Kalóriaszámolgatás pro és kontra

2014-04-09 14:02:00

„Semmiről sem kell lemondanod, csak leszámolod a napi 1000 kalóriádat, és kész. Nem kell ezen görcsölni, le fogsz fogyni. Én néha csak fagyit eszem egész nap. Lényeg, hogy beleférj az ezerbe, így számoltam ki a neten. Pláne, ha még ilyen gyakran ellipszisezel is. Akkor akár 1500 is belefér.”– Ütős gondolat, a velejével nem is tudok vitába szállni: ha egy irodai munkát végző hölgy napi 1000 alatt tartja a bevitt kalóriamennyiséget, akkor biztosan gyors fogyásnak indul. Még abban is igaza van, hogy ezt akár fagyiból is megteheti…

Hogyan NE használd a kalóriaszámlálás módszerét:/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1621/o_anorexia-nervosa_20140328155449.jpg

Van jó pár ötletem, hogy mi fog elszállni a kilókkal együtt a gyors fogyással: energia, vitalitás, libidó, egészséges bőr, jól működő emésztés, életkedv, az agy reakciókészsége, a keringési rendszer, és van rá esély, hogy a máj sem fog feltétlenül örülni a sok plusz munkának. Amit viszont biztosan nyerünk ezzel a módszerrel: a nadrágon átvilágító narancsbőr, stagnáló anyagcsere – ezen a téren a nők többsége egyébként sincs jó helyzetben – töredező haj és köröm, fakó bőr, szívritmus problémák, és egy olyan test, ami úgy néz ki, mint egy leeresztett gumicsónak.

Persze csak ha elég kitartó a jelölt, hogy hosszabb távon is kövesse ezt az „életformát”. De nem fogja, mert ez a módszer a méltán népszerű yoyo névre hallgat.

Ha ez még mindig nem lenne elég, tegyük mellé a jól bevált edzéstervet is, ami nem más, mit a napi 1-2 óra kardió. Persze nem várhatom el, hogy emberünk egy intenzív súlyzós edzéssel tartsa meg a test tónusait, hiszen napi 1000 kalóriával nem könnyű bármit is megemelni, de a kardió csak a fent említett gumicsónak effektust fogja tovább erősíteni. Ja, és azt is borítékolom, hogy a többség nem fog 500 kalóriát égetni vele.

További probléma a kalóriaszámolgatással, hogy legtöbbünk rendszeresen kihagyja a napi listájából a tízóraira elfogyasztott almát, a vacsorához megivott 2 dl bort, a salátára tett dresszinget vagy a latte-t, amit a barátnőkkel bedobott délután. Így nem lesz pontos a kép, és nem fog működni a rendszer.

Még valamit azért vegyünk észre a fenti mondatban: „kiszámoltam a neten”. – Rábízni a testemet egy internetes kalkulátorra kicsit olyan, mint a wikipédiát használni forrásként egy diplomamunkához.

Az internetes oldalak csak néhány adatok kérnek tőlünk, és egy hozzávetőleges értéket dobnak ki. Nem találkoztam még olyan kalkulátorral, ahol választhattam aközött, hogy foglalkozásom szerint „barlangász” vagyok-e, vagy „titkárnő”. Mert energiafelhasználás szempontjából bizony ez sem mindegy.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1621/o_FB_cover_ThermoDrine_20140522131557.jpg

Hogyan érdemes használni a kalóriaszámlálás módszerét?

A tisztánlátás miatt azért hozzáteszem, hogy ha minden árva bevitt kalóriát leírok és megszámolok, az elfogyasztott ételek minősége nem hagy kívánni valót maga után, nem üres kalóriákat, hanem valódi, tápértékben gazdag ételeket eszem, és mindezt egy hatékony edzésprogram kíséri, ami segíti negatívan tartani a kalóriamérleget, akkor a módszer működik.

A végletekről és az 1000 kalóriányi „mindegy mit eszemről” viszont mindenkit lebeszélnék. Az én véleményem az, hogy sokkal jobb 500 kalóriával több egészséges ételt enni egy kiadós, intenzív, súlyzós terhelés után, mint éhgyomorra kardiózni, majd elrágcsálni egy fél citromot még akkor is, ha az utóbbi gyorsabb fogyást hoz.

Mértékletesség, egészséges, teljes értékű ételek, és valódi mozgás. Ezt kívánom mindenkinek az ünnepekre és az új évre.

Tugya Zsuzsi

Pilates edző


Mit javítanál ezen a cikken?
A tartalom lehetett volna...

Mégse

TETSZETT EZ A CIKK?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK

BioTech USA FIBO 2013 - 2. nap