Hátizom gyakorlatok: erősítsd a hátad akár otthon!

2019-04-11 11:16:00

7 hátizom gyakorlatot mutatunk be, melyekkel egyszerűen erősítheted a hátadat, sőt akár a hátfájásod is elmúlhat!

Hátizom gyakorlatok: erősítsd a hátad akár otthon! - BiotechUSA

A hátizmok edzése rendkívül fontos lenne mindenki számára. Nemcsak a sportolóknak ajánlott, de azoknak is, akik ülőmunkát végeznek akár számítógép, akár a kormány előtt – vagy más okból kifolyólag előreesik a válluk. Ez a pozíció ugyanis alapvetően a mellizmok rövidülésével és a hátizmok – különösen a trapéz középső és alsó részének – gyengülésével jár. A rossz tartásból eredően rengetegen szenvednek hátfájástól, derékfájástól. Ez nagyban csökkenthető vagy meg is szüntethető az alapvető probléma kezelésével, amelyhez elengedhetetlen a hátizmok edzése.

A felületes és mély hátizmok a törzsizmokhoz tartoznak, melyeket a megfelelő tartás kialakítása érdekében célszerű komplexen edzeni. Most azonban kifejezetten a hátizmok edzésére mutatunk gyakorlatokat, amelyek közül több otthon, eszköz nélkül is elvégezhető.

Esztétikai szempontból hölgyeknek fontos megemlíteni, hogy egy széles hátizommal remekül lehet kompenzálni a széles csípőt és kialakítani a gyönyörű homokóra formát. Férfiaknál pedig kevés olyan izom van, ami látványosabbá teszi a megjelenést, mint egy kidolgozott hát.

 

Nézzük a legjobb hátizom gyakorlatokat!

1. Lehúzás mellhez szélesen

A széles hátizom erősítését szolgáló gyakorlat, amelyet helyettesíthetsz húzódzkodással is. A gyakorlat segítségével szélesítheted a hátadat és felkészítheted az izomzatot a saját testsúlyos húzódzkodásra. A gyakorlat első lépéseként húzd le a lapockákat és a vállövet, ezután húzd a könyöködet a törzseddel egyvonalban lefelé – közben a lapocka és váll maradjon lent. A fogantyút a szegycsontod közepéig húzd. Ehhez egy kicsit csípőből hátradőlhetsz, de épp csak annyira, hogy függőlegesen le tudd húzni a fogantyút anélkül, hogy megütnéd vele magad. Az alsó ponton tartsd meg a mozdulatot. A lehúzás során fújd ki a levegőt, a visszaengedésnél pedig szívd be! Figyelj arra is, hogy a visszaengedésnél ugyanúgy fogd a mozdulatot, ne engedd, hogy a súly megrántsa a karodat és a válladat! Ha gépen végzed el a lehúzást, akkor be tudod állítani a megfelelő súlyt, amivel végre tudod hajtani a szükséges ismétlésszámot. Férfiaknak 8-10, míg hölgyeknek 12-15 ismétlésszám ajánlott.

Lehúzás mellhez szélesen - BioTechuSA

2. Döntött törzsű evezés rúddal

Szintén a széles hátizom, valamint a trapéz- és rombuszizmokra van hatással ez a gyakorlat. Nem ajánlott abban az esetben, ha épp hátfájással küzdesz. Fogj meg egy erőszintednek megfelelő súlyú rudat, majd egyenes háttal dőlj előre, megtartva az egyensúlyt. A karok természetes tartásban a talaj felé mutatnak. Ebből a pozícióból kiindulva húzd a könyöködet szorosan a törzsed mellett, zárva a lapockákat. A fejedet tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában. A rúd így nagyjából a köldököd magasságában érinti a törzsedet. Figyelj arra, hogy ne egyenesedj fel az evező mozdulat során és a könyökök végig szorosan a törzs mellett legyenek! A térdek legyenek enyhén hajlítva a mozdulat során a stabilitás érdekében! Férfiaknak 8-10, hölgyeknek 12-15 ismétlés ajánlott.

Döntött törzsű evezés rúddal - BioTechUSA

3. T-rudas evezés

A T-rudas evezés hasonló a döntött törzsű evezéséhez. Az edzőtermekben találsz olyan gépeket is, amelyek melltámaszosak, de készíthetsz T-rudat saját magadnak is. Vegyél egy nagy rudat, amelyet betámasztasz az egyik sarokba, és egy szűk lehúzáshoz alkalmas fogantyúval egészítsd ki, hogy a mozdulatot kivitelezni tudd. A döntött törzsű evezéshez hasonlóan ennél a gyakorlatnál is a széles hátizom, valamint a trapéz- és a rombuszizmok dolgoznak. A rúdra az erőszintednek megfelelő mennyiségű súlyt tedd. Célszerű a mozdulatot a mellhez lehúzásnál említett lapockazárással kezdeni és figyelj arra is, hogy a könyök hátrahúzásánál a lapockák is közeledjenek egymáshoz. Mintha össze akarnál szorítani valamit a lapockáiddal! Hölgyeknek 12-15-ös ismétlésszám ajánlott, uraknak pedig 8-10-es ismétlésszám. Akut hátfájással a gyakorlat nem ajánlott.

4. Evezés ülve gépen

Az edzőtermek egyik legnépszerűbb eszköze a csigás evezőgép. Ez a széles hát, rombuszok és trapézizom erősítését szolgáló gyakorlat. Függőleges törzzsel, egyenes háttal, enyhén hajlított térdekkel helyezkedj el a gépben. Fogd meg a háromszög fogantyút, majd a lapockák zárása után húzd a könyöködet szorosan a törzsed mellett. Figyelj arra, hogy a kéz végig az alkar vonalában maradjon, a csuklódat ne hajlítsd a húzás közben. A fejedet tartsd végig a gerinc meghosszabbított vonalában. A súly visszaengedésénél is maradjon lassú a mozdulat, ne engedd, hogy visszarántson a súly! Férfiaknak 8-10-es, hölgyeknek 12-15-ös ismétlésszámot ajánlunk.

Evezés ülve gépen - BioTechUSA

5. Fordított hóangyalka

Ki ne ismerné a téli hóangyalkát, amikor eldobjuk magunkat a friss hóban, majd a karokat és a lábakat mozgatva angyalkát rajzolunk a hóba? Jó hír, hogy ehhez a gyakorlathoz nem kell hó és a lábakat sem szükséges mozgatni. Ugyanakkor hason fekszünk, arccal lefelé, a fej pedig a gerinc meghosszabbított vonalában van, tehát végig lefelé néz. A karokat oldalsó középtartásból indítjuk és először magastartásig, majd onnan nyújtva, nagy ívet leírva egészen a csípők mellé visszük, ezt követően vissza oldalsó középtartásba, ahol lerakhatjuk a talajra. Végezheted kis súlyokkal is, például 1 kg-os kézi súlyzóval. Végezz 10-15 ismétlést! Ilyenkor a teljes trapézizom mellett dolgozik a széles hát is, a rombusz izmok és a gerincmerevítő izmok is. Figyelj rá, hogy a könyökök végig nyújtva legyenek.

6. Superman gyakorlat

A mély hátizmok a gerincmerevítő izmok erősítését szolgáló gyakorlat, de dolgoznak a trapéz- és a farizmok is. Semmilyen eszköz nem szükséges hozzá. Végezheted akár otthon is, a szőnyegen. Feküdj hasra a talajon, a karok legyenek magastartásban nyújtva, a tenyerek lefelé nézzenek. A gyakorlat során a fejed a gerinc meghosszabbított vonalában legyen, vagyis végig lefelé nézz. Emeld meg a karokat és a lábakat egyszerre, de ügyelj rá, hogy a térdek nyújtva maradjanak a gyakorlat során! Tartsd meg ezt a pozíciót pár másodpercig, majd lassan engedd vissza a karokat és a lábakat a talajra. Próbáld a felső ponton megtartott pozíciót minél hosszabb ideig tartani, igyekezz akár 30 másodpercig is eljutni. Remek variációja a gyakorlatnak, ha az egyik karodat és az ellentétes lábadat emeled csupán és tartod meg a felső ponton. Ez az aquaman gyakorlat. Ne felejtsd el mindkét oldalra megismételni!

7. Labdakörzés hasonfekvésben

Remek hátizom erősítő és tartásjavító gyakorlat. Nagyon egyszerűen kivitelezhető, ugyanakkor szükséges hozzá kellő vállmobilitás. Ha a vállad mozgékonysága engedi, akkor feküdj a hasadra és fogj a kezedben magastartásban egy puha labdát, amit egy kézzel is meg tudsz fogni. A legcélszerűbb eszköz erre egy softball. Nincs szükség nagy súlyra, inkább az ismétlésszámot emeld. Magastartásból a karokat a talajtól elemelve oldalsó középtartáson keresztül vidd le nyújtva a csípődig mindkét oldalon, majd a labdát a csípőd (feneked) felett add át egyik kezedből a másikba. Ezután emeld újra a karokat oldalsó középtartáson keresztül magastartásba, ahol ismét add át a labdát egyik kezedből a másikba. Mindkét irányba végezz legalább 10-10 ismétlést, de a cél eljutni legalább 15-15 ismétlésig. Fájós vállal végezheted a ezt gyakorlatot hasonfekvés helyett ülve döntött törzzsel vagy melltámaszos padon.

 

Ne feledd tehát, hogy a hátizmok erősítése nem csak esztétikai okokból fontos. A tartáshibák javítása, a hátfájás megelőzése és leküzdése érdekében is érdemes háterősítő edzést rendszeresen végezni.

Az otthon végezhető gyakorlatokat heti 3-4 alkalommal végre lehet hajtani, de célszerű a törzsizomzat többi részét is erősíteni a hatékonyság érdekében. A gépes, súlyzós, rudas gyakorlatokat heti egy-két alkalommal végezd.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK