Éljen a szálkásítás – Kezdj hozzá már most!

2017-02-02 10:29:00

Sziasztok Lányok! Ti is utolsó pillanotosok vagytok? A szerdai vizsgára kedd este kezditek el a felkészülést (csak még előtte trécseltek egyet a barátnőtökkel), a csekkeket a lejárat napján (vagy az azt követőn) fizetitek be, a munkában addig tologatjátok a határidőket, amíg csak lehet, mindenhova utolsóként érkeztek, a nyári formát májusban akarjátok felépíteni…? Mi lenne, ha idén ez máshogy lenne?

Szálkásító edzés

 

Nem sokkal kényelmesebb, stresszmentesebb – és valljuk be észszerűbb is lenne, ha már most elkezdenénk ledolgozni az adventi időszakban kicsit ellustult testünkre, bejglivel, szaloncukorral, mama-főztjével felszedett néhány dekát-kilót?

Egyébként az első, amit jó, ha rendbe raksz magadban, hogy a tél mindig is a raktározás évszaka volt, már őseinknél is (a test természetes védekező mechanizmusa a zsírraktárak feltöltése a fagy elllen), így ez a pici plusz teljesen normális. Figyelem, itt nem az extra túlsúlyról és annak leadásáról lesz szó – az nem néhány hét, vagy hónap, hanem akár több év munkája is lehet!

 

Cikkünk folytatásában a célod (amennyiben az a fogyás) eléréséhez hozzásegítő testmozgás mennyiségét, intenzitását boncolgatjuk kicsit. Hiszen, ahhoz, hogy ne csak egyszerűen vékony legyél, hanem feszes, szexisen izmos, tónusos is, elengedhetetlen a mozgás!

  1. lépés: Légy őszinte magadhoz; hány edzést tudsz beiktatni egy héten, amit hosszú távon tartani is tudsz? Most ne legyél bevállalós, inkább realista! Menni fog a három? Szuper! Ha törik, ha szakad, ezt tartsd be, lehetőség szerint nagyjából a hét fix napjain, jól elosztva, pl.: hétfő-szerda-szombat.
  2. lépés: Vizsgáld meg a környék teremkínálatát; olyan kondit válassz, ami motivál!
  3. lépés: Varriáld a mozgásfajtákat; jó lenne, ha minden héten lenne egy súlyzós edzésed, amikor a teljes testet átmozgatod (ha nem megy egyedül, vegyél egy pár alkalom személyi edzést és jegyzetelj), választhatsz mellé egy csoportos órát (ez egy magasabb intenzitású, „ugra-bugrálós” aerobic, kangoo, fight vagy köredzés legyen). Ha nagyon buzgó vagy, és négy alkalmat terveztél be a hétre akkor ketté is bonthatod alsó-, és felsőtestedzésre a súlyzózást, majd a hetet zárd egy közepes intenzitású kardiózással.

Szálkásítás az edzőteremben


Kicsit bővebben…

A tréner által tartott órák menetét nem kell ecsetelnünk, bízd magad a szakemberre. Ha azonban nincs kedved, pénzed saját edzőre, elkél néhány hasznos tanács a teremben, mert, ha nincs vezérfonalad, sokkal könnyebben motiválatlanná válsz és feladod – itt jegyeznénk meg, hogy profiktól lesni nem szégyen (csak ne bámuld őket tátott szájjal J ). Tehát az alapok:

  • Elszánt nő edzésre készenVálassz szabad súlyos gyakorlatokat – azaz inkább a kézi súlyzót preferáld, mint a laptárcsás gépeket.
  • Közepes ellenállással dolgozz, magasabb ismétlésszámmal. Ha például 6 kilóval is meg tudod csinálni a bicepszhajlítást 4 körön keresztül 10-10 ismétléssel, végezz inkább 4 kilóval 5 kört, vagy 4 x 15-15-öt.
  • Használd kombinálva a gyakorlatokat; kreálj biszettet (két feladat egy adott izomcsoportra, váltva), triszettet (három feladat egy adott testrészre, váltva), szuperszettet (két feladat két ellentétes izomcsoportra váltva, például bicepsz-tricepsz), óriássorozatot (4-6 gyakorlat, ami ugyanazt a testrészt dolgozza meg).
  • Csökkentsd a pihenőidőt a sorozatok között; kb. 45 másodperc lenne az ideális, a pulzusod megfelelő tartományban tartásáshoz.
  • Ha teheted, edz reggel, éhgyomorra (egy fehérje shaket nyugodtan kortyolj el előtte) – rendkívül hatásos a zsírvesztésnél.
  • Kísérletezz új módszerekkel, próbáld ki a HIIT edzést (ez már haladó szint), remek terveket találsz ehhez a neten.

Egyéb kiegészítő, rekreációs tevékenységek (például szauna, masszázs, jakuzzi, hengerezés) használata nem csak megengedett; kifejezetten ajánlott! Ne feledd, sokkal könnyebben megy a fogyás, ha közben jól érzed magad a bőrödben; nem az önsanyargatás a cél.

 

Plézer Panna
Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK