Ejtsünk néhány szót a refluxról!

2014-06-22 17:40:00

Gyakran előforduló betegség a reflux. Legjellemzőbb tünete a gyomorégés, vagyis a mellkasban érezhető égő fájdalom. Ilyenkor a gyomor és a nyelőcső között lévő záróizom nem működik megfelelően, ezért a gyomorsav az ételdarabkákkal együtt  visszaáramlanak a nyelőcsőbe, és ingerlik annak védtelen nyálkahártyáját. Ha a gyomorsav eljut egészen a szájüregig, akkor van szó savas felböfögésről. A gyomorégés többnyire két órával az étkezések után jelentkezik.

A gyomorégés tehát a savas reflux elsődleges tünete, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a gyomorégést nem a sok sav termelődése okozza, hanem az, hogy a záróizom nem megfelelő működése miatt a sav visszakerül a nyelőcsőbe!

Ez a tipikusan égető érzés, mely a gyomorból felfelé sugároz ki, többnyire éjszaka, vagy bizonyos tevékenység esetén is előfordul, úgy mint:/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1399/o_acid-reflux-food-to-avoid_20130520110806.jpg

  • nehéz étel fogyasztása után
  • előrehajoláskor
  • emelésnél
  • fekvés során, különösen, ha a hátadon fekszel.

A gyomorégés nemcsak fájdalmas érzés, de ezen túlmenően a savlepedék további károsodásokat is okozhat.

Megelőzesképpen az alábbiakat javasolják:

  • ne egyél egyszerre nagy mennyiséget, fogyassz könnyen emészhető ételeket, és azt is inkább többször keveset
  • kerüld a savtermelő dohányzást és az alkohol fogyasztását
  • mozogj rendszeresen, azzal élénkítsd az emésztésed
  • az esti nassolást hagyd el, mert az is serkenti a gyomorsav termelődését
  • amennyiben gyógyszert kell alkalmazni a gyomorégés ellen, először a természetes ásványtartalmú savlekötők ajánlottak súlyosabb helyzetben pedig orvossal kell konzultálni a megfelelő gyógyszer kiválasztása miatt.

A reflux esetében tehát a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom működése nem megfelelő. Ennek oka alkati kérdés is lehet, de bizonyos élemiszerek is okozhatják, melyek nem mások, mint a zsírban gazdag ételek, a túl sok fűszer, a sok koffein, csokoládé, de sokszor még a mentolos ételféleségek is. Ezek ugyanis elernyesztik a záróizmot, és elősegítik a betegség kialakulását.

Néhány citrusféle, a paradicsom, a szénsavas italok és az alkohol fokozzák a gyomorsav termelődését, így súlyosbíthatják a tüneteket./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1399/o_foods-cause-acid-reflux-400x400_20130520110814.jpg

Az élelmiszereken túl vannak gyógyszerek, melyek csökkentik a záróizom tónusát, például bizonyos szívgyógyszerek, nyugtatók, vagy asztma elleni készítmények.

A betegség  tüneteit a stressz is fokozhatja továbbá igen károsan befolyásolja az elhízás is! A plusz kilók miatt ugyanis a gyomor számára kevesebb hely marad a hasüregben, emiatt a nyelőcső és a gyomor közötti izomra nagyobb nyomás hárul.

Befolyásolja a betegség kialakulását a rekeszsérv egyidejű fennállása is.

A refluxban szerepe van még az úgynevezett hasűri nyomásnak is, ilyen nyomásfokozódást jelenthet a hasüregben például a köhögés, tüsszentés vagy nevetés.

A korábban említett helicobacter pylori nevű baktérium a savas reflux kialakulásában is szerepet játszik, mivel ez okozza a gyomorfal enyhe gyulladását, s ezzel hozzájárul a reflux  tüneteinek kialakulásához. Számos esetben a kezelés során a gyomorsav elnyomására helyezik a hangsúlyt, ez pedig nem kezeli a problémát, csak a tüneteket. Ugyanis amikor a gyógyszer elnyomja a sav mennyiségét, azzal lecsökkenti a szervezet képességét a helicobacter baktériumok elpusztítására. Tehát a gyomor állapota egyre rosszabb lesz, azonban a probléma továbbra is megmarad.

A reflux nevű betegséget tehát nem a túl sok sav okozza, hanem éppen ellenkezőleg, a kevés gyomorsav

Az egyik legegyszerűbb módja a megelőzésének, a megfelelő mennyiségű gyomorsav képzéshez a nyers ételek fogyasztása. A sok feldolgozott étel és cukor fogyasztása bizonyosan megnöveli a refluxot, mivel felborítják a gyomorban és vékonybélben lévő baktériumok egyensúlyát. A sok zöldség fogyasztása mindenképpen ajánlott, de a táplálkozást minőségi probiotikumokkal, és fermentált ételekkel is ki lehet egészíteni. Ezek segítenek egyensúlyban tartani a bélflórát, amelyek természetes módon eltűntetik a helicobactert.

Szabó Noémi


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Stabilizálás, mobilizálás és ironbox Tatarek Rezsővel