Hogyan válaszd ki a számodra szükséges fehérje turmixot?

2017-03-08 15:55:00

Mi is a fehérje turmix? A hivatalos megfogalmazás szerint „dúsított élelmiszer”, amelyet több célból érdemes fogyasztani. Élelmiszer, tehát nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot, nem gyógyszer, és fogyasztható bárki által, aki fehérje tartalmú ételt fogyaszt, mint amilyen a húsok, tejtermékek, tojás stb.

Kiss Virág edzőtermben fehérje turmix-szal a kezében

 

A kérdés az, hogy kinek lehet szüksége fehérje turmixra?

Mivel ez egy táplálék-kiegészítő, így annak van rá szüksége, aki a normál táplálkozásával nem tudja biztosítani magának a szükséges fehérje mennyiség bevitelét. Ez több okból előfordulhat.

 • nehéz fizikai munkát végző dolgozók esetén
 • növekedésben lévő fiataloknál, akik sportolnak is
 • sportolók esetén
 • sérülés utáni regeneráció idején
 • vegetáriánus életmód esetén
 • fogyás céljából követett szénhidrát- és, vagy zsírszegény étrend esetén

 

Mennyi fehérjére van szükségünk?


Egy átlagos, nem sportoló felnőttnek 0,8g/ttkg fehérjére van szüksége. Sajnos, a legtöbben ennyit sem fogyasztanak, pedig fontos lenne és nem elsősorban azért, amiért egy sportolónak fontos (regeneráció, izomépítés), hanem a szervezeti funkciók tökéletes működéséhez. A sportolók számára már rengeteg kutatás bizonyította, hogy nagyobb fehérje bevitel szükséges a megfelelő regeneráció érdekében. Azonban sportágtól függően különböznek ezek a mennyiségek.

Általánosságban 1,1-1,5g/ttkg mennyiség kell állóképességi sportolóknak, erősportolóknak kb. 2 g/ttkg és nehézatlétáknak ennél még magasabb mennyiség. Az izomépítéshez nagyjából 1,5-2g/ttkg szükséges, míg fogyás idején, alacsony szénhidrát bevitel mellett inkább ennek felső értékét kell megközelíteni.

Ulisses gépi súlyzós edzés közben

A szükséges betevő sportolóknak


Fehérjéből áll az izomzat 80%-a (persze, ha a vizet nem vesszük) és felelős az izomstruktúráért és működéséért. Regenerációja-, növekedése-, fejlődése és teljesítménye érdekében fontos sportolóként biztosítani a megfelelő építőanyagot, amit húsokból, halakból, tejtermékekből, tojásból, turmixból tudunk a legnagyobb mennyiségben és legjobb minőségben biztosítani. A turmixok nagyon népszerűek a sportolók körében, hiszen gyorsan, nagy mennyiségben tudjuk vele biztosítani az izmainknak szükséges fehérje mennyiséget, ráadásul rendkívül ízletesek. Azonban nem nehéz elveszni a fehérjekínálatban, hiszen rengeteg márka, rengeteg különböző fehérje típus, különböző ízek, árak, összetevők jellemzik a palettát.

Fehérjére mindenkinek szüksége van, kivétel nélkül. Aki sportol és fontos számára a megfelelő regeneráció, teljesítmény, pontosan tudja, hogy a fehérjének és a fehérjék építőanyagának, az aminosavaknak milyen fontos szerepe van mindebben.A fehérje forrásokat a következők alapján sorolhatjuk kategóriákba:

 • eredet szerint:
  • állati eredetű
  • növényi eredetű
 • felszívódás szerint:
  • gyors
  • közepes
  • lassú
 • aminosav profil szerint:
  • komplett: esszenciális aminosavakat megfelelő mennyiségben tartalmazzák
  • inkomplett: bizonyos esszenciális aminosavakban hiányos

 

Tejsavó fehérjeIso Whey Zero - 500 g
A tejsavó fehérje egy tejszármazék. A sajtgyártás melléktermékeként keletkező tejsavóból származó fehérje forrás. Koncentrátum, izolátum és hidrolizátum formában megtalálható a táplálék-kiegészítőkben. Különböző technikai folyamatokkal történik a gyártás, mint amilyen a mikro- vagy ultraszűrés stb. Az izolátum nagyjából 90%-os fehérje tartalmú, míg a koncentrátum kb. 80%-os. A hidrolizátum ezektől eltérően olyan formában tartalmazza az aminosavakat, amelyek gyorsabban szívódnak fel. Akinek immunrendszeri problémája vagy ételallergiája, intoleranciája, ez utóbbi a legjobb – ugyanakkor a legdrágább megoldás is.

Kazein Casein Zero - 908 g
A kazein egy tipikusan lassú felszívódású fehérje típus, amelynek az a speciális tulajdonsága, hogy folyadékkal társítva gélszerű anyagot alkot. Ettől sokkal teltebb, pudingszerű turmixot kapunk, amit más jellegű ételekhez, desszertekhez is kiválóan fel tudunk használni. A tejsavóhoz hasonlóan van jó pár elérhető formája, mint a kalcium kazeinát – ez az alapforma, vagy a micelláris kazein, amely egy tisztább forma és végül a hidrolizált kazein. Az első kettőnél megvan a gélformáló (sűrűsödő) tulajdonság, míg az utolsónál ez hiányzik, ezért gyorsabban is szívódik fel.

9498657994Rizsfehérje
Valamelyest olcsóbb fehérje típus, mint a tejsavó fehérjék, aminek az oka, hogy a növényi fehérje források nem komplett aminosav profillal rendelkeznek és biológiai értékük is alacsonyabb, ami a hasznosulásuk minőségét jelző szám. Vegetáriánusoknak, kezdőknek, vagy azoknak remek alternatíva, akik nem tudnak tejsavóra költeni.

Beef Protein - 500 g

Marhafehérje
Újra és újra felfedezi a táplálék-kiegészítő piac a marhafehérjét. Remek alternatíva akkor, ha nem szeretnél tej alapú fehérjét fogyasztani, vagy tejallergiás vagy, a növényi fehérjéknél pedig jobb megoldást keresel.


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK