Jódhiány és pajzsmirigy problémák

2020-04-25 10:32:00

Segítünk megérteni a jódhiány és a pajzsmirigy problémák közötti kapcsolatot, valamint segítünk a megfelelő termékek kiválasztásában is!

Jódhiány és pajzsmirigy problémák

Mivel a jódot táplálékkal és ivóvízzel juttathatjuk be legegyszerűbben a szervezetünkbe, így oda kell figyelni arra, hogy a jódtartalmú ételekből megfelelő mennyiséget fogyasszunk, mert a jód alapvetően szükséges a pajzsmirigy hormonok termeléséhez. A jódhiány hosszú távon pajzsmirigy zavarokhoz vezethet, melynek tünetei a fáradékonyság, hízás, koncentrációzavar, kedvetlenség. Nem mellesleg az alacsony pajzsmirigy hormon szint esetén nagyon nehezen kivitelezhető a fogyás is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Jód és pajzsmirigy működés

Az egészséges pajzsmirigy működés elengedhetetlen feltétele, hogy megfelelő mennyiségben álljon a szervezet rendelkezésére jód. Ha a táplálkozás vagy folyadékfogyasztás útján nem jut be elegendő mennyiségben, akkor a pajzsmirigy működésében zavar keletkezik. Ez lehet pajzsmirigy-alulműködés, megnagyobbodás, golyva vagy göbösödés is.

A jód segítségével létrejövő pajzsmirigy hormonok olyan alapvető funkciókban töltenek be szerepet, mint a testhőmérséklet fenntartás, szívverés szabályozása vagy tüdőfunkciók megfelelő működése.


Jód és mentális egészség

A pajzsmirigy által termelt hormonoknak a mentális egészségben is nagy szerepük van, így az agyban olyan neurotranszmitterek aktiválását segítik, mint a dopamin, norepinefrin és szerotonin. Megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon nélkül depressziót, álmatlanságot, fáradékonyságot, koncentrációs problémákat tapasztalhatunk meg.

Jód a terhesség alatt

A terhesség során változások következnek be a pajzsmirigy működésében. A pajzsmirigy mérete is minimálisan megnövekszik, de a benne termelődő hormonok mennyisége gyakorlatilag másfélszerese lesz a korábbinak. Így aztán a szükséges jódmennyiség is megnövekszik. Ezért tartalmaznak a terhesvitaminok zömében jódot. Jódhiány esetén megnő a kockázata a vetélésnek, az újszülöttkori elhalálozásnak vagy a baba kognitív fejlődése is hátrányt szenvedhet.

Mennyi a napi szükséges mennyiség jódból?

11 éves kor felett 150 mcg a szükséges napi jódmennyiség. Gyerekeknek különböző életkorokban más-más mennyiség szükséges, míg felnőttként a különböző életszakaszok - mint terhesség, szoptatás - szükség lehet módosítani a mennyiségen a korábbiakban leírtaknak megfelelően.A jódhiány jelei és veszélyei

A jódhiány jelei és veszélyei

Hogyan ismerhetjük fel, ha jódhiányunk van és milyen egészségügyi kockázatokat rejt ez magában?

A jódhiány tünetei

A jódhiány jele például az állandóan száraz, repedezett bőr, ami nem múlik el, bármivel is kenjük. A hajhullás is jelezhet jódhiányt. Nem a napi normál mennyiségű haj kihullása, ami esetleg a fésűn marad, hanem az extrém mértékű hajhullás lehet ez esetben jelzésértékű. Jellemző tünetként értelmezhető a hideg kéz és láb, ami a testhőháztartás zavarára utal.

A fáradtság, gyengeség, ok nélküli hízás is a pajzsmirigy problémáira, hormontermelési zavaraira utalhat, ami a jód hiányára visszavezethető.

Amikor a pajzsmirigy küzd azért, hogy hormont termeljen, a mérete is megnövekszik. Súlyos esetben nagyon látványosan kiboltosul a nyak elülső részén, ami akár nyelési nehézséget is okozhat.

A jódhiány egészségügyi kockázatai

A jód hiánya, ahogy korábban már említettük, számos betegség oka lehet. Sokszor olyan tünetei vannak, amelyek hétköznapi problémának tűnhetnek, de ezek súlyosbodásával komoly betegségek alakulhatnak ki idővel. A pajzsmirigy alulműködés, struma, de akár terhesség során a magzati agykárosodás is visszavezethető a jódhiányra.

A pajzsmirigy alulműködés következtében jelentős hízás, anyagcsere lassulás, állandó fáradtság érzés tapasztalható.

A jódhiányt szív- és érrendszeri betegségekkel is összefüggésbe hozták, és úgy tűnik, hogy a jódhiány hajlamosabbá tehet az érelmeszesedésre, mivel olyankor emelkedik a koleszterinszint.

Hogyan hat a jód a pajzsmirigyre és általa a testsúlyra?

A jódhiány olyan változásokat indít meg a pajzsmirigyben, amelyek gyengítik az anyagcserét és más, testtömeggel összefüggő problémákat okozhat. A jód nagy koncentrációban megtalálható a mellszövetekben és a petefészkekben, amely az ösztrogéntermelésre és az anyagcserére is hat. Hiányában gyakorlatilag az egész testre ható változások következhetnek be.

Az anyagcsere belassulása hízáshoz vezet. Ez a hízás főleg a csípő környékén jelenik meg és bár megnövekszik az étvágy, ez mégsem indokolja azt a mértékű zsírtömeg növekedést, amit pajzsmirigy alulműködésnél tapasztalhatunk. Ugyanakkor az állandó fáradtság, kimerültség érzés gátolhat minket a fizikai munkában, mozgásban, ami fokozza a hízást és megnehezíti a fogyást és a normál testtömeg visszaszerzését. Ilyen esetekben már gyógyszeres hormonpótlásra lehet szükség.

