Fitneszgépek az otthonodban

2016-11-06 19:31:00

Egyre korábban sötétedik, egyre hűvösebb napok elé nézünk. Az emberi szervezet természet módon vágyik a melegre, picit több pihenésre; az ősz ugyan tartogat még számunkra pár gyönyörű napsütéses délutánt, de nem árt felkészülni a télre. Ha képtelen vagy elvonszolni magad a terembe, otthon is kialakíthatsz egy mini kondisarkot. Íme, néhány tanács ehhez.

Előnyök – hátrányok

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1987/o_home-gym_20161106193435.jpg

Mielőtt az otthoni sport mellett döntesz, és hatalmas költségekbe vernéd magad, nem árt, ha átgondolod a pro és kontra érveket. Ragadj tollat, és egy darab papírra gyűjtsd egymás mellé az előnyöket és a hátrányokat. Gondolj az alábbiakra is:

- Helyszín: időt, pénzt nyersz az utazás megspórolásával, viszont az ember hajlamos haza érve inkább házi munkába, otthoni teendőkbe kezdeni. A terembe vezető út során rá tudok hangolódni az edzésre, ám olykor pont ez idő alatt beszélem le magam róla (főleg ha messze van).

- Időpont: az otthoni tréningbe akkor kezdesz bele (és fejezed be), amikor Te akarod. Ez azt is jelenti, hogy csalhatsz, könnyebben lehagyod a bemelegítést, a nyújtást, vagy azt a fránya hasazást a végén. A családod is megzavarhat közben; a férjed, a gyerekek hazaérnek, és egyértelmű, hogy a velük töltött időt választod a gyakorlatok helyett.

- Motiváció: ha gyorsan lenyomod az aznapi tornát, utána még rengeteg időd marad olvasni, főzni, pihenni. A teremben viszont doppingol a többi keményen dolgozó vendég, az edzők látványa, a zene, és sok helyen motivációs idézeteket is találhatsz a falakon.

Hogyan vásárolj eszközöket?

Ha mégis belevágsz az otthoni kondi kialakításába, erre ügyelj:

- A rosszul megtervezett, gagyi, nehezen használható gépek könnyen porfogóvá, vagy „ruhafogassá” válhatnak.

- Mielőtt bármit megvásárolnál, tedd fel magadnak a kérdést: valóban használni fogom? Érdemes előtte kipróbálni, akár a bemutatóteremben, akár egy fitneszteremben.

- Mérd fel a rendelkezésre álló helyet. Egy nagy szőnyeg a nappaliban, vagy egy szeles, hűvös garázs keresztülhúzhatja az elképzeléseid. A legegyszerűbb, ha előkeresed a lakás alaprajzárt és azon tervezed meg az elrendezést. Ehhez támpontként összeszedtük, hogy a legnépszerűbb otthoni fitneszgépekhez nagyjából mekkora hely kell:

  • szobakerékpár: 1 nm;
  • lépcsőzőgép: 1,5-2 nm;
  • evezőpad: 2 nm;
  • szobai síelőgép: 2,5 nm;
  • futópad: 3 nm;
  • egyszerű lapsúlyos állomás: 3,5 nm;,
  • összetettebb gépek: 5-20 nm.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1987/o_modern-home-gym_20161106193603.jpg

- Olyan berendezéseket válassz, amik biztonságosak, multifunkcionálisak és állíthatóak, így meg tudod edzeni a teljes tested és más is használhatja azt a családban. Futópad esetében például érdemes azt a típust megvenni, amin különböző szintek, programok is vannak, és egy egyszerű gombball le tudod állítani, vészhelyzet esetén.

- Könnyen, olcsón javítható legyen. A drágább eszközök hosszútávú befektetést jelentenek; megspórolhatod a havi bérletek árát, és ritkábban szorul szervizelésre.

- Légy szkeptikus: ne azon gépek mellett dönts, amik hirdetésében gyors fogyást ígérnek, kevés erőfeszítéssel, vagy helyi zsírbontással kecsegtetnek.

Ha sikerül beszerezni a megfelelő gépeket, súlyokat; kényelmessé és hatékonnyá is teheted az otthoni edzést. Ráadásul ehhez rengeteg videót is találsz a világhálón. Azt javaslom, tűzz ki fix időpontokat a naptáradban, ugyanúgy, mintha csoportos órákra járnál, és mindig tartsd magad a tervhez.

 

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTech USA FIBO 2013 - 2. nap