Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Otthoni edzés videók férfiaknak

Eddz otthon, minimális eszközigénnyel, ám rendkívül hatékonyan. Magosi Zsombor mutat néhány gyakorlatot, amelyek segítségedre lehetnek, amennyiben nem tudsz otthonról elmenni egy edzőterembe, mert nincs rá épp lehetőséged, pénzed, de mégis szeretnél mozogni. Ha pedig nők számára összeállított videókat keresel, akkor Kiss Virág otthoni edzésvideói lesznek segítségedre!

15 perces otthoni felsőtest edzés

Mi kell hozzá? Két BioTechUSA gallon vagy műanyag palack töltve vízzel vagy sóval, esetleg fehérje porral és egy hosszú, erős gumiszalag.

 1. Arcraengedős vagy háromszög fekvőtámasz: Figyelj a pozíció megtartására, a fejed végig a karok között maradjon, a hátad legyen egyenes! Végezz karhajlítást, amikor a fejtetővel közeledsz a talaj felé, majd karnyújtást, amikor hátrafelé tolod el magadat a talajtól!

 2. Csillag fekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás: A kezek ennél a gyakorlatnál közel vannak, a kezed mutatóujjai és a hüvelykujjai szinte összeérnek a talajon. Ebben a pozícióban hajlítsd a könyöködet és engedd a mellkasodat a talaj irányába! A fejedet tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában. A mellizmok mellett ebben a verzióban erősebben terheled a tricepszedet, de besegít az alkarod is a gyakorlatba.

 3. Oldalemelés gumiszalaggal: A gumiszalag remek ellánállás, hiszen ahogy nyúlik, úgy lesz nehezebb a gyakorlat, tehát nem egyforma, hanem végig erősödő az ellenállás. Oldalemelésnél a könyököd mozgására koncentrálj, az határozza meg a vállizmok terhelését.

 4. Karlehúzás széles hátizomra gumiszalaggal: Feküdj hasra és úgy akaszd be a gumiszalagot, hogy az a fejed irányából húzható legyen. A széles hátizomra a karok lefelé húzásával tudsz dolgozni. Így a törzsed vonalában tudod a könyöködet közelíteni a törzsedhez oldalt. Lefelé nézz végig!

 5. Döntött törzsű oldalemelés gumiszalaggal: Ülj le egy székre vagy kanapéra, a talpad alatt akaszd be a gumiszalag közepét. Amennyire szükséges a megfelelő terheléshez, annyira rövidítsd le a gumiszalagot úgy, hogy a kezedre csavarod. Fordítsd kifelé a könyöködet a kiinduló helyzetben, amikor előre döntött törzs mellett lefelé lógnak a karok. A könyököket távolítsd a törzstől a mozdulatnál, a fejedet pedig tartsd a gerinc meghosszabbított vonalában

  Támlázás: Fárasztó gyakorlat és nehéz jól csinálni. Legfontosabb pontja, hogy a törzsed ne csavarodjon, tartsd azt stabilan. A kezeiddel a könyököd helyébe lépj, amikor alkartámaszból feljössz kéztámaszba. A fejed tartsd szokás szerint a gerinc meghosszabbított vonalában, a derekad és törzsed feszességére nagyon figyelj oda!

 6. Karhajlítás gumiszalaggal: bicepsz gyakorlat, amikor lépj a gumiszalagra, fogd meg a két végét, rövidítsd le szükség szerint és hajlítsd a karodat, közelítve a kezedet a válladhoz! Innen lassan engedd vissza a karodat csaknem nyújtott pozícióba!

 7. Tolódzkodás pad szélén: ha van otthon egy stabil széked vagy kanapéd, akkor támaszkodj meg rajta csípőszélesen a hátad mögött. Ebben a pozícióban engedd lefelé a csípődet, majd a tricepsz feszítésével nyújtsd ki a karodat és emeld vissza a csípődet. Nehezíthetsz a gyakorlaton ha kinyújtod a térdedet és könnyíthetsz, ha közelíted a csípődhöz.

 8. Hasprés térdérintéssel: a hasprésnél a cél, hogy emeld el a lapockáidat a talajtól, de magasabbra nem kell emelkedned. Az állad és mellkasod között végig maradjon az ökölnyi távolság. A préseléskor feszüljön a hasizom, fújd ki a levegőt, a talajra visszaengedéskor fújd a levegőt, szorítsd a derekadat a talajra!

 9. Lábleengedés hanyattfekvésben: Tedd a csípőd alá a kezedet azért, hogy ezáltal segítsd a derekad leszorítását. Ha megy enélkül is, annál jobb! Engedd lefelé a lábaidat, ha nehéz a gyakorlat, akkor egyesével végezd! Végig tartsd a törzsedet a talajhoz szorítva, a fejedet is inkább a talajon tartsd a gyakorlat során!

 10. Csípőemelés oldal alkartámaszban: Helyezkedj el oldal alkartámaszban és emeld majd engedd a csípődet! A gyakorlat könnyített verziójában a felül lévő lábat helyezd előre. Főleg a ferde hasizmok erősítését szolgálja!

 11. Hátregeneráció hasonfekvésben: Feküdj hasra, oldalsó középtartásból indul a kar. Emeld el a talajtól, zárt össze magas tartásban, majd vidd le a csípődhoz, végül emeld vissza oldalsó középtartásba és tedd le. Dolgoznak a trapéz és rombusz izmok, remek tartásjavító gyakorlat. Végig nézz lefelé!

Az edzés végén ne felejts el nyújtani és fogyassz sok folyadékot!

 


20 perces otthoni alsótest edzés

Itt egy igazán férfias otthoni edzésterv, amelynek gyakorlatait Magosi Zsombor mutatja be. Szükséged lesz 2 palackra, amiket megtölthetsz vízzel, sóval, liszttel, homokkal, bármivel, így szabályozhatod a súlyát! Ügyelj arra, hogy mindkettő azonos súlyú legyen. Szükséged lesz még egy székre vagy padra, amire fel tudsz lépkedni. Nézzük a gyakorlatokat, amelyekkel remekül átmozgathatod a láb izmait!

 1. Guggolás: A láb minden izmát megdolgoztatja, ráadásul a törzsizmokat is erősíti. Végezheted saját testsúllyal is, vagy ahogy a videóban látod, fogd meg a két palackot, tedd a vállaidra, vagy tartsd magad előtt szorosan. A sarkak végig maradjanak a talajon, a törzsedet pedig próbáld minél közelebb tartani a függőlegeshez! A térdek ne menjenek a lábujjak vonala elé. A tekinteted szegezd előre. Felemelkedéskor a sarkadat nyomd a talajba!

 2. Kitörés hátra kombinálva előre emeléssel mellső középtartásba: A súlyok a kezeidben legyenek. Az elöl maradó lábnál ugyanazok a szabályok, mint a guggolásnál, vagyis a sarok marad a talajon, a térdedet csak a lábujjadig told előre, a törzs függőleges maradjon. Miközben hátralépsz kitörésbe, emeld a karokat mellső középtartásig. Ha könnyíteni akarsz, akkor végezd váltott lábbal!

 3. Egylábas guggolás: Az egylábas guggolás lényege az, hogy ebben a pozícióban, hogy az egyik láb oldalt kerül megemelésre, sokkal aktívabban dolgoznak a combközelítő izmok. Férfiak edzésében ez egy nehezen megdolgoztatható izom. A láb, amellyel a guggolást végzed ugyanúgy dolgozik a törzzsel együttműködve, ahogy a klasszikus guggolásnál, tehát csípő hátra, térd nem megy a lábujjak vonala elé, a törzs a függőlegeshez minél közelebb maradjon, tekintet előre szegez. Legalább combvízszintig menj le! A súlyt tarthatod mellkas előtt, a válladon, de magad előtt tartva nyújtott karral is. Így sokkal erősebben dolgoznak a gerincmerevítő izmok, hiszen ellen kell tartani a súlyzónak annak érdekében, hogy ne dőlj túlzottan előre!