A jód önálló adagolása előtt azonban érdemes kikérni az orvosunk véleményét, a probléma forrásának megállapítását, mert a túlzott jódbevitel is ártalmas lehet. Pajzsmirigy alulműködés enyhébb formáinál elég lehet a jódbevitel mennyiségének megemelése, ám súlyos problémánál hathatósabb segítségre lehet szükség, akár hormonpótlás, akár műtét formájában. Az előírtnál magasabb jódmennyiség bevitele ugyancsak okozhat problémát, így ez is kerülendő, nem út a fogyás felé, ha egyébként nem áll fenn jódhiány. A túlzott jódbevitel akár hányást, hasmenést is okozhat, valamint megfázásszerű tüneteket, mint az orrfolyás.

Jódban gazdag ételek

Jódban gazdag ételek

Számos élelmiszerben megtalálható a jód, mint például:

  • Tengeri hínár: a barna és vörös hínárok közül a barna tartalmaz nagyobb jódmennyiséget, de ez a mennyiség is függ attól, hogy hol található a hínár. A Nori, amely egy vörös hínárféle és itthon sushihoz használják, grammonként a napi jódszükséglet 11-29%-át fedezheti.

  • Tőkehal: ez a zsírban és kalóriában szegényebb halfajta nagyon jó ásványi anyag forrás, 100 grammban a napi jódszükséglet kb. 70%-a megtalálható.

  • Tejtermékek: akár a tej, a joghurt vagy a cottage cheese is jó választás, mindháromban található jód különböző mennyiségben, de ez gyártótól és gyártási eljárástól függően változhat.

  • Jódozott só: kifejezetten azon országokban népszerű, ahol az ivóvíz jódtartalma alacsony.

  • Rák: szintén remek tápanyagforrás, hiszen alacsony a zsírtartalma, ugyanakkor magas a fehérjetartalma. Jódmennyiségét tekintve 100 gramm rák nagyjából a jódszükséglet 30%-át fedezi.

  • Tojás: szintén magas fehérjetartalmú tápanyagforrás, hasznos és előnyös sportolóknak és nem sportolóknak egyaránt. Egy közepes tojás nagyjából a napi jódszükséglet 16%-át fedezi.

Vitaminok és ásványi anyagok jódhiány esetén

A BioTechUSA kínálatában is megtalálhatók olyan étrend-kiegészítők, amelyekkel a napi élelmiszerből történő jódbevitel kipótolható a szükséges mennyiségben. L-Tyrosine - 100 kapszula

Több multivitamin, mint például a Multivitamin for Men, Multivitamin for Woman, a Vitabolic, One-a-day és a Vitamin Complex is tartalmaznak jódot, de a testsúlykontroll formulák közül a Mega Fat Burner, a Fat-X, a Black Burn is alkalmas a jódbevitel kiegészítésére. Az L-Tyrosin nevű termék pedig kifejezetten tirozint és jódot tartalmaz az anyagcsere folyamatok normalizálása érdekében. A termék jód tartalma pedig hozzájárul a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez. Mit fogyassz, ha épp alacsony jódtartalmú étrendet követsz?

Mit fogyassz, ha épp alacsony jódtartalmú étrendet követsz?

Ha kerülnöd kell a jódbevitelt élelmiszerből és étrendkiegészítőből, akkor célszerű a vitamin pakkodat egyénileg összeállítani. A pajzsmirigy túlműködés, gyulladásos problémák, autoimmun folyamatok is mérsékelhetők megfelelő étrendkiegészítőkkel. Pajzsmirigy probléma esetén ajánlott a B-complex vitamin fogyasztása, mert a pajzsmirigy működésében és a hormonok szabályozásában is részt vesznek.

Zinc+Chelate - 60 tablettaA szelén is támogatja a pajzsmirigy szintézist és anyagcserét, amely megtalálható például a H2 Q10 kapszulában. Túlműködésben is javasolt a fogyasztása.

A cink is segíti a pajzsmirigy és az általa kibocsátott hormonok megfelelő működését, amiben a Zinc + Chelate nyújthat támogatást.

A kutatások összefüggésbe hozták a pajzsmirigy túlműködést a D-vitamin hiánnyal. A D-vitamin kiegészítés jó hatással volt a pajzsmirigy túlműködéstől és az autoimmun pajzsmirigygyulladástól szenvedők esetén is.

Láthatjuk tehát, hogy a pajzsmirigy nem megfelelő működése az élet számos területén okozhat problémákat. Az állandó fáradtság érzés, az alvászavarok, elhízás, megnövekedett étvágy, depresszió, dekoncentráltság mind olyan tünetek, amelyeket okozhat a pajzsmirigy működésében keletkezett zavar. Ez pedig gyakran visszavezethető a jódhiányra. Főleg olyan régiókban, országokban, ahol a csapvíz jódhiányos, így azzal nem jut be a szervezetünkbe a szükséges mennyiség. Az étrend-kiegészítők között azonban találhatunk olyat, amely segítségünkre lesz és biztosítja a napi szükséges mennyiséget, ha ezt a tápanyagok útján nem tudjuk a szervezetünkbe juttatni. A pajzsmirigy túlműködése is létező jelenség, ez esetben épp arra kell ügyelnünk, hogy csökkentsük a jódbevitelt. Ebben is segítségünkre lehetnek a jól megválasztott étrendkiegészítők, ám a cikkben leírtaknak megfelelően kellő elővigyázatossággal, orvosi háttérrel szabad ezek közül választanunk!


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK