedig a nap végén fogyasztom. A fehérjét és Carbox-ot minden edzés után használom.

Milyen terveket tűztél ki magad elé 2016-ra?

A szezonomat január 29-én fogom kezdeni Izraelben egy középtávú versenyen. Ezt követően Olaszországban versenyzem. 2016-ban sikerült egy olasz klubhoz leigazolnom és az ő színeikben fogok indulni. Emellett természetesen ott leszek a Balatonman-en is. Szeptemberben fogok versenyezni Balatonfüreden. Tavaly sajnos fel kellett adnom ezt a versenyt az extrém időjárás miatt. De idén megpróbálom teljesíteni, hiszen ez egy nagyon szép és hangulatos megmérettetés a Balaton part egyik legszebb városában, Balatonfüreden. A kerékpáros pálya nemzetközi szintű és nagyon extrém. A futás pedig a Tagore sétányon a sok szurkolóval hatalmas élmény. Összességében elmondhatom, hogy hiába kellett tavaly feladnom, nagyon jó élménnyel fogok visszatérni, hiszen egy gyönyörű város és biztos vagyok benne, hogy idén is egy remek szervezésű verseny lesz.

Köszönöm az interjút! Sok sikert a versenyeidhez!

BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Bemutatkozik a Men’s Physique kategória