  Padra lépés: A padra lépés gyakorlat szintén a combizmokat és a farizmokat célozza. Ha nehezíteni akarsz, lassítsd le a gyakorlatot! Figyelj rá, hogy a padra lépésnél a lábfejed előre nézzen, ne csavard ki a lábszáradat fellépéskor, mert azzal könnyíted a gyakorlatot és nem a célzott izmok fognak dolgozni. Lefelé lépésnél ugyanez érvényes. A puha felszínre lépés is nehezítő tényező, hiszen az instabil felületnek köszönhetően a lábszár izmai hatékonyabban dolgoznak az egyensúly megtartása érdekében!

 4. Mérlegállás: Az egyik leghatékonyabb saját testsúlyos gyakorlat combhajlító erősítésre, de dolgozik még a vádli, a törzs izmai, a farizmok és nem utolsó sorban a koordináció is remekül fejlődik. Egyszerre indítsd meg az egyik lábad emelését hátra és a törzsed döntését előre. A vállakat húzd hátra, a hátad legyen egyenes, a csípőd pedig végig előre nézzen, ne fordítsd ki! Nem az számít, hogy minél mélyebbre menj a törzseddel, hanem az, hogy kontrollált legyen a mozdulat végig, lassan végezd és tartsd meg az egyensúlyt. Ha nem muszáj, ne rakd le a lábadat minden ismétlésnél csak emelkedj vissza zárt állásba, a talpadat a talaj felett megtartva.

  Egylábas csípőtolás: Hatékony farizom erősítő gyakorlat. Hanyattfekvésben tedd fel az egyik lábadat egy padra, magaslatra, de a talajon is tökéletesen működik a gyakorlat. A másik lábadat nyújtsd felfelé vagy emeld meg akár behajlítva is. Ha súllyal nehezítenél, azt tedd combtőhöz, csípőhöz. A farizmod feszítése emelje meg a csípődet a talajról, lassan, kontrolláltan dolgozz. A felső ponton tartsd meg a mozdulatot egy másodpercig. Ha elég erős vagy, ne is rakd le, jöhet a következő ismétlés!

A gyakorlatokat egymás után végezd el a kívánt ismétlésszámban vagy időtartamban, majd kezdd elölről a gyakorlatokat. Végezd el a teljes gyakorlatsort egymás után háromszor!

A végén ne felejts el alaposan lenyújtani!


10 perces otthoni has edzés

Az alábbi gyakorlatsor 4 feladatot tartalmaz. Végezd el a megadott időtartamban mindegyiket egymás után, majd kezdd elölről és végül összesen 3x ismételd meg a teljes sort.

 1. Alkartámasz tartás: A következőkre figyelj: Feszes térdek, egyenes törzs. A medencét billentsd hátra, tartsd feszesen a csípődet, derekadat. A fejed a gerinc meghosszabbított vonalában legyen végig. Folyamatosan told el magadat a talajtól úgy, mintha az alkarodat bele akarnád nyomni a talajba. Tartsd a pozíciót végig kontrolláltan!
 2. Hasprés törzsforgatással: Feküdj hanyatt, kezek legyenek a tarkódon. Ahogy emelkedik a törzsed a talajtól, fordítsd is el egyúttal úgy, hogy a közben felemelkedő ellenkező oldali térdeddel össze tudd érinteni a könyöködet. Figyelj a fejed tartására és a lassú, kontrollált végrehajtásra. Ha nehéz, akkor legyenek a talpak a talajon, a térd felhúzva.

 3. Lábleengedés hanyatt fekvésben: Feküdj hanyatt, csípőd alá tedd be a kezeidet, hogy ezáltal könnyebben lent tartsd a derekadat a talajon. Lassú kontrollált mozdulattal engedd a talaj felé a lábadat, majd emeld vissza, mielőtt leérne a talajra.

 4. Térdhúzás oldal alkartámaszban: Helyezkedj el oldal alkartámaszban és ebben a pozícióban közelítsd a felül lévő térdedet és a felül lévő könyöködet haspréssel! Figyelj arra, hogy a csípőd magasan maradjon. Remekül fejleszti a koordinációt és a törzsizmok erősségét