Ételeink két királya: a cukor és a só

2016-06-08 09:12:00

A mai ember kétféle ízt különböztet meg egymástól. Hiszen milyen is lehetne egy étel? Vagy édes (cukros), vagy sós. A legtöbben ugyan odafigyelünk az étkezésre, de kevesen folytatunk versenydiétát. Hogy lehet, hogy odafigyelsz az étkezésedre, mégsem fogysz? És miért kell a fitnesz versenyzőknek a diétájuk vége felé még a sót is elhagyni az étrendjükből? A cikkből minden kiderül.

A cukor szempontjából megoszlanak a nézetek

Van, aki minden étel címkéjét elolvassa azt a varázsszót keresve, hogy „cukor”, és ha megtalálja már teszi is vissza a polcra, mintha mérgezett lenne. A másik csoport nem nézi meg a címkét, hiszen evidens neki, hogy egy zöldségkonzerv nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Bárcsak igaza lenne…

Miért is kerülik ezt az ártatlannak tűnő kis szócskát a tudatosan táplálkozó emberek?

A rengegeteg elfogyasztott cukor hatására testsúlyunk egyre nő, belső szerveink pedig fokozatosan elzsírosodnak. A cukor arra készteti a májunkat, hogy a cukorból kinyert energiát zsír formájában raktározza el. Itt kell megemlítenünk azt is, hogy megemeli a koleszterinszintünket, amely érrendszeri lerakódásokhoz vezethet, számos betegséget előidézve. A cukornak köszönhetően egyre több inzulin termelődik a szervezetünkben, ami miatt az érfalak fokozatosan elveszítik rugalmasságukat, és így nő a magas vérnyomás kockázata is.

A cukor nagyon hasonlít a droghoz a tekintetben, hogy könnyű hozzászokni, illetve szervezetünknek egyre többre és többre van szüksége belőle ahhoz, hogy ugyanolyan kellemes érzést váltson ki belőlünk. Talán a diéta szempontjából a legnagyobb hátránya, hogy a rendszeresen cukrot fogyasztók szervezete fokozatosan elveszti azt a képességét, hogy jelezze az agynak a jóllakottságot.

A cukrot szinte lehetetlen kiiktatni az étrendedből. Nincs is ezzel különösebb baj, hiszen amiatt a kis mennyiség miatt, ami esetleg a fehérje porodban előfordul, nem fog megbukni a diétád, sőt az a kis mennyiség szükséges is ahhoz, hogy a fehérje megfelelően hasznosuljon a szervezetedben. A kulcsszó a mértékletesség. Az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott fogyasztható cukormennyiség egy felnőtt esetében 25 gramm. Azt gondolod, hogy ez nem is olyan kevés? Nos, fél liter Coca Cola 57 gramm cukrot tartalmaz. És ez csak fél liter kóla, a 25 gramm pedig az egész napodra érvényes. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? Ráadásul a bevitt cukor egy részéről nem is tudsz, mert nem gondolnád, hogy például a saláta öntetben is van. (Alig merem megemlíteni, hogy egyes felmérések szerint egy átlagos felnőtt napi 200 gramm cukrot fogyaszt.)

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1943/o_cukorso_20160518152838.jpg

Mit tehetünk, hogy minimalizáljuk a cukorbevitelünket?

Figyeljünk oda vásárlásnál! Lehet, nem is gondoltad volna, de a legtöbb ketchup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot. Akik diétáznak jól tudják milyen csábítóak a „Light” termékek a boltok polcain. Vigyázzunk azonban, hiszen ez  kifejezés sokszor csak arra utal, hogy vagy a zsiradék, vagy a cukor tartalmát csökkentették az adott terméknek, így előfordulhat, hogy a light joghurtnak csak a zsiradék tartalma alacsonyabb, cserébe viszont tele van cukorral. Sok gyógyszer is tartalmaz cukrot a könnyebb beszedés érdekében. Van nálatok otthon Neocitran? Én igencsak meglepődtem, amikor megnéztem, hogy mennyi benne a cukor, és mennyi a hatóanyag.

Sajnos rossz hír, hogy nem csak a cukor feliratot kell keresnünk az összetevők között, hiszen a következő szavak mind hozzáadott cukortartalomra utalnak: cukor, barnacukor, nádcukor, invertcukor, méz, szacharóz, melasz, glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz, glükóz-fruktóz szirup, kukoricaszirup, keményítőszirup, juharszirup, agavészirup és rizsszirup. Ezek a rejtett cukrok amelyek megtalálhatók a legtöbb félkész-/kész élelmiszerben okozzák a sok álmatlan éjszakát azoknak, akik nem értik miért nem működik a precízen megtervezett diétájuk. Ezért.

Jó, jó a cukorról eddig is tudtuk, hogy nem túl egészséges, de mi a helyzet a sóval?

Na nehogy már mindenre ráhúzzuk a mumus címkét! Természetesen a só fontos alkotóeleme mindennapi életünknek, hiszen káliumot és nátriumot tartalmaz, amik a szervezetünk számára fontos ásványi anyagok. Mivel sót és vizet mindennap veszítünk, ezért pótlásukról gondoskodnunk kell. A só jótékony hatásai közé tartozik, hogy felbontja a molekula összeköttetéseket, így a lerakódásokat és az elmeszedéseket is. A só szabályozza szervezetünk vízháztartását is. Elengedhetetlen az izomzat és az erőnlét fenntartásához, fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Mindezek mellett kiemelkedő jelentőségű az idegsejtek közötti összeköttetésben, és az információ feldolgozásában is.

Ugye, hogy nincs is semmi baj a sóval?

Akkor, hogy lehet, hogy a fitnesz versenyzők kerülik a diéta vége felé?

A versenyzők számára a cél a lehető „legszárazabb” forma elérése a verseny napjára. Mivel a só vizet köt meg, így ezt is kerülniük kell, hogy diétájuk vízhajtás része is célba érjen. Ekkor tudnak a színpadon igazán száraz forrmát mutatni.

Persze lehet, hogy te nem készülsz versenyezni. Mire kell mégis figyelni?

A sónak számos jótékony hatása van, ám túlzott fogyasztása káros hatásokkal járhat. Sajnos az átlagos ember itt is túlzásokba esik, hiszen nem egyszer látom, hogy még a paradicsomot is megsózzák, hogy legyen íze. A probléma az, hogy a só ugyanúgy, mint a cukor, már eleve benne van számos élelmiszerünkben. De leggyakrabban főleg a nátrium része. A napi ajánlott sóbevitelt 5 grammra becsülik, efölötti tartós fogyasztás esetén már jelentkezhetnek nem kívánt tünetek. Minthogy a só (a nátrium) megköti a vizet, így az erekben nő a vér térfogata, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezethet. Ez nyomást gyakorol az erek falára, ami megvastagszik, ám ez vérrögök keletkezésével járhat. Talán a legelrettentőbb tény az, hogy a tartósan magas sófogyasztás egyenes út lehet vesénk működésének károsodásához, amit mind szeretnénk elkerülni.

Láthatjuk tehát, hogy mindenhol a mértéken van a hangsúly. Sem a cukrot, sem a sót nem lehet teljesen kiiktatni az étkezésünkből, és nem is javasolt! Ha vásárlásnál odafigyelsz és kerülöd az ételeid készítésénél ezek hozzáadását, már sokat tettél szervezeted egészsége érdekében.

Tóth Lídia, dietetikus hallgató, Semmelweis Egyetem

 


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kiss Jenő brutális termékkombinációja edzéshez.