Girlpower - avagy miért hasznos a súlyzós edzés nőknek?

2016-06-22 15:10:00

Hogy miért is hasznos nekünk, Hölgyeknek az izmainkat fejlesztő gyakorlatokat végezni? Erőedzés segítségével növelhetjük testünk tiszta izomtömegét, fejleszthetjük az általános erőnlétünket, és könnyebben elérhető általa a karcsú fizikum is. Azonban ha a szimpla esztétikai előnyök nem győznek meg, olvasd tovább a cikket - hátha az érveink közt találsz olyat, ami majd Téged is motivál egy kis „súlyemelgetésre”!

Az erősítő edzések kevésbé ismert jótékony hatásai

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1951/o_iStock_000034394462_Large_20160621113140.jpg

  • Az e fajta mozgás javítja a csontsűrűséget, segít megelőzni a csontritkulást (a csontmerevséget, ill. veszteséget), az osteopenia (csökkent csontállomány) és a szarkopénia (izomtömeg vesztés) betegségét. Több tanulmány is kimutatta, hogy a megfelelő táplálkozáson kívül a rendszeresen – heti 2-3 alkalommal - végzett súlyzós edzés növeli a csonttömeget, azáltal, hogy stimulálja a csontépülést és segít a kalcium megőrzésében a szervezetben. A sétálás, lépcsőzés, futás is hasznos mozgásformák még e szempontból.
  • Az életkor előrehaladtával egyáltalán nem szükségszerű az anyagcsere folyamatok lelassulása - bár ülő életmódot folytatók körében 40 év felett átlagosan 10 évente 5%-kal csökkenhet. Azonban erőnléti edzésekkel megakadályozhatjuk ezt, és késleltetjük az izomvesztés jelenségét is.
  • A megfelelően (ideális súlyválasztás például) összeállított erőnléti edzések javítják a tartást és az egyensúlyt, és bizonyos medencetáji, ill. inkontinenciás megbetegedések gyógyításában is hasznosak lehetnek. (Sajnos manapság már nem csak az idősebb korosztályt érintik ezek a problémák.) Amiket viszont érdemes kerülni ilyen esetekben, azok a becsapódásokkal (pl. futás) járó mozgások, helyette koncentrált súlyzós gyakorlatokat végezzünk, kifejezetten a core izomzatot is edzhetjük, ill. beiktathatunk gátizomzatot, a medencefeneket erősítő blokkokat is.
  • Előnyösen hatnak az inzulinérzékenységre is - főleg azon hölgyek esetében lényeges szempont ez, akik PCOS-ban szenvednek -, segít normális keretek között tartani a vérnyomást is. A súlyzós edzés más sportokkal összehasonlítva, sokkal nagyobb mértékben stimulálja a sejtek inzulinérzékenységét! Ajánlom még e mellé magnézium, cink, C-vitamin és fahéj tartalmú étrendkiegészítők alkalmazását is, inzulinrezisztens betegek esetében.
  • „Mellékhatásként” önbecsülésünk, önértékelésünk, magabiztosságunk is olyan mértékben tud fejlődni az edzések által, amit más módszerrel nem tudunk elérni! Hiszen semmihez sem fogható az az érzés, amikor fizikailag stabilnak, erősnek érezzük magunkat - főleg, mi Nők, akiktől sokszor pont az ellenkezőjét „várják”!
  • A súlyzós edzések hatására sokkal közelebb tudsz kerülni a saját magadról alkotott képhez, a tükörképedhez és könnyebben elfogadod a meztelen tested is!

Mitől lesz jó az erőnléti edzés?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1951/o_iStock_000069946591_XXXLarge_20160621113230.jpg

Szeretném leszögezni, hogy az erősítő edzések összeállításakor nem a nehéz súlyokon van a hangsúly, hanem azon, hogy olyan gyakorlatokat végezzünk, amik minél jobban igénybe veszik izmainkat, ill. a központi idegrendszert (a mozgás közben kialakuló stressz kezelésére a szervezet energiákat használ fel). Főleg kezdők esetében elég, ha saját testsúlyunkkal dolgozunk, sőt, kifejezetten fontos, hogy mielőtt külső – plusz - ellenállásokkal edzenénk, megfelelően tudjuk kezelni a saját testünk súlyát.

Szervezetünk nagyon sok mindenre képes, sok mindenhez adaptálódik, és bizonyos hatásokra olyan átváltozásokon megy keresztül, ami egészen lenyűgöző: az erősítő edzések során szépen, lassan, fokozatosan azt fogod tapasztalni, hogy rengeteg olyan dologra vagy alkalmas, amiről nem is hitted volna! A súlyzós edzés nem függ nemtől: egészen hasonlóan hat ránk is, mint a férfiakra – néhány fent említett extra előnnyel.

 

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Bemelegítés és nyújtás