HMB

2014-04-01 10:53:00

A HMB-t, vagyis teljes nevén beta-hydroxy beta-methylbutyrate-ot azért fogyasztják előszeretettel a testépítők, mert segíti a regenerációt azáltal, hogy gátolja a kemény edzés után bekövetkező izombontást. Így elősegíti a gyorsabb izomépítést.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1620/o_403x403HUN_HMB_20140328152657.jpgA HMB-t a szervezet is előállítja, de naponta csupán 0,25–1 g-os mennyiségben. Nekünk, a sport szerelmeseinek viszont nagyjából 3 g-os mennyiségben van szükségünk rá, hogy kihasználhassuk előnyös hatásait, amelyek a következők:

  • megnövekedett fehérjeszintézis,
  • izomépítés,
  • csökkent izomleépülés,
  • erőnövekedés,
  • zsírégetés segítése.

A leucin aminosav a BCAA egyik összetevője. A leucin fontos szerepet tölt be a fehérje anyagcserében. A HMB pedig a leucin metabolitja, vagyis a leucin anyagcseréje során keletkezik.

A HMB antikatabolikus hatását már azzal bizonyították, hogy például az izombontás jeleként értelmezett kreatin kináz szint csökken a vérben a HMB fogyasztása esetén. Ez azt jelenti, hogy a kemény edzés hatására bekövetkező izombontó folyamatok csökkennek és javul az izomépítés mértéke.

A HMB-t a NASA-nál is tesztelték annak érdekében, hogy az űrhajósok űrben töltött idején bekövetkező izomcsökkenését megakadályozzák. A háromhetes teszt során 1,5–3 g HMB-t adagoltak, amelynek eredményeképpen nőtt az izomtömeg és erő, és csökkent az edzés hatására bekövetkező izomsérülés.

Egy másik tanulmányban 40 tapasztalt gyúróssal tesztelték a HMB-t, napi 3 g mennyiségben (heti 7 óra edzés mellett 4 héten át), illetve volt egy csoport, akik placebot kaptak. Az eredmények azt mutatták, hogy az izombontást jelző kreatin foszfokináz jelzője csökkent mind a női, mind a férfi résztvevőknél és nőtt a zsírmentes testtömeg.

Biztonság: semmilyen mellékhatást nem mutattak ki a tanulmányok a napi 4 g-os tartós fogyasztás mellett.

Ajánlott fogyasztás: az edzés intenzitásától függően, pihenőnapon 1 g, edzésnapon 3 g.
Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Funkcionális edzés G Flex-szel! - 2. rész