„Jó idők - rossz napok…”

2016-04-07 13:18:00

Lassan itt a tavasz, világosabbak a nappalok, s egyre inkább vágyunk már ki a természetbe: a szoli fénye helyett valódi napsütésre áhítozunk, a beltéri mozgásformákat szabadtéri edzésekre cserélnénk. Azonban mielőtt ezt megtennénk, fontos tájékozódni az időjárásról (ami valljuk be, elég szeszélyes manapság), s felkészülni arra, miként hat ránk: mind a lelkünkre, hangulatunkra, mind a szervezetünkre, az ízületeinkre!

Az időjárás nyilvánvalóan befolyásolja a kedélyállapotunkat is. Bizonyára nem árulok el újdonságot, amikor a saját példámat osztom meg a kedves Olvasóval: ha napsütéses reggelre ébredek, kellemes hőmérséklet, madárcsicsergés fogad az utcára lépve, hát bizony sokkal könnyebben megy minden! Azonban, ha sáros, sötét, fagyos, szeles idő fogad, a kötelező feladatok elvégzéséhez sem érzek elég energiát, nemhogy „szorgalmi”-ként még eddzek is! (Ilyenkor jól jönnek azok a bizonyos rábeszélő gondolatok, amikkel a hírlevélben is találkozhattatok, az „Edzeni vagy nem edzeni” című cikkemben.)

Ezeken a hangulatokon még csak-csak túltesszük magunkat, de mi a helyzet a testünkben zajló változásokkal?

Emberi szervezet kontra Időjárás

Az alábbiakban megosztok Veletek egy kis összefoglalót, ami a különböző időjárási folyamatok, szervezetünkre gyakorolt hatásait mutatja be! Talán ezen tények megismerése után kicsit elfogadóbban tudunk bánni saját magunkkal is (amikor fáradtak, levertek vagyunk), és nem ér váratlanul a magasabb, vagy épp alacsonyabb vérnyomásérték sem. Azt is tiszteletben kell tartanunk, hogy minél idősebbek vagyunk, testünk annál kevésbé tud alkalmazkodni az időjárási viszontagságokhoz!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1885/o_ido_20160331115304.png

Az ízületeink védelmében…

Láthatjuk – és sokan sajnos tapasztalhatják is -, hogy bizonyos frontok belobbantják a belső gyulladásokat, felerősíthetik az ízületi fájdalmakat. A sporttáplálkozási terület tudományos felfedezéseinek köszönhetően ma már ismerünk olyan anyagokat, amik hatékonyan segítik az ízületeink megfelelő működését, vagy azok felépülését különböző sérülésekből.

A teljesség igénye nélkül most erre hozok pár példát a legnépszerűbbek közül:

 

  • C-vitamin: általános immunerősítő, gyulladás- és fájdalomcsökkentő.
  • Omega-3 zsírsav: kedvező hatással van az ízületi merevsége, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését a szervezetben.
  • Kurkuma: blokkolja a gyulladási folyamatokat, azáltal, hogy nem engedi azon fehérjék képződését, amik a fájdalmat okozzák.
  • Gyömbér: enyhíti a belső gyulladásokat, szintén fájdalomcsillapító hatással bír.
  • Glükozamin: porcerősítő, valamint vízmegkötő képességének köszönhetően „kenést” biztosít a porcszövetekben.
  • Kollagén: az izompólyák, csontok, porcok, ínak fő alkotó eleme, „ragasztóként” működik a csont és a lágy szövetek között.
  • MSM: gyulladáscsökkentő, segíti a tápanyagok felszívódását a sejtekben, ezáltal támogatja az ízületek és az izmok regenerációját.
  • Kondroitin: növeli a kötőszövetek rugalmasságát, szintén egyfajta kenőanyag a porcok számára.

 

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1885/o_idojaras_egeszseg_20160331115233.jpg

Természetesen az ízületeink védelméhez nem csak vitaminok és egyéb hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők szedésével járulhatunk hozzá, hanem a megfelelő bemelegítéssel (következő cikkemben részletesebben is kitérek erre), a terhelés és regenerálódás ideális arányának betartásával, ill. minden izomcsoport rendszeres átmozgatásával, hiszen egyes izmok elhanyagolása könnyen okozhat sérülést (pl. a gerinc mentén található izmok, és a has izmai; a tartóizmok).

A már kialakult ízületi fájdalmak kezelésére pedig mindenféleképpen könnyített edzéseket, az adott ízület tehermentesítését vagy akár több hetes pihenő beiktatását javaslom!

Plézer Panna

Sportedző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

Arthro Guard Gold