HMB a tiszta izomtömeg növekedéshez

2015-10-15 10:59:00

A súlyzós edzéssel foglalkozók körében egyre népszerűbb a HMB, vagyis Beta-hidroxi béta-metilbutirát, amely az izomépítésben és izommegtartásban hasznos társnak bizonyul.

Az izomépítés és erőfokozás a rendszeres edzésen és az intenzitás növelésén alapul. Azonban, ha nincs megfelelő tápanyag mindemellett, akkor elmarad a várt fejlődés. Megfelelő tápanyag bevitel nélkül nincs növekedés, hiszen nincs hozzá üzemanyag, az izmok nem tudnak kellőképpen regenerálódni és visszatöltődni, így maximum fáradtabb és sérülékenyebb leszel.

Regeneráció = fejlődés

A fejlődés a regeneráció során történik, vagyis nem az edzés alatt, hanem a pihenés során, amikor a tápanyagok hasznosulnak.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1820/o_iStock_000009199752_XXXLarge_20151015115808.jpg

A HMB alapvető feladata, hogy megakadályozza az izombontást. Ha kellően kifárasztod az izomzatodat, akkor ez az edzés-stressz elkerülhetetlen következménye. A hatékony edzés hatására az izomrostokban mikroszakadások keletkeznek, aminek a regenerálódása jelenti az izom fejlődését. Ha nincs regenerálódás, mert nem viszed be a megfelelő tápanyagokat, és nem pihensz eleget, akkor a mikrosérülések nehezen gyógyulnak és az izom katabolikus vagyis lebontó állapotba kerül. Ekkor jön igazán jól a HMB. Ha beviszed a szükséges tápanyagokat, akkor gyorsabb a regeneráció, hamarabb terhelhető újra az izomzat. A HMB csökkenti az izomsérülést és felgyorsítja a gyógyulási folymatokat, így az erőszinted is javulni fog, amellett, hogy növelni tudod az izomtömegedet és a fittségedet is.

Tehát keményebben és intenzívebben tudsz edzeni anélkül, hogy katabolikus állaptba kerülnél és javul az izomregenerációd is.

A HMB mind az erő, mind a hipertrófia szempontjából előnyös hatású. Egy kutatásban 4 héten át adagoltak HMB-t a sportolóknak, akik súlyzós edzéseket végeztek és mérhető izomtömeg növekedést produkáltak a vizsgált időszakban, amellett, hogy csökkent a testzsír százalékuk is, összehasonlítva azzal a csoporttal, amelyikben a sportolók ugyanazt az edzésmunkát végezték el, de nem kaptak HMB kiegészítést.

A HMB hatásainak kiaknázásához legalább 4 hetes alkalmazás javasolt, de ideálisabb a 8 héten át tartó fogyasztás. Rövidebb időtartamnál az előnyös hatások nem voltak olyan jelentősen érzékelhetők.

HMB és kreatin

A kreatin és a HMB külön-külön is remek hatással vannak az izomerőre és az izomtömegre. A két hatóanyagot együtt fogyasztva a hatás még markánsabb. Egy lengyel intézményben (Institute of Sport and Physical Education) végzett kutatás során megállapították, hogy a HMB hatása felerősödött a kreatinnal együtt fogyasztva, tehát ind az izomerő, mind a testzsírszázalék változásában nagyobb eredményt sikerült kimutatni.

Mikor, mennyit?

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1820/o_iStock_000034268870_Full_20151015115931.jpg

A tipikus ajánlott mennyiség napi 3 gramm, amit szétoszthatsz a nap során. edzésnapokon az edzés után menjen egy adag, illetve étkezések után 1-1 gramm mehet még 2x. Edzésmentes napokon 3 főétkezéshez fogyassz 1-1 grammot. Legalább 4, de inkább 8 héten át alkalmazd, ha eredményt szeretnél látni!

 

BioTechUSA


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Brutális válledzés Kiss Jenővel