Félmaraton, avagy a legrövidebb mítosz!

2014-09-02 11:42:00

A futás egyre népszerűbb az emberek körében és sokan az áhítatott félmaratoni vagy maratoni távot választják. Ritkán halljuk azt ismerősöktől, hogy a célom egy 17 km-es verseny teljesítése, hiszen ez a táv csak néhány szám, sok-sok lépés és megannyi verejték.

Félmaraton:

egy táv, ami nem számokból áll és kilométerekből, hanem sokak számára a beteljesülés és egy mítosz is egyben. Emberek milliói teljesítették már és nekem elhihetitek, hogy amikor az ember átlépi a célkaput egy új és hatalmas család tagjává válik, egy olyan család tagjává, akiket ez a szó köt össze. Később büszkén viseljük a versenyen kapott pólót és tűzzük ki a falra a rajtszámunkat vagy tesszük be a vitrinbe az emlékérmünket.

Mire van szükségünk, hogy ide tartozzunk, hogy befogadjon minket ez a népes család?

Egy megfelelő cipő, futóruházat és motiváció. Heti 3 edzés és 4-6 hónapon keresztül előttünk lebegő motivációnk meghozza a gyümölcsét.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1682/o_runnin2_20140902115632.jpg

Mi lehet az, ami előrelök minket, amikor mások vasárnap délután elnyúlnak a kanapén egy kiadós ebéd után?

Szeretnénk magunknak megfelelni, akár másoknak, lehet egy csinos nő, illetve helyes férfi szimpátiájának kivívása, vagy egy komoly elhatározás és szemléletváltás.

Heti 3-4 futóedzés és 4-6 hónap felkészülés után az emberek 99 százaléka számára ez elérhető cél.

Nagyon fontos a bemelegítés és a fokozatosság edzéseink során. Szisztematikus felépítés és az edzések végén kellő nyújtás valamint lazítás. Ne legyünk éhesek az elején, maradjunk mindig motiváltak és a munka meghozza a gyümölcsét. Sokan esküsznek rá, hogy adott versenytávot minimum egyszer teljesítsük a nagy nap előtt, de én ezt nem /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1682/o_run_20140902115622.jpgtartom teljesen jó döntésnek. A választott táv 80-85 százalékáig jussunk el a leghosszabb edzésünkön és akkor már tudni fogjuk, hogy mivel állunk szemben.

Összegezve: heti 30-50 km, egészséges életmód, megfelelő cipő, kellő motiváció, a kitűzött versenyre való nevezés, mentális felkészülés, sok-sok nyújtás.

Egyszer egy nagyon fontos megjegyzést tett a sportpszichológusom:

Egy dolog van, amin még én sem tudok segíteni… ez pedig nem más, mint a motiváció hiánya, ha ez megvan, akkor éhes farkasként vehetjük el a távot, az áhítatott félmaratont a 21097,5 métert. Most pedig felveszem az enyhén gyötört futócipőmet és letudom a mai adagomat is…

Makár Tamás, edző, Ironman


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Kettlebell